• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 20.7°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.9°C / 18.8°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 20.5°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 15.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.9°C / 16.5°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 12.9°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 20.8°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.7°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 20.4°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 19.4°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  0 BF
  59%

Τέσσερις μήνες μετά την πυρκαγιά στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», η αποκατάσταση της πνευμονολογικής κλινικής θα γίνει μόνο εάν... εξευρεθεί χρηματοδότηση, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της αν. υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξωφρενική απόφαση για το «Παπανικολάου»

 • A-
 • A+
Την ώρα που το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ασφυκτιά από τα περιστατικά Covid, η αποκατάσταση της καμένης πνευμονολογικής κλινικής «δεν θα υλοποιηθεί αν δεν εξευρεθεί χρηματοδότηση»(!), όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να… μην επιδιορθώσει την καμένη Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου αν δεν βρει τα χρήματα! Αν αποδίδονταν βραβεία, προφανώς η δημοσιευμένη απόφαση θα κέρδιζε το Χρυσό Βατόμουρο της δεκαετίας καθώς είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς στα μάτια του βλέποντας τη σχετική διατύπωση εγγράφου της αν. υπουργού Μίνας Γκάγκα με ημερομηνία 3 Αυγούστου, η οποία αποφασίζει ότι «το έργο δεν θα δημοπρατηθεί αν δεν εξευρεθεί η χρηματοδότηση για την εκτέλεσή του».

Το εξωφρενικό του πράγματος θα οδηγούσε σε γέλια αν δεν αφορούσε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, σε μια στιγμή κατά την οποία –σιωπηλά– οι ασθενείς Covid πολλαπλασιάζονται ανακαλώντας στη μνήμη τις χειρότερες μέρες της πανδημίας.

Αυτά τα τραγελαφικά συμβαίνουν δυστυχώς τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς (7.4.2022) που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και είχε καταστρέψει ολοσχερώς την Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Το αναλυτικό έγγραφο της αν. υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οχι μόνο κανένα έργο δεν έχει γίνει –εκτός από τον καθαρισμό του καμένου ορόφου– αλλά δεν φαίνεται κανένα φως στον ορίζοντα μετά το «Αποφασίζουμε» της κ. Γκάγκα (3/8/2022): «1. Την έγκριση σκοπιμότητας, μελέτης εφαρμογής, των τευχών δημοπράτησης και την υλοποίηση του έργου: “Επείγουσα αποκατάσταση δευτέρου ορόφου Πνευμονολογικού Τμήματος 5δ πτέρυγας μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς” του ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου”, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.136.561,34 ευρώ…» και «2. Το έργο δεν θα δημοπρατηθεί αν δεν εξευρεθεί η χρηματοδότηση για την εκτέλεση του»! Και για την… «υλοποίηση» της μη υλοποίησης «θα πρέπει να τηρηθούν πιστά οι κείμενες περί Δημοσίων Εργων διατάξεις»!

Τι έλεγε ο Πλεύρης

Αρκεί να θυμηθεί κανείς τι δήλωνε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενώ η κλινική ακόμη κάπνιζε (6 Απριλίου) –«…Από εκεί και πέρα, στον συγκεκριμένο όροφο θα γίνουν όλες οι εργασίες ώστε να είναι άμεσα λειτουργικός»– για να καταλάβει πώς κινούνται τα πράγματα στον χώρο της δημόσιας υγείας. «Απλώς αυτό δεν είναι λύση, για να το πω ευγενικά» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Αδαμάντιος Χλωρός, διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος και συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας του ΓΝΘ «Γεώργιος Παπανικολάου» διερωτώμενος: «Δηλαδή περιμένουμε από ιδιώτες να βάλουν τα χρήματα; Με τι ανταλλάγματα; Και δεν ξέρω φυσικά αν υπάρχουν τέτοιοι ευεργέτες στις μέρες μας».

Ο ίδιος περιγράφει με δραματικούς τόνους την εξέλιξη της πανδημίας και τις συνθήκες στο νοσοκομείο αφού «υποτίθεται ότι η μελέτη ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου αλλά έτσι όπως πάει ούτε στο τέλος του χειμώνα πρόκειται να γίνει κάτι. Από την πυρκαγιά χάθηκαν οι 33 κλίνες της Πνευμονολογικής, πολύ καλά εξοπλισμένες, και μετακομίσαμε στον 2ο όροφο όπου διατέθηκαν 24 κλίνες. Ακολούθως επεκταθήκαμε στον 3ο όροφο με άλλα 27 κρεβάτια, δηλαδή σύνολο 51 κλίνες.

Επειδή έρχονταν συνεχώς ασθενείς Covid πήγαμε ασθενείς στη νέα ΜΕΘ, δωρεά της Επιτροπής του 2021, πήραμε τα μισά κρεβάτια αλλά γέμισαν κι αυτά, οπότε επεκταθήκαμε περαιτέρω στη μισή Γαστρεντερολογική, 12 κλίνες, που γέμισαν και αυτές αμέσως, οπότε όλες οι εφημερίες πραγματοποιούνται με μεγάλη αγωνία. Είναι πασιφανές ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα και χρειάζεται επείγουσα απόφαση σε επίπεδο επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το τι πρέπει να γίνει. Η ροή ασθενών από άλλες κλινικές του νοσοκομείου (Καρδιολογική, Παθολογική, Ορθοπεδική κ.λπ.) είναι συνεχής και μεγάλη και όπως πάει θα ακυρωθεί ξανά η προσφορά υπηρεσιών άλλων κλινικών σε περιστατικά κοινής ασθένειας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς... ανάσα το Ιπποκράτειο
Η κυβερνητική αβελτηρία έριξε στον γκρεμό το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας με τις χειρουργικές κλινικές να υπολειτουργούν.
Χωρίς... ανάσα το Ιπποκράτειο
ΥΓΕΙΑ
Κάνουν πως δεν βλέπουν τα κενά στο ΕΣΥ
Σε χαρτογράφηση της ΠΟΕΔΗΝ αποτυπώνεται η δραματική εικόνα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με δεκάδες κενές θέσεις νοσηλευτών και γιατρών όλων των ειδικοτήτων, αλλά και σημαντικά προβλήματα σε εξοπλισμό...
Κάνουν πως δεν βλέπουν τα κενά στο ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Με ευχολόγια και αοριστίες απάντησε στη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων
Η πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι τρομακτική, παραδέχθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Με ευχολόγια και αοριστίες απάντησε στη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
Πλευρική... προσέγγιση σε μετωπικά προβλήματα
Σκόνταψε στην αδυσώπητη πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αποτέλεσμα να φαντάζουν μπουφόνικες οι φωτογραφήσεις με αυτοδιοικητικούς, αφού είχαν προηγηθεί και σφοδρές...
Πλευρική... προσέγγιση σε μετωπικά προβλήματα
ΥΓΕΙΑ
Προσπαθούν να βγάλουν ψεύτες τους γιατρούς για τη δραματική κατάσταση
Η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ διαστρεβλώνει την αλήθεια υπηρετώντας το κυβερνητικό αφήγημα ● Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους υγειονομικούς ● Κραυγή αγωνίας από τις Σέρρες και το Κιλκίς.
Προσπαθούν να βγάλουν ψεύτες τους γιατρούς για τη δραματική κατάσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας