Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
21.2° 17.0°
2 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
23.5° 18.6°
2 BF
45%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
20.4° 18.0°
2 BF
56%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
48%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.6° 18.9°
2 BF
68%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 16.0°
2 BF
44%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
12°C
16.8° 12.4°
2 BF
47%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
17°C
18.2° 16.6°
1 BF
72%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 18.5°
4 BF
64%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.9° 18.8°
5 BF
68%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
20°C
19.6° 19.6°
3 BF
75%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
56%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
17°C
17.9° 16.3°
0 BF
63%
Λαμία
Αίθριος καιρός
20°C
20.1° 15.5°
1 BF
53%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 17.6°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.2°
0 BF
53%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.3° 14.3°
0 BF
82%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.1° 18.7°
2 BF
54%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
13.7° 13.7°
1 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
Μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ 6.000 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

«Μας χειροκροτούσαν στον Covid, τώρα μας πετάνε έξω»

Μαζική συγκέντρωση οργής χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας ● Με συνθήματα υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που επιχείρησε ανεπιτυχώς να πάρει τον λόγο ● Σε ρόλο ατζέντη των εργολάβων ο Αδωνις Γεωργιάδης

«Πάρτε πίσω τις απολύσεις». «Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία». «Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους». Με τα συνθήματα αυτά σε μια μαζική συγκέντρωση χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας απάντησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στις απολύσεις συμβασιούχων της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης, κομμάτι του κυβερνητικού σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και περαιτέρω παράδοσης υπηρεσιών σε ιδιώτες και εργολάβους.

Ο λόγος γίνεται για περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, οι οποίοι είχαν υπογράψει ατομική σύμβαση και σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, καθώς το υπουργείο σκοπεύει να παραδώσει τις παραπάνω υπηρεσίες σε εργολάβους. Από 1η Φεβρουαρίου, κατέδειξε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), ξεκινά η απόλυση 6.000 συμβασιούχων σε φύλαξη, εστίαση, καθαριότητα. Αίτημα των εργαζομένων είναι με ευθύνη της κυβέρνησης να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.

Αποδοκιμασίες

Με τα συνθήματα αυτά υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που επιχείρησε ανεπιτυχώς να πάρει τον λόγο στη συγκέντρωση προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις μπροστά στις κάμερες. Η κίνηση του Αδ. Γεωργιάδη εξόργισε τα πλήθη και το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει εν μέσω αποδοκιμασιών, για να αφήσει στη συνέχεια την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε αναμονή δυόμισι ωρών, παρά το γεγονός ότι υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση στο πλαίσιο της κινητοποίησης.

Δίπλα στους συμβασιούχους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της χώρας, τα σωματεία εργαζομένων «Ευαγγελισμού», «Θριασίου», ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας», «Ελενα Βενιζέλου», «Αττικόν», ΨΝΑ Δαφνί και Δρομοκαΐτειο, Αγίου Νικολάου Κρήτης και Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο».

«Κανένας συμβασιούχος εργαζόμενος δεν περισσεύει», τόνισε ο Γιώργος Φερεντίνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», επαναλαμβάνοντας το αίτημα των εργαζομένων «να παραμείνουν στη δουλειά, εδώ και τώρα μόνιμοι». «Στην επιχείρηση χειραγώγησης, στην καλλιέργεια φόβου και στην τρομοκρατία απαντάμε με αλληλεγγύη και οργάνωση του αγώνα μας», τόνισε ο Θωμάς Δημουλάς, εκ μέρους της διοίκησης του Ενιαίου Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί.

«Μετά από παρατάσεις 3,5 χρόνων –που δεν οφείλονται στην καλή καρδιά των διοικήσεων και του υπουργείου, αλλά στην άρνηση των εργολάβων να αναλάβουν το έργο της καθαριότητας στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας– οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι και πάλι αντιμέτωποι με την ανεργία», επισήμανε η Μαίρη Μαρκοπούλου από το Συνδικάτο Καθαριστριών Αττικής. Υπάρχει ανάγκη η καθαριότητα των δημόσιων νοσοκομείων να γίνεται από εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας, υπογράμμισε.

«Σήμερα λάβαμε με email την απόλυσή μας. Δεν θέλω να ακούσω από τον υπουργό πόσο κοστίζει. Θέλω δουλειά με δικαίωμα», ανέφεραν οι καθαρίστριες του μεγαλύτερου ογκολογικού νοσοκομείου της χώρας «Ο Αγιος Σάββας». «Είμαι απολυμένη από χθες. Φάγαμε τον Covid, τότε μας χειροκροτούσαν, τώρα μας πετάνε έξω», είπε συνάδελφός της εργαζόμενη στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Από την Πάτρα και το «Καραμανδάνειο», καθαρίστρια ανέδειξε «την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι εργαζόμενοι για να τους σταματήσουμε».

Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας και έθεσε επιτακτικά το αίτημα να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου από τα νοσοκομεία «Ο Αγιος Σάββας», «Σωτηρία», «Καραμανδάνειο», Αρτας, Λάρισας και όπου αλλού εγκαταστάθηκαν εργολάβοι, είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος. «Ζητήσαμε την εκδίωξη των εργολάβων», μας λέει, αλλά ο υπουργός επανέλαβε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να εγκατασταθούν εργολάβοι στα νοσοκομεία. «Συνεχίζουμε με νέες κινητοποιήσεις-παρεμβάσεις να πετύχουμε την εκδίωξη των εργολάβων, τη συνεχή παράταση των συμβάσεων ΣΟΧ έως τον τελικό στόχο που είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Παράταση των συμβάσεων ώς τις 31 Ιουνίου κατάφεραν να κερδίσουν προς το παρόν οι εργαζόμενοι. Ο αγώνας τους συνεχίζεται με τη μεγάλη πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση στις 22 Φεβρουαρίου, με συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη και πορεία που θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.

Τον... χαβά του ο Αδωνις

Ο υπουργός Υγείας απτόητος και πάντα προσηλωμένος στο «μπλε» πρόγραμμα να ξηλωθεί ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια υγεία προέβη σε ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει ότι «η πολιτική της κυβέρνησης για το “outsourcing” στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί», καθώς και ότι «το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου Εργασίας».

Προκλητικός, όπως πάντα, ο Αδ. Γεωργιάδης, διαφημίζοντας χωρίς ντροπή τους εργολάβους, είπε πως θα φροντίσει ο ίδιος να προσληφθεί σε εργολάβο όποιος εργαζόμενος με σύμβαση ορισμένου χρόνου ενδιαφέρεται, ενώ απείλησε όποιον δεν το επιλέξει με απόλυση. Επιπλέον, συμβούλεψε τους εργαζόμενους να «είναι επαρκώς ενημερωμένοι και να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για τη ζωή τους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μας χειροκροτούσαν στον Covid, τώρα μας πετάνε έξω»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας