• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.6°C / 5.2°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.6°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.0°C / 3.2°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -0.5°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -1.5°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.6°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.0°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.8°C / 2.7°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.4°C / 3.9°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  65%

Ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2, με πορτοκαλί χρώμα, μέσα από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ | Δημήτρης Θάνος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

26 κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού στην Ελλάδα

 • A-
 • A+
Συστάσεις από τον ΠΟΥ για γρήγορο εντοπισμό των νέων στελεχών που μπορεί να έχουν πολύ υψηλότερη μεταδοτικότητα ● «Χρειάζεται καλύτερη ιχνηλάτηση», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος.

Ο ιός ξανακερδίζει έδαφος διεθνώς λόγω της αυξημένης κινητικότητας της περιόδου των γιορτών αλλά και των νέων άκρως μεταδοτικών στελεχών που εντοπίστηκαν πρόσφατα και πιθανώς να απογειώσουν την πανδημία.

Τα φώτα της δημοσιότητας αλλά και η επιστημονική κοινότητα έχουν πέσει πάνω στα νέα στελέχη του ιού που φέρουν πολλαπλές μεταλλάξεις και «πρέπει γρήγορα να εντοπίζονται και να αποσαφηνίζεται αν προωθούν τη μεταδοτικότητα και τη μολυσματικότητα του ιού, αν αυξάνουν το ιικό φορτίο και τη νοσηρότητα και αν διακινδυνεύουν την αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών και των θεραπευτικών -μονοκλωνικών και πολυκλωνικών- μέσων που διαθέτουμε ήδη καθώς και των εμβολίων», τόνισε πρόσφατα ο Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής Υγειονομικών Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην παρέμβασή του στο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής.

Η χώρα μετράει ήδη 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους B-117 που καταγράφηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τα τέσσερα πρώτα που εντοπίστηκαν στις 3 Ιανουαρίου, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Τα δύο τελευταία κρούσματα δε -ένα στην Αθήνα, ένα στην Κρήτη-, εξηγεί, προβλημάτισαν, αφού σε πρώτη φάση δεν φαινόταν ότι συνδέονταν με κάποιο ταξίδι. «Το ένα τελικά συνδέθηκε, όταν ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία έκαναν πολύ καλύτερη ιχνηλάτηση και βρήκαν ότι σχετίζεται -όχι απευθείας, μέσω τρίτου προσώπου- με ταξίδι, το άλλο της Κρήτης παραμένει “μυστήριο”», μας λέει.

«Χρειάζεται καλύτερη ιχνηλάτηση», καταδεικνύει ο ακαδημαϊκός και δηλώνει βέβαιος ότι το «ορφανό» κρούσμα της Κρήτης συνδέεται με ταξίδι αφού «οι πιθανότητες να δημιουργηθεί εκ νέου ένα τέτοιο στέλεχος είναι λίγο πάνω από το μηδέν». Κι αυτό γιατί το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου «φέρει πάνω του 17 μεταλλάξεις, απίθανο να δημιουργήθηκαν από μόνες τους, από το τίποτα».

Οι μεταλλάξεις, περιγράφει, είναι μία φυσιολογική διεργασία η οποία επισυμβαίνει όταν πολλαπλασιάζονται οι ιοί. Ακόμα και τα κύτταρά μας συσσωρεύουν μεταλλάξεις. «Είναι ένας μηχανισμός που υπάρχει μέσα στα κύτταρά μας, όχι να δημιουργεί μεταλλάξεις, αλλά να μην τις επιδιορθώνει όταν εμφανίζονται. Οι πιο πολλές επιδιορθώνονται, κάποιες ξεφεύγουν». Το στέλεχος B-117 είναι πιο μεταδοτικό 30-50%, τονίζει. «Είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Σκεφτείτε ότι και ελάχιστα πιο μεταδοτικό να ήταν, σε επίπεδο πληθυσμού έχει μεγάλο αντίκτυπο», σημειώνει.

Τα κρούσματα του νέου στελέχους εντοπίζονται χάρη στην έμφαση που ζητήθηκε από την επιστημονική κοινότητα να δοθεί στις πύλες εισόδου μετά τον εντοπισμό του B-117 στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη χρήση της περίπλοκης διαδικασίας αλληλούχισης του γονιδιώματος, που διαρκεί 2-3 μέρες και στη χώρα μας πραγματοποιείται μόνο στο ΙΙΒΕΑΑ. Τι σημαίνει ο εντοπισμός του στελέχους; «Οτι μπορεί να έχει διαφύγει τους ελέγχους και να έχει ξεφύγει και στον υπόλοιπο πληθυσμό», μας λέει ο Δ. Θάνος και σημειώνει ότι όσον αφορά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει διασπορά.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα νέα στελέχη που έχουν εντοπιστεί διαφεύγουν τους διαγνωστικούς ελέγχους, τις θεραπείες ή τα εμβόλια», αποσαφήνισε ο Μ. Ryan. Ωστόσο, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, σε επαγρύπνηση για τυχόν εξουδετέρωση -από τα νέα στελέχη- της αποτελεσματικότητας των διαγνωστικών μας μέσων, των διαθέσιμων θεραπειών ή των εμβολίων».

Το ζήτημα δεν είναι αμιγώς εργαστηριακό, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά στο πεδίο, υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής Υγειονομικών Κρίσεων του ΠΟΥ: «Ετοιμότητα για το επιδημιολογικό σήμα αυξημένης μετάδοσης, επιδημικών εξάρσεων εκεί που δεν το περιμένουμε, αυξημένων συρροών και να διεξάγουμε ελέγχους -στοχευμένους στις συρροές και τυχαιοποιημένους στον γενικό πληθυσμό- για να τα εντοπίζουμε εν τη γενέσει τους», εξήγησε.

Η εμφάνιση νέων στελεχών προσθέτει ακόμα μία διάσταση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, δεν αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, ανέφερε. «Είναι σαν η αντίπαλη ομάδα να έχει βάλει μερικούς αναπληρωματικούς στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν αλλάζει το παιχνίδι, απλώς δίνει στον αντίπαλο περισσότερη ενέργεια και επιλογές. Γι’ αυτό πρέπει να επαναδεσμευτούμε στο δικό μας παιχνίδι». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, «το θέμα δεν είναι τι κάνει ο ιός αλλά εμείς, χρειάζεται να επικεντρώσουμε στις στρατηγικές δημόσιας υγείας, να εντοπίζουμε, να ιχνηλατούμε, να απομονώνουμε και παράλληλα να εργαζόμαστε πάνω σε εμβόλια δεύτερης και τρίτης γενιάς που μπορεί να χρειαστούμε στη συνέχεια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Η Ομικρον θολώνει τα νερά
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, ενώ ως προς τη βαρύτητα της νόσου, τα δεδομένα παραμένουν περιορισμένα.
Η Ομικρον θολώνει τα νερά
ΥΓΕΙΑ
«Προ των πυλών» το τέταρτο κύμα κορονοϊού
Επικράτηση της μετάλλαξης «Δ» από τα μέσα Αυγούστου περιμένουν οι λοιμωξιολόγοι ● Απειλούνται κυρίως οι ανεμβολίαστοι ● Θετική γνώμη των ειδικών για εμβολιασμό των ανηλίκων 15-17 ετών.
«Προ των πυλών» το τέταρτο κύμα κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
Εκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη για το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης
Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός στελέχους του ιού από τη Ν. Αφρική που θέτει πολλά ερωτηματικά για την αύξηση των κρουσμάτων και την παράταση της πανδημίας.
Εκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη για το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης
ΥΓΕΙΑ
Σχέδιο Πλεύρη για διάλυση του ΕΣΥ
Προωθεί συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών μέσα στην κορύφωση του 5ου κύματος της πανδημίας ● Κραυγές αγωνίας από τα νοσοκομεία ● Τραγική η κατάσταση σε Αχαΐα και Ηλεία.
Σχέδιο Πλεύρη για διάλυση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Φουντώνει το 5ο κύμα του ιού
Οι προβλέψεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι δυσοίωνες με 8.661 στην Αττική και 2.179 στη Θεσσαλονίκη χθες, ενώ μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου έδειξαν τα αστικά λύματα της Κρήτης και της Πάτρας.
Φουντώνει το 5ο κύμα του ιού
ΥΓΕΙΑ
«Η Δέλτα πιέζει στα νοσοκομεία, αλλά νομοτελειακά θα την εκτοπίσει η Όμικρον»
Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΠΙΣ, οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 ετών είναι υποψήφιοι να βρεθούν σε ΜΕΘ από την «Ο», τα λύματα δείχνουν συνύπαρξη των δύο μεταλλάξεων, σημειώνει ο Θ. Καραπάντσιος από το ΑΠΘ.
«Η Δέλτα πιέζει στα νοσοκομεία, αλλά νομοτελειακά θα την εκτοπίσει η Όμικρον»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας