«Δεύτερη φάση» βαφτίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τη νέα της προσπάθεια στον πολυδιαφημισμένο «προσωπικό γιατρό», που απέτυχε παταγωδώς, αφού θα έμπαινε σε πλήρη λειτουργία κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μία τετραετία αργότερα, ο «προσωπικός γιατρός», «καραμέλα» στο στόμα όλων των κυβερνήσεων από το 1983 και ύστερα, ο αναγκαίος προσωπικός (ή οικογενειακός) γιατρός δεν είναι για την κυβέρνηση της Ν.Δ. παρά το όχημα συρρίκνωσης των παροχών Υγείας και συγχρόνως επιπλέον επιβάρυνσης της τσέπης των ασθενών.
Ο «προσωπικός γιατρός», που θα λειτουργήσει ως ακόμα ένας «κόφτης» σε βάρος των αναγκών των πολιτών, αφού περιορίζει την πρόσβαση σε αναγκαίες εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις, ενάμιση χρόνο και μία εκλογική διαδικασία μετά την ημερομηνία-ορόσημο που είχε τεθεί (1η Ιανουαρίου 2023), επανέρχεται αυτή τη φορά και με ιδιώτες γιατρούς που τώρα θα πληρώνει πανάκριβα από την τσέπη του ο ασφαλισμένος, αφού δεν θα τους αποζημιώνει το κράτος.
Θυμίζουμε ότι ο «προσωπικός γιατρός» είχε κλείσει την «πρώτη φάση» με συμμετοχή 2.215 γιατρών του δημόσιου τομέα και 1.272 του ιδιωτικού, τους οποίους όμως αποζημίωνε το κράτος και όχι ο ίδιος ο ασθενής, όπως εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι θα μπορεί να γίνεται από εδώ και πέρα, μετακυλίοντας και αυτό το κόστος στους πολίτες. Δηλαδή η κυβέρνηση επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς να μπουν στους σχεδιασμούς της για την «πετσοκομμένη» Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), «φορτώνοντας» στους ασθενείς το ανεξέλεγκτο -αφού δεν βάζει καν πλαφόν- κόστος των αμοιβών τους.
Οσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της είχε απειλήσει με ποινές όσους δεν εγγραφούν, με το σχέδιό της να προβλέπει πρόστιμα και αποκλεισμούς για όσους δεν συμμορφώνονταν. Επιπλέον όταν οι καθ’ ύλην αρμόδιες ειδικότητες (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) γύρισαν την πλάτη στον σχεδιασμό της, είχε καλέσει να συμμετάσχουν γιατροί και άλλων ειδικοτήτων -αιματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ενδοκρινολόγοι-διαβητολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, νεφρολόγοι, ρευματολόγοι, παθολόγοι, ογκολόγοι, πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι, φυσίατροι- οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, τους οποίους όμως αποζημίωνε ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή το κράτος.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη χθες από την Αριστοτέλους, οι πολίτες που επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν γιατρό της αρεσκείας τους ως προσωπικό γιατρό (πέραν των συμβεβλημένων) -μέτρο που εκτιμάται ότι αφορά περίπου 2.500 γιατρούς- πληρώνοντας όμως την επίσκεψη του γιατρού. Επιπλέον, η κυβέρνηση βάζει νέα προθεσμία για την εγγραφή σε προσωπικό γιατρό το τέλος του έτους, ενώ όσοι πολίτες δεν εγγραφούν θα αντιστοιχιστούν αυτόματα με «προσωπικό γιατρό».
Σήμερα, με μόλις τους μισούς -56%- των πολιτών (5 εκατομμύρια πολίτες) να έχουν εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό και το 60% των κενών σε γιατρούς να αφορά την Αττική, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε «νέες μεταρρυθμίσεις» στον ταλαίπωρο θεσμό, μεταξύ των οποίων είναι η σύνδεση των αποδοχών του «προσωπικού γιατρού» με την απόδοσή του σε σχέση με τα προγράμματα πρόληψης, όπου πέραν της αμοιβής του θα λαμβάνει επιπλέον ποσά, ανάλογα με το εάν επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά προληπτικών εξετάσεων στον πληθυσμό αναφοράς του, ενώ σε περίπτωση που τα ποσοστά του υπολείπονται των στόχων θα υπάρχουν «ποινές», τις οποίες δεν διευκρίνισε.
Σχετικά με τους δείκτες αξιολόγησης είπε ότι θα αφορούν και τις τέσσερις κατηγορίες εγγεγραμμένων ιατρών: οι δημόσιοι, οι ιδιώτες, οι επί θητεία (π.χ. αγροτικοί γιατροί) και οι γιατροί με ιδιωτική αποζημίωση. Ο ρόλος τους θα είναι η πρόληψη (συμβουλές για αλλαγή τρόπου ζωής, σωστή διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος κ.λπ.) αλλά και η προαγωγή υγείας (προληπτικές εξετάσεις, π.χ. μαστογραφία, HPV DNA test, εξέταση για προστάτη κ.λπ.). Το σύνολο των στοιχείων ο γιατρός θα το καταχωρίζει στον ψηφιακό ιατρικό φάκελο του ασθενούς.
Ολα αυτά φυσικά είναι ακόμα στα χαρτιά, με το προσχέδιο του σχετικού νομοσχεδίου να αναμένεται σε 10 μέρες, από τον Μάιο να αναμένονται οι εφαρμοστικές διατάξεις και η εφαρμογή τους από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Εξαγγελίες
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΠΦΥ είναι και η δημιουργία εφτά πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας στην επικράτεια. Ειδικότερα, τα πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα είναι συνδεδεμένα με τις Ιατρικές Σχολές (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Λάρισα, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη και Ηράκλειο), θα παρέχουν, σύμφωνα με την υπουργική παρουσίαση, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και θα αποτελούν «κέντρα» εκπαίδευσης των γιατρών. Το κάθε πανεπιστημιακό Κέντρο θα έχει τέσσερα μέλη ΔΕΠ (πέντε για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κατάλληλα εκπαιδευμένα για να παρέχουν ΠΦΥ. Ο ορίζοντας υλοποίησης είναι ώς το τέλος του 2024, ενώ τουλάχιστον 30 καθηγητές Ιατρικής θα ενταχθούν στο δυναμικό των νέων πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας. Σε αυτά τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργεί και τηλεϊατρική για τις εξ αποστάσεως εξετάσεις. Επίσης θα αναπτυχθούν 312 ιατρεία χρόνιων παθήσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας