Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
35.3° 32.4°
2 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
33.7° 29.6°
3 BF
46%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 29.4°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
65%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
32.4° 30.9°
2 BF
45%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 28.5°
2 BF
52%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
32.6° 32.6°
2 BF
39%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.8° 32.7°
1 BF
42%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.8°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
30°C
32.8° 29.4°
2 BF
48%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 30.1°
2 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
31°C
31.9° 30.9°
2 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 32.8°
2 BF
38%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
29.8° 28.2°
4 BF
68%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
34.8° 33.2°
2 BF
27%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.3° 28.8°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.7° 29.2°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 29.4°
2 BF
29%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
prosfyges
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Petros Giannakouris

Εργαζόμενοι και πρόσφυγες σε απόγνωση από κοινού

Δύο παράλληλα σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η κατάργηση του προγράμματος Philos II για την περίθαλψη προσφύγων που μένουν σε δομές, καθώς από τη μία οι περίπου 400 εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, διερμηνείς κ.ά.) μένουν χωρίς δουλειά και από την άλλη οι πρόσφυγες μένουν χωρίς ιατρικές υπηρεσίες ● Με ένα αιφνιδιαστικό e-mail οι συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ ειδοποιήθηκαν ότι οι συμβάσεις τους λήγουν έναν μήνα νωρίτερα, στις 30/6, αντί για τέλη Ιουλίου!

Κάθε μέρα και χειρότερα θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ακτινογραφίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας έτσι όπως το έχει καταντήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Κραυγή αγωνίας απευθύνουν για πολλοστή φορά, αλλά πλέον σε δραματικούς τόνους, εκατοντάδες εργαζόμενοι -περίπου 400- στο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα Philos. Πρόκειται για συμβασιούχους του ΕΟΔΥ με πολύτιμη πείρα, πολλοί από τους οποίους καλύπτουν από το 2018 κενά στο διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και στις προσφυγικές δομές, οι οποίοι ενημερώθηκαν με e-mail ότι απολύονται στο τέλος του μήνα.

Τι είχε συμβεί; Πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση αποφάσισε τη συνέχιση του προγράμματος (αποκαλούμενο «Ιπποκράτης» πλέον) από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και όχι το υπουργείο Υγείας. Ο ΔΟΜ με τη σειρά του θα υλοποιεί το πρόγραμμα μέσω κάποιας ΜΚΟ (δεν έχει υπογραφεί ακόμα μνημόνιο συνεργασίας) και οι απασχολούμενοι στο Philos δικαίως έχουν χτυπήσει καμπάνες τόσο για την παροχή περίθαλψης στους πρόσφυγες όσο και για τη δική τους εργασιακή προοπτική.

Οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο πρόγραμμα «Philos ΙΙ - Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» καταγγέλλουν την απαράδεκτη κίνηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος «Παρασκευή μεσημέρι θεώρησε σωστό να ενημερώσει μέσω ενός ελεεινού e-mail εκατοντάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους του προγράμματος Philos ότι οι συμβάσεις τους θα λήξουν στις 30/6, παρά το γεγονός ότι στις αρχές Μαΐου ο ίδιος ο ΕΟΔΥ ζήτησε από τους εργαζόμενους υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής ή όχι παράτασης συμβάσεων έως και 31/7» λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Ελένη Μπέλα, γιατρός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ.

Η ανάλγητη αυτή κίνηση μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους εργαζόμενους, μας λέει. Αποτελεί δε μια κίνηση που θέτει εργαζόμενους οι οποίοι έδωσαν τόσα χρόνια τον καλύτερο εαυτό τους σε υπηρεσίες παροχής φροντίδας υγείας τόσο στον πληθυσμό προσφύγων-μεταναστών, όσο και σε δομές του Εθνικού Συστήματος υγείας σε ένα ασταθές και αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον.

Μεταξύ των εργαζομένων είναι και 155 άτομα που εργάζονται στα νοσοκομεία (υποέργο 4). Ατομα διαφόρων ειδικοτήτων -γιατροί, νοσηλευτές, μαιευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς-, μας λέει, για τους οποίους δεν έχει βρεθεί κανένας τρόπος ώς τώρα να παραμείνουν στις θέσεις τους. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, που μέχρι πρότινος ήταν ο φορέας εποπτείας τους, αλλά ούτε από το υπουργείο Μετανάστευσης στο οποίο ανήκει πλέον η αρμοδιότητα επίβλεψης. «Κανένα από τα αρμόδια υπουργεία αλλά ούτε ο ΕΟΔΥ ενδιαφέρεται για το υποέργο 4 που αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν θέλουν να συνεχίσει, ενώ μας μεταφέρουν ότι δεν γνωρίζουν καν πώς προέκυψε στον σχεδιασμό!» περιγράφει η πρόεδρος των εργαζομένων, καταλήγοντας ότι «επομένως είμαστε όλοι στον αέρα»!

Το χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα Philos I και II έχει αποδειχτεί ένα καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας για χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους. Την ίδια ώρα αποδείχθηκε απολύτως ανεπαρκές όσον αφορά την παροχή στοιχειωδών παροχών υγείας στους ευάλωτους πληθυσμούς των προσφυγικών δομών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της δομής της Σάμου, που διαφημίστηκε ως «πρότυπο» από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και δεν υπήρχε για μήνες γιατρός.

Κατά τ’ άλλα, κατά την κοινή πρακτική της κυβέρνησης το ένα αρμόδιο υπουργείο πετάει το... μπαλάκι στο άλλο και όλα σφυρίζουν αδιάφορα για τη φροντίδα των προσφύγων αλλά και το μέλλον των χιλιάδων εργαζομένων στο πρόγραμμα Philos. Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας δείχνει το Μετανάστευσης & Ασύλου, ενώ το υπουργείο Εργασίας δηλώνει πλήρως αναρμόδιο, με το δεύτερο να απαντά εδώ και μήνες ολόκληρους ότι επίκειται η έναρξη του νέου προγράμματος «Ιπποκράτης» με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ε.Ε., που έχει ανατεθεί στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος με τη σειρά του φέρεται να το έχει αναθέσει σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της ιδιωτικής υγείας σε συνεργασία με ΜΚΟ.

Πέρα από την οργή, μας λένε οι εργαζόμενοι, γεννιούνται πολλά ερωτήματα:

● Ποιος θα συνεχίσει το έργο αυτών των εργαζομένων στις δομές, στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ, δεδομένου ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΟΜ και ιατρικού ομίλου ή/και ΜΚΟ για την εκτέλεση του προγράμματος «Ιπποκράτης». Μάλιστα εκπρόσωποι των αναδόχων του προγράμματος «Ιπποκράτης» κατά τις επισκέψεις τους σε сamps τον τρέχοντα μήνα δήλωσαν ότι πριν από τις 15/9 δεν πρόκειται να είναι «έτοιμοι». Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι τι σκοπεύουν να κάνουν.

● Ποιο θα είναι το μέλλον των περίπου 400 εργαζομένων στα υποέργα του Philos;

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Philos αναρωτιούνται για τα κίνητρα και τη χρονικότητα του e-mail της απόλυσής τους. «Την ημέρα που συμπληρωνόταν ένας χρόνος ακριβώς από το εγκληματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 600 πρόσφυγες, και πραγματοποιούνταν κυβερνητικός ανασχηματισμός με αλλαγή στο υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και παραμονή «επί τα αυτά» στο Υγείας. Συμβολική και «σημαδιακή» η μέρα λοιπόν που αποφάσισε η διοίκηση του ΕΟΔΥ να απειλήσει με τον εργασιακό καιάδα τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του Philos» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα σκύψουν το κεφάλι σε κάθε αυθαιρεσία και μόχλευση εναντίον του εργασιακού τους μέλλοντος και της προάσπισης της δημόσιας υγείας ως καθολικού αγαθού.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εργαζόμενοι και πρόσφυγες σε απόγνωση από κοινού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας