• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 27.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 25.9°C
  4 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.0°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  41%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.0°C
  3 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  2 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 24.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.6°C / 23.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.3°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 28.2°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 25.0°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  40%
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φέρνει και κορονοϊό το τουριστικό συνάλλαγμα

 • A-
 • A+
Τους κινδύνους για δεύτερο εισαγόμενο κύμα της πανδημίας επισημαίνουν επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ● Το δίλημμα με τα ατομικά ή τα ομαδικά τεστ ● Κλειδί για τις εξελίξεις το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, οι έλεγχοι και η τήρηση της καραντίνας.

«Ρίσκο» αποτελεί το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς τεστ και καραντίνα, επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προβλέπουν ότι η καμπύλη θα κρατηθεί χαμηλά μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η εγρήγορσή μας θα πρέπει να είναι αυξημένη, ενώ δεν αποκλείουν το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να έρθει πολύ πριν από το φθινόπωρο και ενδεχομένως ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Στις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις εξωτερικού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στα υπόλοιπα αεροδρόμια την 1η Ιουλίου, χωρίς όμως τεστ σε κάθε ταξιδιώτη και χωρίς καραντίνα 14 ημερών στους θετικούς σε προκαθορισμένα κορονοϊο-ξενοδοχεία και αυτοπεριορισμό στο σπίτι για τους αρνητικούς, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Κι ας έχει επαναλάβει πολλάκις ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με χαμηλή κυκλοφορία του ιού, «ο ιός θα έρθει απ' έξω».

Ηδη το παρακολουθούμε να συμβαίνει: πριν από μία εβδομάδα εντοπίστηκαν 12 θετικά κρούσματα ταξιδιωτών, ενώ 30 είχαμε προχθές. Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι ακόμα ελέγχονται όλοι, άρα εντοπίζονται οι θετικοί και μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ αυτοπεριορίζονται οι αρνητικοί. Μετά το άνοιγμα του τουρισμού οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί είτε στο αεροδρόμιο είτε στους προορισμούς.

Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας εξετάζει τις συνέπειες των διαφόρων εναλλακτικών λύσεων, ωστόσο μέχρι τις αρχές της εβδομάδας δεν υπήρχε κατατεθειμένο κάποιο αίτημα της κυβέρνησης ούτε κάποια κυβερνητική πρόταση προς έγκριση στην επιτροπή. Και αυτό ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στους Δελφούς την Τρίτη προανήγγειλε την ανακοίνωση του τελικού σχεδίου σήμερα.

Ρίσκο για δεύτερο κύμα

«Το άνοιγμα του τουρισμού ενέχει ένα ρίσκο, όπως και το μη άνοιγμα ενέχει ρίσκο άλλου τύπου. Η στάθμιση της απαραίτητης ισορροπίας είναι θέμα της πολιτικής. Οι επιστήμονες θέτουν τους υγειονομικούς κινδύνους και η πολιτεία αποφασίζει», εξηγει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Βασικός στόχος μας είναι να αποφύγουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι», υπογραμμίζει ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, επίσης μέλος της επιτροπής. Εκτιμά ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η επιδημικότητα θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα εξαρτηθεί από τον τουρισμό και πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα μας και εκεί θα ξαναδούμε την εγρήγορσή μας, δεδομένου ότι υπάρχει πιθανότητα για επιδημίες στους τουριστικούς προορισμούς.

Τεστ, περισσότερα τεστ!

Τη σύσταση του ΠΟΥ «τεστ, περισσότερα τεστ» συμμερίζονται απόλυτα οι επιδημιολόγοι. Ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ και όχι δειγματοληπτικά, τα οποία αποτελούν ύστατη επιλογή. «Θέλουμε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τεστ όσο το δυνατό νωρίτερα στο ταξίδι κάθε τουρίστα», λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ποια είναι όμως τα ζητούμενα και τα διλήμματα που απασχολούν την επιτροπή; Δεδομένης της κατηγοριοποίησης των χωρών και κυρίως των αεροδρομίων, η οποία πραγματοποιείται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τίθεται το δίλημμα αν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται ανάλογα με τον τόπο προέλευσης.

Εδώ μπαίνει και το δίλημμα των ατομικών ή των ομαδικών τεστ. Το πλεονέκτημα των ομαδικών ελέγχων είναι το κόστος, ενώ το μειονέκτημα, η μείωση της ευαισθησίας του τεστ, που μπορεί να είναι σε βάρος του έγκυρου αποτελέσματος. Στην καλύτερη περίπτωση, κάθε τεστ κοστίζει στο κράτος 50 ευρώ στα εργαστήρια της χώρας, ενώ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας 13 ευρώ!

Καραντίνα-ιχνηλάτηση

Στον ομαδικό έλεγχο 20 ταξιδιωτών, εάν το τεστ δείξει θετικό, στη συνέχεια θα ελέγχονται ένας ένας οι ταξιδιώτες προκειμένου να προχωρούν η καραντίνα και η ιχνηλάτηση. Στην Αθήνα, που διαθέτει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) με δυνατότητα 1.000-4.000 ημερήσιων αναλύσεων δειγμάτων και στην πλέον συμφέρουσα τιμή, αλλά και το Παστέρ και το ΕΚΠΑ, ο ατομικός έλεγχος είναι εύκολος, λένε οι επιδημιολόγοι. Στην υπόλοιπη χώρα όμως και ειδικότερα στα νησιά ο ομαδικός έλεγχος κερδίζει έδαφος.

Εάν τώρα επιλεγούν από την κυβέρνηση οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, οι επιστήμονες ζητούν να γίνονται συνδυαστικά στοχευμένα και όχι μόνο τυχαία. Δηλαδή σε χώρες με υψηλή επιδημικότητα να γίνονται αυξημένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, αφού οι πιθανότητες θετικότητας είναι αυξημένες, με την προϋπόθεση να γίνονται και σε ταξιδιώτες από τις υπόλοιπες χώρες έλεγχοι, λιγότεροι βέβαια, προκειμένου να επαληθεύεται η καταγραφή.

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να προβλεφθεί τεστ πριν από το ταξίδι του τουρίστα οι επιδημιολόγοι εξηγούν ότι αυτό θα απαιτούσε ευρωπαϊκή απόφαση καθώς οι χώρες με τα ισχυρά συστήματα υγείας συνταγογραφούν και αποζημιώνουν το τεστ για τον κορονοϊό -σε αντίθεση με τη χώρα μας- και το ταξίδι σε άλλη χώρα θα πρέπει να ενσωματωθεί στα κριτήρια.

Η δυνατότητα ελέγχων και η πραγματοποίησή τους θα πρέπει να δοθεί σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Οι επιδημιολόγοι επιμένουν πως όσοι είναι θετικοί πρέπει να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών σε προκαθορισμένα ξενοδοχεία και να ιχνηλατούνται οι επαφές τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
«Στραβά μάτια» στις τουριστικές περιοχές
Με μεγάλη καθυστέρηση αποφάσισε η κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα περιορισμού σε Μύκονο και Χαλκιδική, δύο τουριστικές περιοχές με υγειονομική επιβάρυνση αντίστοιχη της Πάρου και της Αντιπάρου ● Στην κόψη του...
«Στραβά μάτια» στις τουριστικές περιοχές
ΥΓΕΙΑ
Θυσία η υγεία για τον τουρισμό
Ο Ν. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών και του ΣΥΡΙΖΑ για αποσιώπηση κρουσμάτων, αφού παραδέχτηκε ότι δεν ενημερώνει για το πού εντοπίζονται προκειμένου να μη... στοχοποιηθούν...
Θυσία η υγεία για τον τουρισμό
ΥΓΕΙΑ
196 νέα κρούσματα στον βωμό του τουρισμού
Σε λεπτό σκοινί πάνω από τον κορονοϊό, που δείχνει απειλητικά τα δόντια του από τις αρχές Αυγούστου προσπαθεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία κινείται με γνώμονα το success story...
196 νέα κρούσματα στον βωμό του τουρισμού
ΥΓΕΙΑ
Μεγαλώνει η απειλή του κορονοϊού
Τουλάχιστον διπλάσια είναι η δραστηριότητα της πανδημίας στη χώρα μας τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, λένε στην «Εφ.Συν.» οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Μεγαλώνει η απειλή του κορονοϊού
ΥΓΕΙΑ
Θερίζει η πανδημία, καταργείται και η ημερήσια ενημέρωση!
Στον βωμό των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης θυσιάζεται η δημόσια υγεία για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι. Η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, αφού πρώτα «σφύριξε» και τη λήξη της πανδημίας.
Θερίζει η πανδημία, καταργείται και η ημερήσια ενημέρωση!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας