• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.5°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 16.6°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.3°C
  0 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 16.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.3°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.8°C
  3 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  76%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΕΟΔΥ συνέλεξε παράνομα προσωπικά δεδομένα

 • A-
 • A+
Παρακάμπτοντας το υπ. Υγείας ο οργανισμός ζήτησε προσωπικά δεδομένα ασθενών ● Την υπόθεση αποκάλυψε η τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δώρα Αυγέρη φέρνοντας στο φως γνωμοδότηση, όπου επισημαίνεται ότι η πρακτική του ΕΟΔΥ προσκρούει στον GDPR.

Παρανόμως και αναρμοδίως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ζητάει προσωπικά ιατρικά δεδομένα ασθενών. Παρακάμπτοντας το αρμόδιο υπουργείο Υγείας στο οποίο αναφέρεται, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, ο Οργανισμός απέστειλε έγγραφο στις 18/11/2020 προς όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας ζητώντας να του αποστέλλονται σε ημερήσια βάση συγκεντρωτικά ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα όλων των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας!

Στην παραπάνω αποκάλυψη προχώρησε χθες με αναφορά της προς τον υπουργό Υγείας η Δώρα Αυγέρη, αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., φέρνοντας στο φως γνωμοδότηση του Αυτοτελούς Γραφείου Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ/DPO) του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία η πρακτική του ΕΟΔΥ «δεν βρίσκει έρεισμα στον νόμο, αλλά αντίθετα προσκρούει στον ΓΚΠΔ (GDPR)». Η γνωμοδότηση εστάλη με την ένδειξη «επείγον» στο γραφείο του υπουργού Υγείας και ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε στις υγειονομικές περιφέρειες και στα νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να λάβουν ενημέρωση στις 23 Δεκεμβρίου, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά το αίτημα του ΕΟΔΥ. Τι συνέβη στο μεσοδιάστημα; Εστελναν τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές περιφέρειες ευαίσθητα ιατρικά δεδομένα ασθενών στον ΕΟΔΥ; Σταμάτησαν μετά τη γνωμοδότηση του αρμόδιου γραφείου του υπουργείου Υγείας; Ή συνεχίζουν;

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ότι ο ΕΟΔΥ ουδέποτε ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας για τα... σχέδιά του. Το Γραφείο Προστασίας Δεδομένων του υπουργείου Υγείας ενημερώθηκε από διοικητή υγειονομικής περιφέρειας. Θα μπορούσε να μην είχε αναφερθεί το ζήτημα και ο ΕΟΔΥ να συνέχιζε ανενόχλητος την παράνομη δράση του.

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ με θέμα «Επιτήρηση της νοσηλείας επιβεβαιωμένων κρουσμάτων SARS-CoV-2» υπογράφεται από την προϊσταμένη του Τμήματος Λοιμώξεων του Αναπνευστικού και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα. Ζητείται στο έγγραφο η καθημερινή συμπλήρωση επισυναπτόμενου ηλεκτρονικού αρχείου excel από κάθε νοσοκομείο (αρχής γενομένης από τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στις 16 Νοεμβρίου), το οποίο θα έπρεπε να στέλνεται μέχρι τις 10 το πρωί προς την αρμόδια ΥΠΕ η οποία στη συνέχεια θα προωθούσε ένα αρχείο με το σύνολο της πληροφορίας για τα νοσοκομεία ευθύνης της στον ΕΟΔΥ μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Ταυτοποιήσεις

Πρόκειται για «αναμφίβολη συλλογή σε ημερήσια βάση ιατρικών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών, όλων των νοσοκομείων της χώρας, καθόσον κάθε ασθενής ταυτοποιείται πλήρως με την καταγραφή του ονοματεπωνύμου και του ΑΜΚΑ του», τα οποία καλείται κάθε νοσοκομείο της χώρας να διαβιβάζει «όχι μόνο στον ΕΟΔΥ αλλά και στην οικεία ΥΠΕ, υπό την ευθύνη της οποίας τελεί», αναφέρει ο Δημήτρης Ζωγραφόπουλος, επικεφαλής του Αυτοτελούς Γραφείου Προστασίας Δεδομένων του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υγείας επέχει θέση υπευθύνου επεξεργασίας για το Εθνικό Μητρώο Ασθενών από τον κορονοϊό και ο ΕΟΔΥ αποδέκτη δεδομένων από το εν λόγω μητρώο μόνο στη βάση καταγεγραμμένης εντολής του υπουργείου Υγείας και προηγούμενης γνωμοδότησης του Γραφείου Προσωπικών Δεδομένων και πάντα «δίχως τον προσδιορισμό προσωπικών στοιχείων ταυτότητας αλλά ανωνυμοποιημένα ή/και ψευδωνυμοποιημένα δεδομένα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Πολυδημία προ των πυλών
Οδυνηρά αισθητή την παρουσία τους ανάμεσά μας, τον χειμώνα που έρχεται δυναμικά, θα κάνουν μια σειρά από αναπνευστικές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η πανδημία, που αναζωπυρώνεται.
Πολυδημία προ των πυλών
ΥΓΕΙΑ
Νέες καταγγελίες από τους εργαζόμενους στις Κινητές Μονάδες Υγείας
Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία και η κυβέρνηση τους «ανταμείβει» με άθλιες και επισφαλείς συνθήκες εργασίας και απλήρωτη εργασία...
Νέες καταγγελίες από τους εργαζόμενους στις Κινητές Μονάδες Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Δημιουργική στατιστική για τους θανάτους από Covid
Η ιδιωτικοποίηση της Υγείας εγγυάται χειρότερες από τις ήδη τραγικές επιδόσεις της χώρας μας στα δυο πανδημικά χρόνια, με αποκορύφωμα την πλεονάζουσα θνησιμότητα.
Δημιουργική στατιστική για τους θανάτους από Covid
ΥΓΕΙΑ
Επικίνδυνο κοκτέιλ γρίπης και κορονοϊού
Καμπανάκι για την εμφάνιση σοβαρής μορφής γρίπης που μπορεί να πυροδοτήσει την επιβαρημένη κατάσταση, καθώς αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί της πανδημίας σε μια ανοχύρωτη εμβολιαστικά χώρα
Επικίνδυνο κοκτέιλ γρίπης και κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
Βιάζεται ο Αρκουμανέας
O πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα περιμένει την προγραμματισμένη συνάντηση μέσα στην εβδομάδα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη προκειμένου να λάβει οδηγίες σχετικά με την παραίτησή του που ήδη έχει διαρρεύσει.
Βιάζεται ο Αρκουμανέας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας