• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 14.9°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  3 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 16.0°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  1 BF
  50%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Παίδων «Αγία Σοφία» ψυχορραγεί

 • A-
 • A+
Το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας αδυνατεί να πραγματοποιήσει τακτικά χειρουργεία επ' αόριστον λόγω ελλείψεων σε προσωπικό ● Ανάλογη κατάσταση και στα Γενικά Νοσοκομεία Κοζάνης και Νίκαιας ● Μεθοδευμένη υποβάθμιση καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Tο ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία εκπέμπουν SOS, με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο να μην παρεμβαίνει υπέρ τους, αλλά να μεθοδεύει την περαιτέρω αποδυνάμωσή τους μετατρέποντας σε «εμπόρευμα» τις υπηρεσίες υγείας προς όφελος της κερδοφορίας ιδιωτών μεγαλοκλινικαρχών.

Το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, «Η Αγία Σοφία», αδυνατεί να πραγματοποιήσει τα τακτικά χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων από την αρχή του μήνα και επ' αόριστον, η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης δεν μπορεί να φροντίσει τους μικρούς της ασθενείς και ένα από τα σημαντικότερα και πιο πολυδύναμα εργαστήρια ιατρικής απεικόνισης που υπάρχουν στο ΕΣΥ, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, συρρικνώνεται με αποτέλεσμα να αναστέλλονται ραντεβού για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Εχουν απομείνει μόνο 8 αναισθησιολόγοι σε σύνολο 17 οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα, με απόφαση της επιστημονικής υπεύθυνης του τμήματος, που είναι και διευθύντρια του χειρουργικού τομέα, να αναστέλλονται από 5/9/22 και επ’ αόριστον όλες οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις όλων των ειδικοτήτων. Και αυτό ενώ ήδη υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής, αναμονή που έχει διάρκεια πολλούς μήνες ή και ολόκληρα χρόνια.

Το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα, με μεγάλο φόρτο επειγόντων περιστατικών που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων, λειτουργούν σε αυτό 9 χειρουργικές κλινικές (2 Παιδοχειρουργικές, Ορθοπεδική, ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Οφθαλμιατρική, Πλαστική Χειρουργική, Ουρολογική, Καρδιοθωρακοχειρουργική) με μεγάλο όγκο περιστατικών από όλη τη χώρα. Αναισθησιολογική κάλυψη ωστόσο χρειάζονται και άλλα τμήματα (ογκολογικά, αιμοδυναμικό, γαστρεντερολογικό, ηπατολογικό, αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, ακουολογικό και μονάδα ημερήσιας νοσηλείας).

Ελλείψεις, σύμφωνα με την 5μελή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, υπάρχουν και στο λοιπό προσωπικό του χειρουργείου (νοσηλευτές, αναισθησιολογικό, εργαλειοδοσία, νοσοκόμοι). Είναι φανερό ότι το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου λειτουργούσε στο όριο χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων εδώ και χρόνια (!), αναφέρουν οι γιατροί και σημειώνουν πως υπάρχουν παιδιά που περιμένουν από το 2018 να χειρουργηθούν στη λίστα του νοσοκομείου.

Στην υπηρεσία των ιδιωτών

«Μεθοδευμένα τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα πρακτικά να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες δευτεροβάθμιας παιδιατρικής περίθαλψης σε υπηρεσίες "πρώτων βοηθειών", οι γονείς μικρών παιδιών εκβιάζονται και σπρώχνονται να απευθύνονται με το αζημίωτο σε ιδιωτικές κλινικές για επιβεβλημένες χειρουργικές ιατρικές πράξεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, θυμίζοντας ότι αυτό διαφαινόταν ήδη από τις αρχές του 2022 με την προσπάθεια υποβάθμισης και του Παίδων Πεντέλης η οποία γίνεται με διάφορα προσχήματα (αρχικά τον εμβολιασμό, στη συνέχεια την εγκατάσταση χώρων φιλοξενίας υγιών παιδιών κ.λπ.). Οι γιατροί του «Αγία Σοφία» και η ΟΕΝΓΕ απαιτούν την άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων με μόνιμες προσλήψεις.

Την ίδια ώρα στην Κοζάνη, ένα από τα πλέον ευαίσθητα νοσοκομειακά τμήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει αφεθεί στην τύχη του. Πιο συγκεκριμένα, στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης υπηρετούν πλέον μόνο δύο παιδίατροι, η μία με σύμβαση που λήγει στο τέλος του χρόνου, και καλούνται να καλύψουν τα νοσηλευόμενα παιδιά και τα τμήματα, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πραγματοποιώντας αριθμό ενεργών εφημεριών κατά πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο μηνιαίο όριο.

Οσο για τις μέρες που μένουν ακάλυπτες, επιχειρείται «μπάλωμα» με μετακινήσεις παιδιάτρων από δομές του ΕΣΥ άλλων πόλεων και περιστασιακά από ιδιώτη παιδίατρο! Παρά την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η κλινική, το υπουργείο Υγείας δεν φρόντισε να προκηρύξει ούτε μία από τις τέσσερις κενές θέσεις παιδιάτρων στην πρόσφατη προκήρυξη 373 θέσεων του Αυγούστου, αναδεικνύει η ΟΕΝΓΕ.

Τέλος, στη Νίκαια επανέρχεται το θέμα της ιατρικής υποστελέχωσης του τμήματος αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας του νοσοκομείου, με αναστολές ραντεβού και αναξιοποίητο τον δεύτερο σύγχρονο αξονικό τομογράφο. Κι αυτό γιατί πέρυσι συνταξιοδοτήθηκαν τρεις γιατροί του τμήματος, ενώ φέτος συνταξιοδοτούνται άλλοι δύο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει αύριο κινητοποίηση στις 19.30 στην πλατεία Γεωργίου και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.
Το «Καραμανδάνειο» βάζει λουκέτο στις εφημερίες
ΥΓΕΙΑ
Η τελευταία παιδίατρος «έκλεισε» την πόρτα
Αιφνίδια και «εν κρυπτώ» αποφάσισε η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» να κλείσει την Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, στο παράρτημα του νοσοκομείου της Καλλιθέας.
Η τελευταία παιδίατρος «έκλεισε» την πόρτα
ΥΓΕΙΑ
Λύση για τις εφημερίες στο «Π. & Α. Κυριακού» υποσχέθηκε ο Α.Ξανθός
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δεσμεύθηκε για την εξεύρεση λύσης για δεδουλευμένα των γιατρών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Σε συνάντηση με τους γιατρούς...
Λύση για τις εφημερίες στο «Π. & Α. Κυριακού» υποσχέθηκε ο Α.Ξανθός
ΥΓΕΙΑ
«Καμπάνα» για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε «φακελάκια»
Σε 18μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο γιατρό με υψηλόβαθμη θέση στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», για τις πράξεις της δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση ● Οι καταγγελίες που...
«Καμπάνα» για παιδοκαρδιοχειρουργό του ΕΣΥ που έπαιρνε «φακελάκια»
ΥΓΕΙΑ
Ανησυχία για τη διακομιδή νεογνών στα νοσοκομεία
Την άμεση λύση στο σοβαρό πρόβλημα με τη διακομιδή νεογνών στα νοσοκομεία ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά. Οι καταγγελίες αντιπροσωπειών από τα...
Ανησυχία για τη διακομιδή νεογνών στα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας