Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.6° 21.7°
4 BF
40%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.2° 17.5°
4 BF
41%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
22.0° 18.8°
4 BF
61%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
55%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.6°
3 BF
60%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.2° 17.0°
2 BF
53%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
41%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
3 BF
48%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.8° 20.4°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.9° 22.3°
3 BF
43%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.8°
5 BF
43%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 18.7°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
59%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.1° 21.8°
4 BF
30%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
24.5° 20.2°
4 BF
45%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.0° 20.8°
5 BF
71%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 22.5°
3 BF
17%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
3 BF
52%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.7° 17.8°
3 BF
52%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
4 BF
46%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Rapid test σε τιμή... σκάνδαλο

Σκάνδαλο ολκής σε διαγωνισμό της Περιφέρειας Αττικής για προμήθεια rapid tests καταγγέλλουν αντιπολιτευόμενοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Με τον διαγωνισμό προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια προμηθεύεται τεστ σε πολλαπλάσιο κόστος από την τιμή που υπάρχει στην αγορά, τα οποία μάλιστα βρίσκονται εκτός των τεχνικών προδιαγραφών που είχε θέσει η ίδια η Περιφέρεια, σύμφωνα με τις καταγγελίες των συμβούλων της παράταξης του Γ. Σγουρού, Δημήτρη Κατσικάρη και Αννας Μεθυμάκη, αμφότεροι μέλη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, που συνεδρίασε χθες εγκρίνοντας το πρακτικό του διαγωνισμού και τον ανάδοχο της προμήθειας. Οι σύμβουλοι ζητούν από τον ίδιο τον περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, να σταματήσει την προμήθεια και να εκκινήσει νέο μειοδοτικό διαγωνισμό «με ξεκάθαρους όρους».

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ

Αφετηρία για την προμήθεια των rapid test αποτέλεσαν προ μηνών επίμονα αιτήματα της αντιπολίτευσης, όταν ακόμη η χώρα βρισκόταν στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στόχος ήταν να συνδράμει και η Περιφέρεια στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, προσφέροντας δωρεάν τεστ σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και τα προνοιακά ιδρύματα. Παρότι η περιφερειακή αρχή αρχικά υποτίμησε τις εν λόγω προτάσεις, στη συνέχεια τις οικειοποιήθηκε και προχώρησε στον διαγωνισμό.

«Ολες οι εισηγήσεις -και ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά και ως προς τις τρεις προσκαλούμενες εταιρείες- έγιναν από τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας», περιγράφουν οι κ.κ. Κατσικάρης και Μεθυμάκη. Μία εκ των τριών εταιρειών κατέθεσε ελλιπή φάκελο. Η δεύτερη εταιρεία κατέθεσε προσφορά με μηδενική έκπτωση, δηλαδή πρότεινε την ανώτατη τιμή των 9,90 ευρώ/τεμάχιο (kit)! Ανάδοχος ανακηρύχθηκε η τρίτη εταιρεία.

Κατέθεσε προσφορά με έκπτωση μόλις 6% (9,31 ευρώ/kit), που κατέληξε στα 9,26 ευρώ/kit έπειτα από νεότερη διαπραγμάτευση με την Περιφέρεια. Πρόκειται για την Amani Swiss (Cyprus) Limited, συμφερόντων της οικογένειας Καρυπίδη που έχει και το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Αρης. Την περασμένη άνοιξη η Περιφέρεια Αττικής είχε αναθέσει στην Amani Swiss την προμήθεια προστατευτικών μασκών μέσω των fast-track διαδικασιών που όριζαν οι τότε κυβερνητικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Xαώδης διαφορά

Τo αποτέλεσμα του διαγωνισμού των rapid tests είναι η Περιφέρεια να προμηθεύεται 107.066 τεμάχια «σε τετραπλάσια τιμή από αυτή που υπάρχει στην αγορά», υπογραμμίζουν οι κ.κ. Κατσικάρης και Μεθυμάκη, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο κινεζικής παραγωγής τεστ, στην ποσότητα που ενδιαφέρει την Περιφέρεια Αττικής, μπορεί να αγοραστεί από την ηλεκτρονική αγορά της Κίνας στα 2,30 ευρώ/τεμάχιο.

Θυμίζουν, δε ότι πρόσφατα το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ - θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία προκηρύσσει τους διαγωνισμούς για τα rapid tests) αγόρασε rapid tests από τη «γνωστότερη αμερικανική εταιρεία της παγκόσμιας αγοράς με 5 ευρώ ανά τεμάχιο. Δηλαδή εμείς (σ.σ. η Περιφέρεια Αττικής) προμηθευόμαστε τα κινέζικα τεστ σε σχεδόν διπλάσια τιμή».

Οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι δεν καταγγέλλουν μόνο την υπερτιμολόγηση. Οπως εξηγούν, η Περιφέρεια προμηθεύεται τεστ που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού της: ένας από τους όρους είναι η κλινική ευαισθησία (sensitivity) των τεστ να είναι άνω του 98% και η κλινική ειδικότητα (specificity) άνω του 99%. Το πρώτο ποσοστό επιτυγχάνεται μεν, αλλά στην τεχνική προδιαγραφή της «ειδικότητας», το ποσοστό των προσφερόμενων τεστ είναι της τάξης του 97,32% (δηλαδή κάτω του 99%), λένε οι δυο σύμβουλοι επικαλούμενοι στοιχεία της κινεζικής εταιρείας. Η Περιφέρεια, περιγράφουν, κλήθηκε να αποφασίσει με βάση φυλλάδιο της κινεζικής εταιρείας του Μαρτίου του 2020 «που έχει καταθέσει στα δικαιολογητικά της η ανάδοχος εταιρεία, όπου αναφέρει, τότε, ειδικότητα (Specificity) 99,67%», ένα ποσοστό «που σήμερα ΔΕΝ (σ.σ. τονίζουν οι δυο σύμβουλοι) δίνει η ίδια προμηθεύτρια κινεζική εταιρεία».

«Οι προδιαγραφές αναφέρονταν μέσα στη διακήρυξη. Αυτήν τη διακήρυξη εφάρμοσε η επιτροπή του διαγωνισμού που αποτελείται μόνο από υπηρεσιακά στελέχη. Εάν υπήρχε κάτι αναντίστοιχο με τις διακηρύξεις, θα απερρίπτε τον φάκελο» αντιτείνει ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Ν. Πέππας, στην «Εφ.Συν,», εξηγώντας ότι λόγω οικονομικού ύψους ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα μεταβιβαστεί προς έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. «Θα κριθεί από το ανώτατο οικονομικό δικαστήριο προκειμένου να μην υπάρξει καμία σκιά και αναλόγως θα πράξουμε», συμπληρώνει, λέγοντας ότι ο διαγωνισμός της Περιφέρειας δεν παρέκκλινε της ισχύουσας νομοθεσίας και ακολούθησε τις προβλέψεις των πρόσφατων ΠΝΠ.

Ζητούν παρέμβαση

Οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι ζητούν παρέμβαση του περιφερειάρχη και εκκίνηση νέου διαγωνισμού «ώστε να έχουμε το καλύτερο προϊόν για τους πολίτες της Αττικής, στην πιο συμφέρουσα τιμή. Με την παρούσα διάτρητη διαδικασία και με την εξωφρενική τιμή που προτείνεται δεν υπηρετούμε τους πολίτες ποιοτικά, ούτε διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον», δηλώνουν οι κ.κ. Κατσικάρης και Μεθυμάκη.

Η έγκριση πρακτικού και αναδόχου υπερψηφίστηκαν μόνο από τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης, αν και ήταν και στις προθέσεις της αντιπολίτευσης να στηρίξει την προμήθεια, πριν βγουν στην επιφάνεια οι παραπάνω πτυχές. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη πού θα διατεθούν τα (μόλις) 107.066 rapid tests, με πιθανότερο ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν σε σχολεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες κοινωνικές δομές εντός της Αττικής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Rapid test σε τιμή... σκάνδαλο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας