Δεν έχουν τέλος οι κυβερνητικές παλινωδίες πάνω στο θέμα της πανδημίας, οι οποίες αυτή τη φορά έχουν να κάνουν με τους σχεδιασμούς σχετικά με την επιβολή υποχρεωτικού ράπιντ τεστ στους εμβολιασμένους, για ρεβεγιόν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, με δική τους οικονομική επιβάρυνση.
Μόνη της -ως συνήθως- η κυβέρνηση εξέταζε να το επιβάλει, χωρίς να υπάρχει σχετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών που ούτως ή άλλως δεν είχε ακόμα συνεδριάσει. Μόνη της η κυβέρνηση -διά του κυβερνητικού εκπροσώπου- επέλεξε και να γνωστοποιήσει τι ακριβώς εξετάζει και, αφού είδε τις έντονες αντιδράσεις, αποφάσισε τελικά να κάνει πίσω, ανακοινώνοντας τη νέα αυτή παλινωδία διά στόματος του πρωθυπουργού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του εισαγωγική τοποθέτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους», προσθέτοντας ότι, αντί αυτού του μέτρου, «η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δυο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με τη σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά».
Και με αυτόν τον τρόπο παραδέχτηκε και ο ίδιος τους σχεδιασμούς που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση, παρότι με την αναφορά του γενικώς κι αορίστως σε «εισηγήσεις» προσπάθησε να βγάλει τον εαυτό του από το κάδρο των σχεδιασμών αυτών. Πάντως η, κανονικά αρμόδια για τέτοιες εισηγήσεις, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν είχε εισηγηθεί το μέτρο αυτό. Για την ακρίβεια, δεν είχε καν συνεδριάσει και γι’ αυτό και η κυβέρνηση σκόπευε, εφόσον κατέληγε στην επιβολή του μέτρου, να το ανακοινώσει μετά τη συνεδρίαση των ειδικών.
Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις χθες το πρωί δυο μελών της Επιτροπής: α) Του Αλκιβιάδη Βατόπουλου (MEGA), ο οποίος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «η Επιτροπή δεν έχει συγκληθεί εδώ και 15 μέρες και θα συγκληθεί σήμερα (σ.σ. χθες). Συνεπώς η Επιτροπή αντικειμενικά δεν έχει πάρει κανενός είδους απόφαση γι’ αυτό το θέμα», λέγοντας ότι και ο ίδιος το έμαθε από την τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι η μόνη συζήτηση που έγινε στην τελευταία συνεδρίαση των ειδικών αφορούσε τη συμφωνία στο θέμα των δωρεάν self test πριν και μετά τα Χριστούγεννα που είχε τεθεί από τον ΕΟΔΥ. Και β) του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου (ΑΝΤ1) που όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι το μέτρο για υποχρεωτικό ράπιντ δεν ήταν εισήγηση της Επιτροπής, αλλά εξέφρασε και τη διαφωνία του με αυτό, λέγοντας ότι «τα ράπιντ είναι μεγάλη ταλαιπωρία», ενώ τάχθηκε υπέρ τού «δωρεάν self test» που «να είναι καταχωρημένο στην πλατφόρμα».
Μετά απ’ όλα αυτά, ήρθαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, με τις οποίες η κυβέρνηση έκανε πίσω στο θέμα, ζυγίζοντας τις αντιδράσεις. Επέστρεψε στη γραμμή της απραξίας εν όψει των γιορτών, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη σκληραίνουν τους περιορισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων «τις πρώτες εβδομάδες του 2022», μιλώντας για «ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση. Οχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων». Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, στην κυβέρνηση -παρότι λένε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι- έχουν πάψει πια να αποκλείουν και το λοκντάουν, όπως κατηγορηματικά έκαναν μέχρι τώρα.
«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο ερήμην των επιστημόνων», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ παντού και για όλους, ούτε μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων, ούτε μέτρα αραίωσης σε κρίσιμους χώρους συγχρωτισμού», σχολίασε το ΚΚΕ. Τις κυβερνητικές παλινωδίες κατήγγειλε ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ αυτές επέκρινε και το ΜέΡΑ25.
