Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Covid-19: θνησιμότητα και νοσηρότητα του νέου κορονοϊού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Covid-19: θνησιμότητα και νοσηρότητα του νέου κορονοϊού

  • A-
  • A+
Αν ως «θνησιμότητα» οι επιδημιολόγοι περιγράφουν τη συχνότητα θανάτων που προκαλεί μία νόσος σε έναν πληθυσμό και ως «νοσηρότητα» τη συχνότητα εμφάνισής της σε έναν πληθυσμό, τότε ποια είναι τα εξακριβωμένα βιοϊατρικά στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι στιγμής για την επιδημία του νέου κορονοϊού, η οποία απειλεί να μετατραπεί σε πλανητική πανδημία;

Πόσο δικαιολογημένος είναι ο πλανητικός πανικός για τον νέο κορονοϊό; Και πώς καλλιεργείται από την παραπληροφόρηση; Στην εποχή των ψευδών ειδήσεων (fake news) και της παραπληροφόρησης η ακριβής και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση σχετικά με μια άγνωστη νόσο αποτελεί ίσως την πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπισή της.

Στις 12 Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε να αλλάξει την αρχική ονομασία του νέου κορονοϊού από 2019-nCoV σε Covid-19. Το «co» αντιστοιχεί στο «corona» (κορόνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια): η νόσος που προκαλείται από κορονοϊό και εκδηλώθηκε το 2019. Ο λόγος αυτής της μετονομασίας ήταν ότι η αρχική ονομασία «ενοχοποιούσε» την Κίνα και στιγμάτιζε τους Κινέζους.

Ομως την ίδια μέρα η αρμόδια ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής για την Ταξινόμηση των Ιών (Committee on Taxonomy of Viruses - ICTV), που είναι υπεύθυνη για την επίσημη ονομασία όλων των ιών, θεώρησε ορθότερο να ονομάζεται ο ίδιος ιός SARS-CoV-2, που σημαίνει «Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο από Κορονοϊό 2», ώστε να δηλώνεται ρητά η στενότατη συγγένεια του νέου κορονοϊού (CoV-2) με τον κορονοϊό SARS.

Πέρα όμως από αυτά τα πρόσκαιρα προβλήματα ονοματολογίας, πολύ μεγαλύτερη σύγχυση προκαλούν τα συνήθως ασαφή στοιχεία που προβάλλονται από τα ΜΜΕ σχετικά με τη νοσηρότητα και την πραγματική θνησιμότητα που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στον άνθρωπο. Αν ως «θνησιμότητα» οι επιδημιολόγοι περιγράφουν τη συχνότητα θανάτων που προκαλεί μία νόσος σε έναν πληθυσμό και ως «νοσηρότητα» τη συχνότητα εμφάνισής της σε έναν πληθυσμό, τότε ποια είναι τα εξακριβωμένα βιοϊατρικά στοιχεία τα οποία διαθέτουμε μέχρι στιγμής για την επιδημία του νέου κορονοϊού που απειλεί να μετατραπεί σε πλανητική πανδημία;

Ελάχιστα έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα αυτά τα δύο αποφασιστικά χαρακτηριστικά της μόλυνσης από τον Covid-19 και συνήθως μόνο αόριστα ή καταστροφικά στοιχεία προβάλλονται από τα ΜΜΕ σχετικά με τη νοσηρότητα και θνησιμότητα που προκαλεί ο νέος κορονοϊός στους ανθρώπους. Ενώ εύκολα μαθαίνει κανείς για τον αριθμό των νεκρών σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του Covid-19, τέτοιες μακάβριες ειδήσεις σπανιότατα συνοδεύονται από σχόλια για το αν η παρατηρούμενη θνησιμότητα από τον κορονοϊό σε έναν πληθυσμό είναι υψηλή ή χαμηλή. Γεγονός που δημιουργεί μόνο σύγχυση και πανικό στους περισσότερους πολίτες!

Μέχρι αυτή τη στιγμή -το Σαββάτο 22/2- έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 77.918 περιπτώσεις μόλυνσης από τον Covid-19, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει ανέβει 2.631 άτομα και ο αριθμός όσων ανθρώπων ξεπέρασαν τη νέα νόσο ανέρχεται σε 18.562 άτομα.

Μάλιστα η πλέον εμπεριστατωμένη μέχρι σήμερα κλινική έρευνα, η οποία έγινε στην Κίνα σε 44.000 χιλιάδες άτομα που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19, έδειξε ότι η θνησιμότητα της νέας ασθένειας είναι σχετικά χαμηλή στα παιδιά, τους εφήβους και σε άτομα μέσης ηλικίας, ενώ ανεβαίνει σημαντικά στα υπερήλικα άτομα (άνω των 80 ετών) καθώς και στα άτομα που πάσχουν από πνευμονικές, καρδιακές ασθένειες, διαβήτη και ανοσολογικές παθήσεις.

Η έρευνα έγινε από το κινεζικό κέντρο ελέγχου των παθήσεων (Ccdc) και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο ιατρικό περιοδικό επιδημιολογίας «Chinese Journal of Epidemiology».

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την πιο πρόσφατη έρευνα, ο νέος κορονοϊός προκαλεί μια πολύμορφη από άποψη συμπτωμάτων μολυσματική νόσο που στο 80% των περιπτώσεων έχει μάλλον σχετικά ήπια συμπτώματα και περίπου στο 94% περιπτώσεων τα άτομα που νοσούν την ξεπερνούν χωρίς πολύ σοβαρές επιπλοκές και επίσης, από ό,τι φαίνεται, οι άντρες παρουσιάζουν μεγαλύτερη θνησιμότητα (2,8%) από τις γυναίκες (1,7%).

Παρ’ όλα αυτά η ανησυχία της ιατρικής κοινότητας παγκοσμίως είναι απολύτως δικαιολογημένη, αφού δεν γνωρίζουμε πολλά για τον νέο κορονοϊό, δεν διαθέτουμε καμία αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπισή του, ούτε και μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξή του στο μέλλον. Και μολονότι ο Covid-19 παρουσιάζει όντως μικρότερη θνησιμότητα από άλλους κορονοϊούς, μπορεί να αναπαράγεται και να διαδίδεται ταχύτερα από αυτούς σε έναν πληθυσμό, με αποτέλεσμα να γίνει ευκολότερα «ενδημικός», δηλαδή να εγκατασταθεί σε έναν πληθυσμό και να είναι διαρκώς παρών με όλες τις αρνητικές εκδηλώσεις που συνεπάγεται η παρουσία του για την υγεία των ανθρώπων.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό
Aπό την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η χρήση μάσκας και πλαστικών γαντιών υπήρξε αντικείμενο σοβαρών διενέξεων μεταξύ των γιατρών.
Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Διάγνωση του κορονοϊού με την... όσφρηση
Ερευνα στη Φινλανδία έδειξε ότι τα σκυλιά μπορούν να διακρίνουν μέσω της όσφρησης αν ένας άνθρωπος έχει μόλις μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό και μάλιστα πέντε ημέρες νωρίτερα απ’ ό,τι τα κλασικά ιατρικά τεστ
Διάγνωση του κορονοϊού με την... όσφρηση
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η σουηδική «ανοσία» στη νόσο Covid-19
Mέχρι την Κυριακή το πρωί, στη Σουηδία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των νεκρών από τον νέο κορονοϊό ήταν πολύ μεγαλύτερος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογο πληθυσμό, όπως η Ελλάδα.
Η σουηδική «ανοσία» στη νόσο Covid-19
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εισβολή του Covid-19 στην Αφρική
Η νέα πανδημία του κορονοϊού έφτασε και στην καυτή αφρικανική ήπειρο, όπου καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και έχουν ήδη καταγραφεί οι έξι πρώτοι θάνατοι.
Η εισβολή του Covid-19 στην Αφρική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας