Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
19°C
20.7° 14.2°
2 BF
55%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.0° 15.1°
2 BF
72%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 12.0°
2 BF
61%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
100%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.0° 17.0°
2 BF
58%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.4° 13.4°
3 BF
51%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
55%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.2° 16.5°
4 BF
60%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.6°
2 BF
67%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
19°C
19.4° 19.4°
4 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
1 BF
75%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
40%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
10°C
14.1° 9.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.6° 13.5°
1 BF
57%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 18.8°
1 BF
74%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
14°C
19.0° 12.8°
0 BF
76%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 11.3°
0 BF
77%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 12.7°
1 BF
69%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
12.6° 12.6°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι διαβητικοί στο ταμείο

Για το 10% του πληθυσμού της χώρας, περίπου 1.000.000 πολίτες και τις οικογένειές τους, που δίνουν μάχες για να κερδίσουν νέες επιστημονικές και τεχνολογικές διεξόδους για την αντιμετώπιση του διαβήτη και τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, η νέα απόφαση του υπουργείου Υγείας καταμεσής του καλοκαιριού σηματοδοτεί την επιδείνωση όχι μόνο της οικονομικής τους κατάστασης αλλά και της ποιότητας ζωής τους.

Μάλιστα, για τους περίπου 50.000 πολίτες που πάσχουν ήδη από διαβήτη τύπου 1 και τις οικογένειές τους, το νέο ΦΕΚ (4204/2022) που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου τούς στερεί δυνητικά μια σειρά από προϊόντα νέας τεχνολογίας που ώς τώρα λάμβαναν με μηδενική συμμετοχή.

Οπως καταγγέλλουν διαβητικοί ασθενείς στην «Εφ.Συν.», το ΦΕΚ ναι μεν εντάσσει πολλές νέες και κοστοβόρες τεχνολογίες στο Μητρώο των Αποζημιούμενων Προϊόντων, από την άλλη όμως, δεν καλύπτει επαρκώς τα ποσά των αναλώσιμων υλικών που χρειάζεται κάθε μήνα ένας ασθενής, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ασφάλεια και την υγεία χιλιάδων διαβητικών.

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας, ουσιαστικά, κόβει τη δωρεάν πρόσβαση που έχουν οι διαβητικοί τύπου 1 σε ένα τεχνητό πάγκρεας: πρόκειται για αντλίες ινσουλίνης και αισθητήρες διαρκούς μέτρησης γλυκόζης που λειτουργούν ως «σένσορες» της ποσότητας γλυκόζης στο αίμα, προκαθορίζουν την ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνει ένας διαβητικός μέσα στη μέρα και ενημερώνουν τον χρήστη του μόνο όταν χρειαστεί κάποια παρέμβαση από τον ίδιο.

Ηρεμη καθημερινότητα

Είναι ο μοναδικός ασφαλής τρόπος για τους διαβητικούς τύπου 1 να έχουν μια ανώδυνη και ήρεμη καθημερινότητα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν καθημερινά -και πολλές φορές στη μέση της νύχτας- παρωχημένα και κουραστικά μέσα ανίχνευσης και σταθεροποίησης του σακχάρου στο αίμα, όπως πένες ινσουλίνης ή ταινίες μέτρησης σακχάρου.

Με το νέο ΦΕΚ, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μεν την προμήθεια των αντλιών που στην αγορά ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ, όμως μειώνει το ποσό των αποζημιώσεων για τα αναλώσιμα προϊόντα που συνδέονται με αυτές -καλύπτοντας μόνο 20 ευρώ τον μήνα για κάθε προϊόν-, αναγκάζοντας τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να επωμιστούν οι ίδιοι το οικονομικό βάρος: καταβάλλοντας, δηλαδή, περισσότερα από 200-300 ευρώ κάθε μήνα.

Μοιραία, η Ελληνική Ομοσπονδία Διαβητικών (ΕΛΟΔΙ) καταγγέλλει όχι μόνο την τιμολόγηση, χαρακτηρίζοντάς την «κάκιστη» και «αντιεπιστημονική», αλλά και το γεγονός πως οι επανειλημμένες προσπάθειές της να προσεγγίσει πριν από την υπογραφή του εν λόγω ΦΕΚ τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας απέβησαν άκαρπες:

«Επιστολές, παρεμβάσεις [...], επίσκεψη κατ’ ιδίαν στους παραπάνω, παρέμβαση με επιστολές, υπογραφές γνωστών γιατρών του χώρου-μελών της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛΟΔΙ – αμέτρητες ώρες με τρέξιμο και αγωνία για να πείσουμε τους αρμοδίους (οι οποίοι ουδέποτε ζήτησαν τη γνώμη των ατόμων με διαβήτη, ως όφειλαν) για πράγματα αυτονόητα», τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση της.

«Αν οι εταιρείες που προμηθεύονται αυτά τα προϊόντα δεν αποδεχθούν τις τιμές αυτές για λόγους βιωσιμότητας, πιθανότατα θα αποσυρθούν από την ελληνική αγορά», επισημαίνει ο παθολόγος Γιάννης Πετρίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΟΔΙ και διαβητικός τύπου 1 τα τελευταία 35 χρόνια.

«Τις συγκεκριμένες αντλίες χρησιμοποιούν, κυρίως, τα νέα άτομα και με το νέο νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί τρομερή ανασφάλεια στους γονείς. Το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να επανεξετάσουν την κοστολόγηση, όχι μόνο για να επανέλθει η ηρεμία στον κόσμο των διαβητικών, αλλά και γιατί αυτές οι νέες τεχνολογίες πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος, αφού λειτουργούν προληπτικά για να μην επιδεινωθεί η υγεία των ασθενών».

Σωτήριες αντλίες

Ολα αυτά ενώ η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών αυτών των συσκευών είναι διαβητικά παιδιά, για τα οποία οι συγκεκριμένες αντλίες αποδεικνύονται σωτήριες, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος για τους γονείς τους να ελέγξουν με ευκολία τις τιμές του σακχάρου στο αίμα. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η εξάχρονη κόρη της Σοφίας Κουμπλή:

«Οταν έχεις ένα διαβητικό παιδί, πρέπει να σηκώνεσαι κάθε βράδυ ανά δύο ώρες για να ελέγξεις τις τιμές του σακχάρου του. Η αντλία ελέγχει τα επίπεδα της γλυκόζης και με ειδοποιεί μόνο όταν υπάρξει πρόβλημα υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας. Με αυτό το σύστημα μπορούσαμε να νιώθουμε ασφάλεια για το παιδί και ξαφνικά έχουμε ένα ΦΕΚ που μας βάζει να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά και να παίζουμε με τις ζωές των παιδιών μας. Ζητάμε δωρεάν ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τελευταίας τεχνολογίας, γιατί είναι είναι ο μόνος που προσφέρει ασφαλή μέτρηση», τονίζει.

Την άμεση απόσυρση της απόφασης απαιτεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ: «Η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των ασθενών διαβητικών και ουσιαστικά τους καλεί να πληρώνουν αυτοί τα αναλώσιμα που έχουν ανάγκη. Κοροϊδεύουν τους ασθενείς [...], τους αφήνει εκτεθειμένους και από την άλλη πριμοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατομμύρια ευρώ».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι διαβητικοί στο ταμείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας