Την ώρα που τα «σκληρά» δεδομένα της δύσκολης συνθήκης στην Αττική δείχνουν συνεχή ροή κρουσμάτων και νέων διασωληνώσεων στα νοσοκομεία, με το ΕΣΥ «κρασαρισμένο» να έχει υπερβεί τα όριά του, με γιατρούς και νοσηλευτές σε απόγνωση, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται σπασμωδικά και να στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα, έχοντας χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και όπως φαίνεται και την ψυχραιμία της.
Τρέχει ασθμαίνοντας και με καθυστέρηση πίσω από τον ιό, ψάχνοντας τώρα να δει πώς θα αυστηροποιήσει περαιτέρω το λοκντάουν και παράλληλα το μήνυμά της προς τους πολίτες παραμένει μπερδεμένο, αφού συνεχίζει να μιλά για επικείμενο άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, δίνοντας σήμα χαλάρωσης.
Προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας ένα χλιαρό μήνυμα και υποβαθμίζοντας το οριακό σημείο στο οποίο έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, δήλωνε ότι «προφανώς υπάρχει μια πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική, την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε πολύ ικανοποιητικά».
Μόλις μία μέρα μετά, υπό το βάρος των επιδημιολογικών δεδομένων, η κυβέρνηση συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα, φανερώνοντας ότι λειτουργεί υπό καθεστώς πανικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αυστηροποίηση του λοκντάουν για δύο εβδομάδες μέχρι τις 16 Μαρτίου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμού των διαδημοτικών μετακινήσεων μέσω του κωδικού 6, σε μια επιστροφή στην προ Πάρνηθας περίοδο, όταν οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση επιτρέπονταν αυστηρά μόνο κοντά στην οικία.
Ταυτόχρονα όμως, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 16 Μαρτίου, θέλοντας να το κάνει «μια και καλή» με άνοιγμα τύπου σουπερμάρκετ, δηλαδή χωρίς click away και click inside, αλλά με ελεύθερη είσοδο καταναλωτών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος, ενώ παράλληλα μιλά και για άνοιγμα σχολείων.
Επιθεώρηση
Ο πρωθυπουργός, ενώ βρέθηκε στο πρώτο νοσοκομείο αναφοράς Covid της χώρας, το «Σωτηρία», δεν άφησε την εντύπωση ότι είχε επισκεφθεί την πιο «βαριά» ΜΕΘ Covid της χώρας, που μετράει 84 κρεβάτια και άλλα τόσα κατειλημμένα σε απλές κλινικές από κρούσματα του κορονοϊού.
Δεν σήμανε συναγερμό, ούτε περιέγραψε την κρισιμότητα της κατάστασης, απλώς περιορίστηκε σε δηλώσεις κατά του εφησυχασμού, του τύπου «να θυμόμαστε πάντα ότι ο ιός καραδοκεί παντού», «να κάνουμε όλοι μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια, να αφήσουμε και αυτήν την έξαρση πίσω μας», ενώ απέδωσε την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του ιού.
Το πραγματικό πρόβλημα όμως δεν είναι (μόνο) τα χθεσινά 2.353 κρούσματα, αφού αυτά προκύπτουν από τριπλάσιο αριθμό τεστ (61.255) σε σχέση με προχθές (17.936), με αποτέλεσμα ο δείκτης θετικότητας να κάνει βουτιά από 6,56% σε 3,84% χθες.
Το πρόβλημα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα παραμένει η έλλειψη ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης, τη θέση της οποίας έχει πάρει η απλή αναφορά (reporting) της επιδημίας. Με άλλα λόγια, δεν ελέγχουμε τον πληθυσμό όπως πρέπει, απλώς αναφέρουμε όσα κρούσματα μας έρχονται, εστιάζουμε στην επικοινωνιακή διαχείριση του κρίσιμου ζητήματος της επιτήρησης, δίνοντας μόνο βάρος στο να φαίνεται ότι κάνουμε πολλά τεστ.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Οι βαριές νοσηλείες – διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ αυξάνονται (422 χθες). Αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες και κυρίως τις ομάδες 40 – 64 ετών, με 142 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ (33,6%), καθώς και τους 65 και άνω, με 268 διασωληνωμένους (63,5%). Καθίσταται πλέον σαφές πως όσο περισσότερο διασπείρεται ο ιός και κυρίως τα άκρως μεταδοτικά -πιθανώς πιο νοσογόνα και πιο θανατηφόρα- μεταλλαγμένα στελέχη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής, τόσο θα αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Στα νοσοκομεία ο πόλεμος μαίνεται. Οι εφημερίες διεξάγονται με ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid, που ανοίγουν τελευταία στιγμή σε κλινικές οι οποίες μετατρέπονται σε τύπου ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ χθες γνωστοποιήθηκε πως ο υπουργός Υγείας θα ανακοινώσει σήμερα «σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής».
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν πως θα ριχτούν το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» στη μάχη, ενώ αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) παραμένει η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
Οι ιδιώτες πάροχοι υγείας από την πλευρά τους όχι μόνο δεν έβαλαν πλάτη στα προηγούμενα κύματα, αλλά κερδοσκοπούν σε βάρος των ασθενών, άλλοτε με το τεστ του κορονοϊού, που ο καθένας χρεώνει όπως επιθυμεί (από 100 έως 300 ευρώ), αλλά και με τις ακτινοθεραπείες, για τις οποίες παρανόμως απαιτούν από τους ασθενείς να καταβάλουν επιπλέον αποζημίωση για πράξεις που καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, αφού η κυβέρνηση έχει αφήσει το τοπίο αρρύθμιστο! Η δε «επίταξη» με ρύθμιση της κυβέρνησης χρυσοπληρώνεται με υπερδιπλάσιο ημερήσιο νοσήλιο μετά από νομοθετική ρύθμιση που έφερε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.
Δύσκολη κατάσταση
«Πραγματικά ποτέ από την αρχή της πανδημίας η κατάσταση στον “Ευαγγελισμό” δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο σήμερα» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο καρδιολόγος και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», Ηλίας Σιώρας.
Στην τελευταία εφημερία το νοσοκομείο, μας λέει, μέτρησε περισσότερες από 60 εισαγωγές Covid, «διασωληνωμένη ασθενής σε κοινό θάλαμο Covid περίμενε να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ», ενώ «αναπτύξαμε και ράντζα Covid για πρώτη φορά». «Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Πού θα πηγαίνουν οι άνθρωποι χωρίς Covid; Πού θα πάει ο πολυτραυματίας, το έμφραγμα, η λοιπή νοσηρότητα;» διερωτάται ο Ηλ. Σιώρας.
Το λεκανοπέδιο μετρούσε χθες το μεσημέρι 19 κενά κρεβάτια ΜΕΘ Covid: 2 στο ΚΑΤ, 1 στο «Γ. Γεννηματάς», 2 στον «Ερυθρό Σταυρό», 3 στo «Σωτηρία», 4 στο «Ιπποκράτειο» που προστέθηκαν χθες το απόγευμα στο σύστημα και 7 στο «Αττικόν» που προστέθηκαν χθες το πρωί. «Δεν φτάνουν. Oι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
