• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.5°C / 30.2°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.3°C / 32.1°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 26.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.3°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.0°C
  0 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 29.9°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.8°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  53%
ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να έρθει στις 30 του μήνα η κ. Γκάγκα, να της δώσουμε τα κλειδιά των κλινικών»

 • A-
 • A+
Οι παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου είναι υπερπλήρεις από ασθενείς της κοινής νοσηρότητας, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται κατά δεκάδες σε άλλες κλινικές, στα τρία κτίρια του συγκροτήματος.

Ενας εφιάλτης βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς η πανδημία μπορεί να είναι σε ύφεση, ωστόσο οι παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου είναι υπερπλήρεις από ασθενείς της κοινής νοσηρότητας, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται κατά δεκάδες σε άλλες κλινικές, στα τρία κτίρια του συγκροτήματος. Παράλληλα, η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου σε ό,τι αφορά τους ενεργούς αναισθησιολόγους, με διευθυντές της Χειρουργικής και Παιδιατρικής να καταγγέλλουν ότι στη λίστα χειρουργείων είναι 1.500 άτομα, αφού από τις 27 θέσεις της ειδικότητας μόνο οι 9 είναι καλυμμένες, και να ζητούν να λυθεί το πρόβλημα μέχρι 30 Ιουνίου, αλλιώς «ας έρθει η κ. Γκάγκα να της δώσουμε τα κλειδιά»!

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά το παθολογικό τμήμα του νοσοκομείου έχει γονατίσει», λέει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Δ’ Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, ο οποίος διερωτάται «πέστε μου τι μπορεί να γίνει, όταν η κλινική μου διαθέτει 36 κρεβάτια και σήμερα έχω 88 ασθενείς;». Τα στοιχεία είναι πράγματι εντυπωσιακά, καθώς μόνο χθες, στη λήξη της εφημερίας, είχαν γίνει 60 εισαγωγές στις Παθολογικές κλινικές, που έχουν συνολική δύναμη 80 κρεβατιών. Ρωτάμε πού περιθάλπονται οι ασθενείς αυτοί και ο κ. Γαρύφαλλος απαντά ότι «είναι διασπαρμένοι σε τρία κτίρια στο νοσοκομείο, σε οποιαδήποτε κλινική διαθέτει κρεβάτι άδειο, στην ΩΡΛ, στην Οφθαλμολογική…».

Γιατί, όμως, δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα; Σύμφωνα με τον κ. Γαρύφαλλο, «διότι, μετά την πανδημία, έχουμε μαζική προσέλευση ασθενών, που όλο το προηγούμενο διάστημα απέφευγαν τα νοσοκομεία. Τώρα έχουμε αφενός μεγαλύτερη προσέλευση ακόμη και από τον Ευαγγελισμό της Αθήνας, αφετέρου τα περιστατικά που θα ήταν σχετικά απλά πριν από δυο χρόνια, τώρα εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιβαρυμένα. Προσθέστε και το γεγονός ότι το νοσοκομείο έχει καλό όνομα, υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι περιμένουν ακόμη και τέσσερις μέρες, αν χρειαστεί, για να έρθουν σε εφημερία μας».

Ο ίδιος, πάντως, τονίζει ότι «αυτή η κατάσταση υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά με την πανδημία κρύφτηκε κάτω από το χαλί και τώρα είναι ανεξέλεγκτη». Σε ανάρτησή της πριν από λίγες μέρες, η εντατικολόγος του νοσοκομείου, Χρίστινα Κυδώνα, παραθέτοντας ανάλογους αριθμούς εισαγωγών, σχολίαζε πως «όλοι αυτοί οι ασθενείς, για να διακινηθούν, θα χρειαστούν τη συνδρομή υπερήχων, αξονικού, μαγνήτη και του μικροβιολογικού εργαστηρίου, περιστατικά που επωμίζονται και όλα τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου. Δεν σχολιάζω τη βαρύτητα των περιστατικών, ούτε την παραμελημένη νοσηρότητα και τους καρκίνους που ανακαλύπτουμε, αλλά θα σταθώ στην αριθμητική. Δεν χρειάζονται σύνθετα μαθηματικά για να αντιληφθεί κάποιος ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Τόσο απλά».

Χωρίς αναισθησιολόγους

«Την 1η Ιουλίου μπορεί να έρθει η κ. υφυπουργός (Μίνα Γκάγκα) να της παραδώσουμε τα κλειδιά των Χειρουργικών Κλινικών», είπαν με ένα στόμα, στην αρχή της εβδομάδας, τρεις καθηγητές Ιατρικής του ΑΠΘ, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, καθηγητής Χειρουργικής του Ιπποκρατείου, Απόστολος Κουμπαρούδης, ο καθηγητής Παιδιατρικής, Δημήτριος Ζαφειρίου, και ο κ. Γαρύφαλλος.

Το Ιπποκράτειο έχει 12 χειρουργικές κλινικές, από τις οποίες κάποιες απόλυτα εξειδικευμένες [π.χ. μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων (ήπαρ – νεφροί), εξειδικευμένα παιδιατρικά και μαιευτικά περιστατικά], για 23 ημέρες κάθε μήνα έχει κάποιου τύπου γενική – εξωτερική εφημερία, δέχεται περιστατικά από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, χρειάζεται ειδικούς αναισθησιολόγους, στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου υπάρχουν 27 θέσεις, αλλά υπάρχουν μόνο 9, οι οποίοι θα μειωθούν κι άλλο, αφού τουλάχιστον 2 βγαίνουν στη σύνταξη. Το πρόβλημα είναι τέτοιας έκτασης που τα προγράμματα εφημεριών βγαίνουν με τουλάχιστον 50 κενά κάθε μήνα. Οπως υπογράμμισαν οι καθηγητές, το πρόβλημα είναι τέτοιας έκτασης και έντασης που είναι κοντά το σημείο ασθενείς να πεθαίνουν, γιατί δεν υπήρχε εξειδικευμένος αναισθησιολόγος να βάλει τον ειδικό ενδοφλέβιο καθετήρα.

Για τη λύση του προβλήματος, όμως, υπάρχουν διαφορετικές τοποθετήσεις και η διαφωνία αυτή αναδεικνύει την ουσία της πολιτικής απάντησης που καλείται να δώσει η πολιτεία. Οι κ.κ. Κουμπαρούδης και Ζαφειρίου προτείνουν μεταξύ άλλων τη σύναψη μόνιμης σχέσης με τα αναισθησιολογικά τμήματα των ιδιωτικών κλινικών για τη μηνιαία υποστήριξη του Ιπποκράτειου, νομοθέτηση ειδικών οικονομικών και μη προνομίων για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας, σύσταση νέων θέσεων με ειδικά προσόντα για κάλυψη εξειδικευμένων αναγκών, προκήρυξη όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων ειδικευμένων Αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού Αναισθησιολογίας.

Ο κ. Γαρύφαλλος, από την πλευρά του, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τις Παθολογικές κλινικές ζητά «αναδιαμόρφωση των εφημεριών από τις αρμόδιες ΥΠΕ, μετατροπή κάποιων εφημεριών ακόμη και σε 12ωρες, προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και, τουλάχιστον, γρηγορότερη πρόσληψη των ειδικευομένων». Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις αναισθησιολόγων, λέει «όχι» στις σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, υποστηρίζει πως «πρέπει να πιάσουμε τον ταύρο από τα κέρατα», δηλαδή να ληφθούν άμεσα μέτρα και να δοθούν γενναία κίνητρα για κάλυψη των θέσεων από μόνιμο προσωπικό, δεν μπορεί να δίνουμε μισθό 1.000 ευρώ σε νεοπροσλαμβανόμενο αναισθησιολόγο, όταν αυτά τα χρήματα τα βγάζει ως ιδιώτης με τη συμμετοχή του σε τρεις απλές επεμβάσεις τον μήνα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους: Επιτέλους, φέρτε κόσμο
Μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν στο διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ σημαντικές υπηρεσίες στελεχώνονται πλέον μόνο με εργολαβικούς εργαζόμενους.
Κραυγή απόγνωσης από τους εργαζόμενους: Επιτέλους, φέρτε κόσμο
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
«Ξέρετε τι είναι να αφανιστεί μια ολόκληρη οικογένεια και να μην έχουμε συγγενή να ειδοποιήσουμε;»
Σε απόγνωση οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη ● Γεμάτες οι ΜΕΘ και οι μετακινήσεις των εντατικολόγων από την Αθήνα σταγόνα στον ωκεανό ● Σοβαρή έλλειψη γιατρών, ενώ και οι νοσηλευτές δεν ανταποκρίνονται στις...
«Ξέρετε τι είναι να αφανιστεί μια ολόκληρη οικογένεια και να μην έχουμε συγγενή να ειδοποιήσουμε;»
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας από τη Θεσσαλονίκη
Στην πόλη φαίνεται ότι έχει επικρατήσει πλήρως η βρετανική μετάλλαξη –πάνω από το 85% των κρουσμάτων– και η οποία έχει αποδειχθεί αυξημένης νοσηρότητας.
Κραυγή αγωνίας από τη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας