Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
30.1° 25.6°
2 BF
45%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.7° 26.6°
3 BF
34%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
29.8° 25.5°
2 BF
50%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
29%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
53%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.2° 26.2°
2 BF
41%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.5° 24.4°
0 BF
22%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
28%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.5° 23.8°
4 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.9° 24.0°
4 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.4°
3 BF
53%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.6° 22.7°
3 BF
56%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
38%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
26%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.5° 27.5°
2 BF
31%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
29.9° 24.3°
5 BF
55%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.3° 27.1°
3 BF
19%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.3°
3 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
28.9° 26.7°
2 BF
47%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
41%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το κινητό νοσοκομείο που έχει στηθεί στο πάρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Χάος και με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Επιστράτευση της… κοινής λογικής! Αυτό που μήνες τώρα ζητούσαν οι γιατροί και νοσηλευτές του Δημοσίου, την επίταξη δηλαδή των ιδιωτών γιατρών με ατομικά φύλλα πορείας, ετοιμάζει η κυβέρνηση την ώρα που μέχρι και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών φαίνεται ότι έγινε με τέτοια προχειρότητα, που, ένα εικοσιτετράωρο μετά, αποφασίζεται η επίταξη και τρίτης κλινικής.

Η φωτογραφία που συνοδεύει την καταγγελία για διαλογή ασθενών από ιδιώτη γιατρό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Τη στιγμή που δύο μέρες στη σειρά ανακοινώνονται εκατόμβες νεκρών, περίπου οι μισοί από τη Θεσσαλονίκη και με τον μέσο όρο ηλικίας να πέφτει δραματικά στα 65 έτη, ιδιώτες γιατροί συνεχίζουν τη διαλογή ασθενών εκτός κορονοϊού σε νοσοκομεία, ενώ στο πάρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου στήνεται νοσοκομείο εκστρατείας. Γιατροί βρίσκονται ένα βήμα πριν καταγγείλουν στον εισαγγελέα την εγκατάλειψή τους και την απουσία σχεδίου.

Το… επιτελικό χάος και ο πανικός επιβεβαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος. Βράδυ Σαββάτου έγινε γνωστό ότι η «Γενική Κλινική» δεν θα νοσηλεύει περιστατικά κορονοϊού διότι… κρίθηκε ακατάλληλη, ενώ παραμένει άγνωστο πότε και πώς θα προλάβει το προσωπικό να εκπαιδευτεί στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ασθένειας.

Ανδρες του ΕΚΑΒ εκκενώνουν ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης που επιτάχθηκε για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Σύμφωνα με ανώτερο υγειονομικό στέλεχος του ομίλου Euromedica, η «Γενική Κλινική» παραμένει επιταγμένη για 15 μέρες προς το παρόν, αλλά όχι για περιστατικά κορονοϊού, καθώς κρίθηκε ακατάλληλη για τον σκοπό αυτό από την 4η ΥΠΕ. Θα δέχεται κυρίως καρδιοχειρουργικά, νευρολογικά και παθολογικά περιστατικά από νοσοκομεία με τιμολόγια του Δημοσίου, ενώ όποιος γιατρός ή συνεργάτης της κλινικής θέλει θα προσφέρει τις υπηρεσίες του γι’ αυτό το διάστημα χωρίς αμοιβή, εθελοντικά.

Η «Αρωγή» της Euromedica

Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην επίταξη του Κέντρου Ιατρικής Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «Αρωγή» του ίδιου ομίλου, την οποία είχε προτείνει εξ αρχής στο υπουργείο η Euromedica, αλλά προτιμήθηκε -τελείως άστοχα όπως αποδεικνύεται- η «Γενική Κλινική». Η «Αρωγή» ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2010.

Διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις: πάνω από 16.000 τ.μ., 4.500 τ.μ. χώρους θεραπειών, πέντε πτέρυγες κλειστής νοσηλείας, δυναμικότητα 200 κλινών σε τρεις ορόφους, χώρο Αυξημένης Φροντίδας εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής, αναπνευστήρες Drager για μηχανική υποστήριξη αναπνοής, monitors για καταγραφή των ζωτικών σημείων, ενδοσκόπιο, ηλεκτρικό απινιδωτή, αντλίες σίτισης, αντλίες χορήγησης φαρμάκων, αναλυτές αερίων αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφο και υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ που υποστηρίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Υπάρχουν επίσης δύο θάλαμοι απομόνωσης που δεν συνδέονται με τους άλλους θαλάμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση προετοιμάζει επίσης την επίταξη και των ιδιωτικών κλινικών «Αγιος Λουκάς» και «Διαβαλκανικό», που θεωρούνται οι κορυφαίες της Θεσσαλονίκης. Οπως γράφαμε πριν από μέρες είναι αυτές που μπορούν να προσφέρουν επαρκείς νοσοκομειακές υπηρεσίες και όχι απλώς… «κρεβάτια για εγκύους και ελαφρά περιστατικά».

Ανεπίσημα, πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» ότι προχωρούν και σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ο κ. Κοντοζαμάνης φέρεται μάλιστα να έχει ζητήσει από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους λίστες μελών ανά ειδικότητα προκειμένου να γίνει επιλογή και να σταλούν τα φύλλα επιστράτευσης σήμερα ή αύριο, λόγω των κατεπειγουσών αναγκών.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε εμμέσως ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της επιτροπής κ. Εξαδάκτυλος όταν ρωτήθηκε σχετικά από την «Εφ.Συν.», σημειώνοντας πως «φαίνεται ότι η λύση αυτή είναι μονόδρομος καθώς δεν υπήρξε η αναμενόμενη ανταπόκριση συναδέλφων του ιδιωτικού τομέα για προσωρινές συμβάσεις εργασίας με τα δημόσια νοσοκομεία». Οταν ρωτήθηκε για το θέμα της αμοιβής των επιστρατευμένων ιδιωτών γιατρών, αν δηλαδή θα ισχύουν οι αμοιβές που προέβλεπαν οι συμβάσεις που είχαν δημοσιευτεί στο σχετικό ΦΕΚ, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για οποιεσδήποτε αμοιβές τώρα, μιλάμε για πόλεμο και για επιστράτευση...».

Στο μεταξύ, νέος συναγερμός σήμανε στις δικαστικές φυλακές Διαβατών μετά τον εντοπισμό άλλων έξι κρουσμάτων κορονοϊού. Το περασμένο Σάββατο άλλοι έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι βρέθηκαν θετικοί. Ετσι, τα θετικά κρούσματα σε υπαλλήλους των φυλακών φτάνουν πια τα 14, ενώ έχουν ανέλθει στα 110 μεταξύ κρατουμένων. Δύο κρατούμενοι με υποκείμενα νοσήματα πέθαναν τις προηγούμενες μέρος λόγω επιπλοκών του κορονοϊού.

Χθες έγινε γνωστό από ενημέρωση συγγενών ότι έξι κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε ασθενείς της ιδιωτικής κλινικής «Ευαγγελισμός» της Θεσσαλονίκης. Κάποιοι είναι βαριά περιστατικά χρόνιας νοσηλείας. Συγγενείς νοσηλευόμενων υποστηρίζουν ότι «μας ενημέρωσαν με καθυστέρηση και οι άνθρωποί μας δεν έχουν πάει προς το παρόν σε κάποιο νοσοκομείο».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη κατέθεσε αίτημα κατάθεσης εγγράφων στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αναφορικά με το γεγονός ότι γιατρός ιδιωτικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης κάνει διαλογή ασθενών στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο. Η κ. Αυγέρη ζητά το πλήρες σχέδιο επίταξης ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα, αλλά και τα έγγραφα που θα αποδεικνύουν την εργασιακή σχέση του εν λόγω γιατρού. Το περιστατικό κατέγραψε η βουλευτής την περασμένη Παρασκευή, όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο, βρήκε τον γιατρό (στη φωτογραφία εγκατεστημένος σε γραφείο) και κατήγγειλε ότι «είναι πρωτοφανές γιατρός από ιδιωτικό νοσοκομείο να κάνει διαλογή ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς να διαθέτει επίσημα κατατεθειμένα έγγραφα που να αιτιολογούν και να νομιμοποιούν την παρουσία του στο δημόσιο νοσοκομείο, να δηλώνουν την εργασιακή σχέση ή την ιδιότητα με την οποία βρίσκεται σε αυτό, έχοντας πρόσβαση στη διαχείριση των αρχείων και των ευαίσθητων δεδομένων των ασθενών». Ανάλογη καταγγελία είχε κάνει επωνύμως και ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής του «Παπανικολάου», Ιάκωβος Αβραμίδης.

Συγκλονιστική περιγραφή

Σε διαδικτυακή εκδήλωση της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», η εντατικολόγος του «Ιπποκράτειου» Χριστίνα Κυδώνα συγκλόνισε με την περιγραφή των συνθηκών στις οποίες εργάζονται γιατροί και νοσηλευτές, όπως και των επισφαλών συνθηκών που επικρατούν για τους αρρώστους. «Είμαστε σε ένα σημείο που πια με την υπερένταση δεν νιώθουμε κούραση, αλλά οι γιατροί του “Ιπποκρατείου” ίσως και αύριο θα αρχίσουν να φωνάζουν τον εισαγγελέα γιατί δεν έχουν καμία λύση στις επόμενες διασωληνώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Χθες βράδυ το νοσοκομείο εξέδωσε γενικόλογη ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας πως «μέχρι και σήμερα, όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς περιθάλπονται υπό δύσκολες, αλλά ασφαλείς συνθήκες, τηρώντας τα ιατρικά πρωτόκολλα».

Κερδοσκοπία των ιδιωτικών κλινικών σε βάρος των ασθενών κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, ζητώντας «επίταξη χωρίς αστερίσκους», καθώς η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι εφιαλτική, με τις ΜΕΘ γεμάτες και τους ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε πρόχειρους θαλάμους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χάος και με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας