Νέα έρευνα αναδεικνύει την πλανητική υπερθέρμανση ως βασικό αίτιο των καταστροφικών πυρκαγιών και των καυσώνων που έπληξαν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Χωρίς αυτό τον παράγοντα δεν θα βλέπαμε φαινόμενα τέτοιας συχνότητας και έντασης κάθε καλοκαίρι, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, χτυπώντας άλλο ένα δυνατό καμπανάκι για τη διεθνή κοινότητα εν μέσω της διεξαγωγής της COP26 στη Γλασκόβη.
Τα δεδομένα μιλούν για το 2021 για το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στη γηραιά ήπειρο, με τη μέση θερμοκρασία σε όλη της την έκταση να ξεπερνάει σταθερά τον 1°C. Ως αποτέλεσμα η αυξημένη θερμοκρασία προκάλεσε αυξημένο αριθμό σφοδρών πυρκαγιών και πρόωρων θανάτων.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει στο σημείο όπου θερμοκρασίες που τα τελευταία 150 χρόνια θεωρούνταν φαινόμενα που συνέβαιναν φυσικά μία φορά κάθε 10.000 χρόνια να σημειώνονται μέσα σε ένα καλοκαίρι (2021). Η ραγδαία αύξηση των εκπομπών καυσαερίων τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αυξήσει δραματικά αυτή τη συχνότητα σε μία φορά κάθε τρία χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν οι χώρες που συμμετέχουν στη φετινή διάσκεψη για το κλίμα δεν καταλήξουν σε έναν κοινό αποφασιστικό βηματισμό για το κλίμα, ο οποίος μεταφράζεται σε εκμηδένιση των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050, οι τρομοκρατικές θερμοκρασίες του περασμένου καλοκαιριού θα είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Η έρευνα αξιοποίησε 14 κλιματικά μοντέλα και τα ευρήματά τους θα αξιοποιηθούν προκειμένου να υπολογιστεί πόσο συχνά προκύπτουν θερμοκρασίες όπως του καλοκαιριού του '21 σε συνθήκες ανθρώπινης παρέμβασης στο κλίμα, σε σχέση με την παντελή απουσία του ανθρώπινου παράγοντα. Η περίοδος που εξετάστηκε αφορούσε το δίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου σε όλη την έκταση της ευρωπαϊκής ηπείρου μέχρι και την ανατολική Ρωσία.
Επίσης, αντίστοιχη φετινή έρευνα έδειξε τη στενή σύνδεση της πλανητικής υπερθέρμανσης με τα ολοένα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που καταγράφηκε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2020 στη Σιβηρία κατέστη 600 φορές πιθανότερο από τις υφιστάμενες συνθήκες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας