ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Εύα Παπαδοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε κρατούμενος στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Το κρούσμα που βρισκόταν υπό κράτηση για διοικητική απέλαση, νιώθοντας αδιαθεσία χθες το πρωί διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο αναφοράς «Σωτηρία». Εκεί υποβλήθηκε σε τεστ, το οποίο βγήκε θετικό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται για κρατούμενο του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων που λόγω έλλειψης χώρου μεταφέρθηκε προχθές στο Τμήμα Ομόνοιας. Οι δύο αστυνομικοί που τον είχαν συνοδεύσει κατά τη μεταγωγή του με περιπολικό, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό 14 ημερών, όπως και οι άλλοι έξι αστυνομικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί του στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Σε καραντίνα βρίσκονται και όλοι οι συγκρατούμενοί του στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, κανένας από τους παραπάνω δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα κορονοϊού ενώ καθ’ όλη τη διαδικασία τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες προφύλαξης, όπως γάντια, μάσκες και οι προβλεπόμενες αποστάσεις. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως έγινε απολύμανση στο περιπολικό και στους χώρους κράτησης και ότι θα περάσουν από τεστ, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Η υπόθεση γεννά βέβαια ερωτήματα: Πόσες μέρες κρατούνταν σε κρατητήριο για απέλαση ο συγκεκριμένος αλλοδαπός όπως και οι συγκρατούμενοί του και γιατί, αφού η κράτηση σε κρατητήρια προβλέπεται για πολύ περιορισμένο διάστημα λίγων ωρών, το πολύ ελάχιστων ημερών; Μάλιστα, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οργανώσεις του ιατρικού κόσμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα της αποσυμφόρησης των χώρων κράτησης, προκειμένου να προστατευτούν οι κρατούμενοι και η δημόσια υγεία από τη διασπορά του κορονοϊού. Ποια μέτρα έχει πάρει, αλήθεια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σ’ αυτή την κατεύθυνση; Πώς κόλλησε κορονοϊό όντας στο κρατητήριο, αν υποθέσουμε ότι τηρεί η ΕΛ.ΑΣ. τα μέτρα προστασίας στα κρατητήρια και τα Αστυνομικά Τμήματα;

Τις τελευταίες μέρες, άλλοι περίπου 60 αστυνομικοί βρίσκονται προληπτικά σε επταήμερο κατ’ οίκον περιορισμό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός αυτός αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των ελλιπών μέτρων προστασίας που εφαρμόζονται στα κρατητήρια θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους κρατούμενους όσο και τους αστυνομικούς. Αλλωστε, έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της αστυνομίας, ενώ υπάρχει και ανώνυμη καταγγελία αστυνομικού για ελλιπή μέτρα προστασίας.