Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
22°C
23.0° 19.6°
0 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.8° 17.4°
1 BF
78%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 16.5°
1 BF
82%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
17°C
18.0° 16.9°
0 BF
82%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
1 BF
82%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
13.4° 12.4°
0 BF
88%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
1 BF
70%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.8°
3 BF
45%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.9° 19.4°
1 BF
63%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 18.8°
1 BF
74%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 17.9°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.2° 19.2°
1 BF
75%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.5° 17.9°
0 BF
77%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.8° 18.4°
0 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
21°C
23.1° 20.8°
3 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
23.0° 19.8°
0 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 15.3°
1 BF
70%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.5°
1 BF
95%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
1 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
Άδωνις Γεωργιάδης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Προσωρινή οπισθοχώρηση Γεωργιάδη για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ UPD

Θύελλα αντιδράσεων απ' τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την ρύθμιση της τελευταίας στιγμής που οδηγεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση το ΕΣΥ •Δικαιολογίες Γεωργιάδη, πως αφορά μόνο διαδικαστικό ζήτημα.

Άρον άρον μάζεψε ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης την ρύθμιση για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, που κατέθεσε σήμερα υπό τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης, τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η κατάθεση της ρύθμισης που επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο σε ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στα νοσοκομεία ΕΣΥ οδηγώντας την υγεία σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Λίγη ώρα μετά ο υπουργός ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση της ρύθμισης. «Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Υποστήριξε μάλιστα ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου, αγνοώντας τις ηχηρές διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο υπουργός αρνήθηκε δε παρά τις ηχηρές αντιδράσεις ότι η κατάθεση της ρύθμισης συνιστά αιφνιδιασμό, επειδή την είχε προαναγγείλει.

Δικαιολογίες

«Όσοι είναι μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο αυτό, ξέρουν ότι έγινε σχετική συζήτηση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Παρακολούθησαν την ακρόαση φορέων και άκουσαν και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και άλλους φορείς του ιατρικού κόσμου, οι οποίοι ζήτησαν να νομοθετήσουμε την πρόσβαση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Είχα πει μέσα στην επιτροπή ότι θα το δεχθώ και ότι θα καταθέσω νομοτεχνική βελτίωση που θα περιλαμβάνει αυτό το άρθρο, για να λάβω νομοθετική εξουσιοδότηση, γι΄ αυτό το ζήτημα και έγινε και σχετική συζήτηση μέσα στην επιτροπή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε: «Και τώρα μου λέτε ότι υπάρχει διαδικαστικό ζήτημα. Ακούστε, εμένα δεν μου αρέσουν οι προσχηματικοί καυγάδες, μας απομακρύνουν από την ουσία. Αν το πρόβλημά σας είναι διαδικαστικό και έχετε πρόθεση, αν έρθει με τη μορφή τροπολογίας την επόμενη εβδομάδα, να την υποστηρίξετε, δηλαδή αν το πρόβλημα δεν είναι η ουσία αλλά η διαδικασία, σε αυτή την περίπτωση, αν έστω ένα κόμμα από την αντιπολίτευση πει ότι θέλει να την υποστηρίξει αλλά επειδή υπάρχει διαδικαστικό ζήτημα δεν μπορεί, τότε θα αποσύρω τη ρύθμιση και θα το φέρω την επόμενη εβδομάδα. Αν όμως όλα τα κόμματα πείτε ότι θέλετε να το καταψηφίσετε και εφευρίσκετε διαδικαστικό ζήτημα, για κάτι που εσείς διαφωνείτε επί της ουσίας, τότε θα το σκεφτώ. Δεν θέλω μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση να καλυφθεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα. Όποιος όμως δηλώνει ότι αιφνιδιάστηκε, ιδίως οι εισηγητές και τα μέλη της επιτροπής, είναι καθαρό ψέμα».

Θύελλα αντιδράσεων

Μετά από αυτή τη δήλωση του υπουργού Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός είπε ότι η συζήτηση δεν είναι μόνο ότι αιφνιδιάστηκε το Σώμα αλλά ότι η κυβέρνηση κάνει κάτι που δεν είναι κανονικό. «Αυτό που περιγράψατε στην επιτροπή και αυτό που φέρνετε εδώ, δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση. Είναι ουσιαστικά άρθρο αυτοτελές. Αποσύρετε το και καταθέστε τροπολογία- όχι 20 λεπτά πριν λήξει η συζήτηση, ως νομοτεχνική βελτίωση. Αυτή είναι η αντίρρησή μας. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Να σεβαστείτε τον κοινοβουλευτικό κανόνα. Φέρτε τήν άλλη βδομάδα μια τροπολογία, με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είπε: «Κανείς δεν αμφέβαλε ότι ήταν πολιτική σας πρόθεση να φέρετε αυτή τη διάταξη νόμου. Εμείς διαφωνούμε. Πρώτα πρώτα η Βουλή είναι πεδίο διαλόγου και όχι αιφνιδιασμού. Είναι αιφνιδιασμός όταν εισάγετε διάταξη ουσιαστικού περιεχομένου, στο πέρας του καταλόγου των ομιλητών». Ο κ. Κατρίνης παρέπεμψε δε τον κ. Γεωργιάδη στο «Εγχειρίδιο νομοπαρασκευαστικής μεθοδολογίας», που εκδόθηκε από την Προεδρία της Κυβέρνησης το 2020 όπου αναφέρει ότι δεν εισάγονται τροπολογίες δια της αλλαγής, μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων, ότι δεν επιτρέπεται δηλαδή οι νομοτεχνικές βελτιώσεις να ισοδυναμούν με συγκεκαλυμένες τροπολογίες, δεν επιτρέπεται με νομοτεχνικές βελτιώσεις να θεσπίζονται νέοι κανόνες δικαίου. «Έρχεστε εσείς και παρόλα αυτά που λέει το εγχειρίδιο της Προεδρίας της Κυβέρνησης, φέρνετε συγκεκαλυμμένη τροπολογία η οποία εγείρει και θέματα συνταγματικότητας -η χρήση δημοσίων δομών και υπηρεσιών, όχι σε έκτακτες ανάγκες, από ιδιώτες- χωρίς έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Η διάταξη θεσπίζει νέους κανόνες δικαίου. Επειδή ξέρω τον σεβασμό σας στην Προεδρία της Κυβέρνησης και στους κανόνες καλής νομοθέτησης, για να σας προφυλάξω, σας λέω αποσύρετέ το, γιατί αυτό το θέμα εκθέτει συνολικά την κυβέρνηση», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Δεν θέλω να κρυφτεί μια σημαντική μεταρρύθμιση, πίσω από μια διαδικαστική συζήτηση. Τη διαγράφω, θα τη φέρω την άλλη εβδομάδα ως τροπολογία, για να συζητηθεί κανονικά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Νωρίτερα, και με τη σειρά που μίλησαν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνης είχε καλέσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω τη ρύθμιση γιατί δεν έχει καμία σχέση ο τύπος της νομοτεχνικής βελτίωσης, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό της Βουλής, με την ρύθμιση ουσίας που αλλάζει τη φυσιογνωμία του ΕΣΥ.

«Αφήνετε ανοιχτή την πόρτα για να συμμετάσχουν γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, και αυτό το βαφτίζετε νομοτεχνική βελτίωση, λίγη ώρα προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση. Τις λεπτομέρειες παραπέμπετε δε σε υπουργική απόφαση. Αυτό δεν περιποιεί τιμή στη νομοθετική λειτουργία και την κοινοβουλευτική διαδικασία. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ζητάτε από τη Βουλή να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό να αλλάξει πλήρως τη φυσιογνωμία του ΕΣΥ. Ζητούμε να αποσυρθεί και να κατατεθεί ως τροπολογία για να το συζητήσουμε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έρχεται με πολιτικά ιταμό τρόπο η διάταξη χωρίς έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Επιστημονικής Υπηρεσίας», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Αυτό δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση. Είναι αδιανόητο. Είναι άρθρο ολόκληρο που θα έπρεπε να έχει έρθει εμπρόθεσμα. Αν δεν προλαβαίνατε, να μην το καταθέτατε», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και προσέθεσε: «Παρακάμπτετε τη νομοθετική διαδικασία. Δεν μπορεί να περάσει αυτό το πράγμα. Υπάρχουν κανόνες. Χρειάζεται σεβασμός στο νομοθετικό σώμα. Είναι αδιανόητο να το αποσύρετε. Μιλάμε για νέο άρθρο, δεν είναι δυνατόν να τα φέρνετε με μια νομοθετική προσθήκη. Η κυβέρνηση λανθασμένα προχωράει σε αυτό το πράγμα».

«Είστε καλά; Ξέρετε γράμματα; Τι σημαίνει νομοτεχνική βελτίωση; Θα βγείτε να το υποστηρίξετε; Σοβαρός άνθρωπος και επιστήμονας; Εκτός και αν μας πείτε πως κάνετε ότι γουστάρετε, γιατί έχετε την πλειοψηφία στη Βουλή. Έλεος, να μας λέτε ότι είναι νομοτεχνική βελτίωση, ένα άρθρο που φέρνετε την τελευταία στιγμή;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Η κυβέρνηση φέρνει στο παρά ένα, μια διάταξη που αλλάζει τη φιλοσοφία του ΕΣΥ. Δεν είναι μια απλά νομοτεχνική βελτίωση. Πρόκειται για μια μείζονα νομοθετική παρέμβαση. Να αποσυρθεί», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Νίκος Βρεττός.

«Αυτό λέγεται άλωση του κράτους. Ξεφτιλίζετε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν σας τιμά ότι δεν τηρείτε τα αυτονόητα. Μας ντροπιάζετε, μας απαξιώνετε, όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία. Θεωρείτε το κράτος λάφυρο δικό σας, επειδή σας ψήφισαν», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

«Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί έγγραφο νομοτεχνικής βελτίωσης. Έρχεται την τελευταία στιγμή, λίγο πριν κλείσει η συζήτηση, δεν υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, και αυτό ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μπορεί να έρχονται προτάσεις που δεν είναι κοστολογημένες. Υπάρχει θέμα σεβασμού των διαδικασιών. Δεν μπορεί η Βουλή να θεωρείται επικυρωτήριο των αποφάσεων σας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας.

«Ζητάμε για ουσιαστικούς, τυπικούς και θεσμικούς λόγους, να αποσυρθεί η διάταξη που ανοίγει τον δρόμο να μπαίνουν οι ιδιώτες από τα παράθυρα στα νοσοκομεία», είπε ο εισηγητής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το περιεχόμενο της ρύθμισης ήταν αίτημα που είχε διατυπωθεί, κατά την ακρόαση φορέων, στην επιτροπή της Βουλής, όπου προηγήθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου. Είπε δε ότι και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να φέρει τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Σε σχέση με την άσκηση έργου ιδιωτών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, η Ειρήνη Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι εισάγονται αυστηρές προδιαγραφές και υπάρχουν ρυθμιστικές διασφαλίσεις. «Δεν είναι κάτι που έρχεται χωρίς αυστηρό πλαίσιο. Ορίζονται οι δικλείδες ασφαλείας, σε σχέση με την άσκηση του έργου», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Προηγουμένως, ο Άδωνης Γεωργιάδης δήλωσε ότι η ρύθμιση αυτή διορθώνει ένα λάθος δεκαετιών που απαγόρευε στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, ενώ ανέφερε ότι για να συμβεί αυτό οι όροι και οι προϋποθέσεις θα είναι πολύ αυστηροί.

Με την προωθούμενη ρύθμιση θα επιτρέπεται σε ιδιώτες ιατρούς όλων των ειδικοτήτων να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμμετέχοντας στη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, στη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων, πέραν του τακτικού ωραρίου, και να διενεργούν χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες επεμβατικές πράξεις που απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο, πέραν της ημερήσιας νοσηλείας. 

Επίσης στόχευση του υπουργείου είναι το ιδιωτικό έργο στο ΕΣΥ να μην αφορά μόνο τους γιατρούς στα νοσοκομεία αλλά και τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας. 

Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρείται η τελευταία «ασφαλιστική δικλείδα» και οδηγούνται ευκολότερα οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. 

Ζωντανά η συζήτηση στην Ολομέλεια

«Διαξιφισμοί» και για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία 

Τα απογευματινά χειρουργεία βρέθηκαν νωρίτερα σήμερα στην αιχμή της αντιπαράθεσης στη Βουλή, μετά την εκτίμηση που διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης ότι δεν θα «περπατήσουν» γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αμφισβήτησε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε πως στον ένα σχεδόν μήνα λειτουργίας των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, έχουν πραγματοποιηθεί 300 επεμβάσεις και προγραμματίζονται ακόμα 170 τις επόμενες 14 ημέρες.

«Με τα απογευματινά χειρουργεία, αυτό το απόγειο του θατσερικού νεοαδωνισμού της ακροδεξιάς πολιτικής στον χώρο της υγείας, στον ένα μήνα εφαρμογής, την …τσακίσατε τη λίστα. Ευαγγελισμός, έγιναν οκτώ απογευματινά χειρουργεία, στο Αττικό έγιναν 14, στη Λάρισα, που υπάρχει μια φωλιά αδωνιστών εκεί που το τρέχουνε, καμιά εικοσαριά. Με λίγα λόγια, σκάρτα 100 έχουν γίνει σε όλη τη χώρα και τα μισά από αυτά, μπορεί και παραπάνω, δεν είναι από τη λίστα», είπε ο Παύλος Πολάκης. «Κλείνετε το μάτι σε κάποιους λαθρεμπόρους του πρωϊνού ωραρίου που παίρνουν φακελάκια και τους λέτε να πάνε να κάνουν μαύρα. Νομίζετε ότι θα τα ασπρίσουν. Ο λαθρέμπορος δεν γίνεται νόμιμος έμπορος, πάρτε το χαμπάρι» πρόσθεσε. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προσωρινή οπισθοχώρηση Γεωργιάδη για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας