• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 35.1°C
  5 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.1°C / 36.4°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.0°C / 36.5°C
  1 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.2°C
  5 BF
  18%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.0°C / 34.3°C
  4 BF
  24%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 32.0°C
  3 BF
  14%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  3 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 31.5°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.5°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 32.9°C / 35.9°C
  2 BF
  15%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.8°C / 34.4°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  5 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.9°C / 34.0°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.3°C
  4 BF
  23%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 30.6°C / 35.0°C
  2 BF
  24%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  30%

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα για εμβόλιο από την Οξφόρδη

 • A-
 • A+

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την Οξφόρδη για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου για τον νέο κορονοϊό.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου που κάνουν τη σχετική έρευνα μαζί με την AstraZeneca δημοσίευσαν σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet τα πρώτα αποτελέσματα απ' τις κλινικές δοκιμές της φάσης 1/2 και όπως υποστηρίζουν το υποψήφιο εμβόλιο τους είναι ασφαλές και προκαλεί προστατευτική ανοσοαπόκριση σε εκατοντάδες άτομα που το δοκίμασαν.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο κατά της Covid-19 παρήγαγε διπλή ανοσολογική απόκριση σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών, ότι δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια αλλά προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, από μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 1.077 υγιείς ενήλικες, δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις αντισωμάτων και Τ κυττάρων ανοσοποίησης έως την ημέρα 56 της τρέχουσας δοκιμής. Αυτές οι αποκρίσεις μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες μετά από μια 2η δόση, σύμφωνα με μελέτη υποομάδας 10 συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εμβόλιο προκάλεσε μικρές παρενέργειες (η κόπωση και ο πονοκέφαλος ήταν οι πιο συχνά αναφερόμενες αντιδράσεις) πιο συχνά στα άτομα της υποομάδας, αλλά μερικά από αυτά θα μπορούσαν να μειωθούν με τη λήψη παρακεταμόλης, χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

«Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα θυμάται τον ιό, έτσι ώστε το εμβόλιο μας να προστατεύει τους ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andrew Pollard του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα προτού μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από τη λοίμωξη SARS-CoV-2 (COVID-19) και για πόσο καιρό διαρκεί οποιαδήποτε προστασία», είπε.

Βρετανοί ερευνητές άρχισαν να δοκιμάζουν το εμβόλιο τον Απρίλιο σε περίπου 1.000 άτομα, τα μισά από τα οποία έλαβαν το πειραματικό εμβόλιο. Τόσο πρώιμες δοκιμές σχεδιάζονται συνήθως μόνο για την αξιολόγηση της ασφάλειας, αλλά σε αυτήν την περίπτωση οι ειδικοί έψαχναν επίσης να δουν τι είδους ανοσοαπόκριση προκλήθηκε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία από ΠΟΥ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ζητήματα έκτακτης ανάγκης, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι χαιρετίζει τα «καλά νέα» στα αποτελέσματα που έδειξαν δύο υποψήφια εμβόλια σε πρώιμες δοκιμές, αλλά προειδοποίησε ότι «υπάρχει πολύς δρόμος».

«Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας», δήλωσε ο δρ Μάικλ Ράιαν. «Αλλά είναι καλό να βλέπουμε περισσότερα δεδομένα και περισσότερα προϊόντα να κινούνται σε αυτήν την πολύ σημαντική φάση της ανακάλυψης εμβολίων», πρόσθεσε.

«Αυτά είναι πολύ θετικά νέα. Ένα τεράστιο μπράβο στους λαμπρούς, παγκοσμίως κορυφαίους επιστήμονες και ερευνητές μας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δίνοντας και μια παραπομπή στη μελέτη αυτή για το εμβόλιο κατά της Covid-19.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί και θα χρειαστεί (να γίνουν) περαιτέρω δοκιμές. Αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Θετικές και πολύ ενθαρρυντικές χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Σε ανάρτησή του στο Facebook συμπλήρωσε πως «μένει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης σε λίγες εβδομάδες».

Θετικές ανακοινώσεις και για άλλο υποψήφιο εμβόλιο

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και η φαρμακοβιομηχανία Pfizer έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για το πειραματικό εμβόλιό τους, τα οποία δείχνουν ότι ήταν ασφαλές και επέφερε ανοσοαπόκριση σε ασθενείς στους οποίους δοκιμάστηκε.

Τα στοιχεία για το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer προέρχονται από μια δοκιμή που έγινε στη Γερμανία, σε 60 υγιείς εθελοντές. Η δοκιμή της Γερμανίας,έδειξε ότι οι εθελοντές που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου παρήγαγαν αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, παρόμοια με εκείνα της πρώτης δοκιμής.

Περισσότερα από 150 πιθανά εμβόλια δοκιμάζονται σε όλον τον κόσμο, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πάντως ότι για να παραχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο χρειάζονται 12-18 μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Moderna: Ενδημική σα γρίπη η Covid - 19, θα χρειάζεται εμβόλιο κάθε χρόνο
Στις ανακοινώσεις της η αμερικανική εταιρεία αναφέρθηκε στις νέες έρευνες που κάνει για εμβόλια που θα συνδυάζουν προστασία κατά γρίπης και Covid-19, αλλά και για ένα νέο προϊόν που θα δίνει έμφαση στην...
Moderna: Ενδημική σα γρίπη η Covid - 19, θα χρειάζεται εμβόλιο κάθε χρόνο
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες παρενέργειες από εμβόλια mRNA εξετάζει η Ε.Ε.
Τρεις νέες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από μικρό αριθμό ατόμων μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer και Moderna ερευνώνται προκειμένου να εκτιμηθεί εάν όντως σχετίζονται με τα δύο mRNA σκευάσματα, ανέφερε η...
Νέες παρενέργειες από εμβόλια mRNA εξετάζει η Ε.Ε.
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9 στα 10 άτομα στις φτωχότερες χώρες χωρίς δυνατότητα εμβολιασμού το 2021
Δισεκατομμύρια άνθρωποι από τις αναπτυσσόμενες χώρες κινδυνεύουν να μην εμβολιαστούν κατά της Covid-19 το επόμενο έτος, εξαιτίας του κόστους των εμβολίων και την προνομιακή απορρόφησή τους από τη Δύση.
9 στα 10 άτομα στις φτωχότερες χώρες χωρίς δυνατότητα εμβολιασμού το 2021
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρινικό σπρέι αντί εμβολίου κατά του κορονοϊού
Αρκετές εταιρείες εξετάζουν διαφορετικές εκδοχές χορήγησης του εμβολίου κατά του Covid-19 με στόχο να εμποδίζει την εξάπλωση του ιού και να τον σταματά εκεί ακριβώς που συνήθως βρισκει πρόσφορο έδαφος, στη...
Ρινικό σπρέι αντί εμβολίου κατά του κορονοϊού
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιγότερο αποτελεσματικά τα «παιδικά» εμβόλια της Pfizer/BioNTech
Μεγάλη αμερικανική έρευνα κατέδειξε ότι ειδικά τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, μόλις ένα μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, είναι απροστάτευτα κατά μιας πιθανότητας λοίμωξης.
Λιγότερο αποτελεσματικά τα «παιδικά» εμβόλια της Pfizer/BioNTech

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας