• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.9°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.8°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.1°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 11.8°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.9°C
  0 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 10.1°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.5°C / 9.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 10.8°C / 14.9°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 13.1°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.3°C
  1 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 8.9°C
  0 BF
  65%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  77%
ΑP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και τα τεστ αντισωμάτων στον χορό της κερδοσκοπίας από ιδιώτες

 • A-
 • A+
Χωρίς ενιαίο πλαίσιο για τον έλεγχο της πανδημίας, χωρίς συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, οι ιδιώτες αισχροκερδούν χρεώνοντας (και αυτά) τα τεστ όσο θέλουν και εισπράττοντας από τους ασθενείς ζεστό χρήμα. Τη στιγμή που στις ΗΠΑ έχουν πάρει πράσινο φως 12 τεστ, στην Ελλάδα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα τουλάχιστον 50!

Περισσότερα από 50 τεστ αντισωμάτων κυκλοφορούν μέχρι σήμερα στην ελληνική αγορά, παρόλο που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό έχει δηλώσει επανειλημμένα πως δεν υπάρχει μέχρι τώρα τέτοιο αξιόπιστο τεστ.

Τη στιγμή που άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες αξιολογούν τα εν λόγω τεστ και στη συνέχεια επιτρέπουν ή απορρίπτουν την κυκλοφορία τους εκτάκτως λόγω πανδημίας, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επιλέξει και σε αυτό τον τομέα (όπως και στα διαγνωστικά τεστ) να αφήσει αρρύθμιστο και ασύδοτο το τοπίο, με αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν προκλητικά οι ιδιώτες πάροχοι υγείας σε βάρος των ασθενών.

Χωρίς ενιαίο πλαίσιο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τον έλεγχο της πανδημίας, χωρίς συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ, οι ιδιώτες αισχροκερδούν χρεώνοντας (και αυτό) το τεστ όσο θέλουν και εισπράττοντας από τους ασθενείς ζεστό χρήμα.

Η ασάφεια που αφήνει η κυβέρνηση να διαχέεται γύρω από τα τεστ (διαγνωστικά και αντισωμάτων) και η σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, αφήνει χώρο στους ιδιώτες να αλωνίζουν. «Το τεστ αντισωμάτων δεν κάνει διάγνωση του νέου κορονοϊού. Ελέγχει τον οργανισμό για αντισώματα που δείχνουν αν κάποιος έχει νοσήσει στο παρελθόν με τον ιό», ξεκαθαρίζει το αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Δεν εξυπηρετεί στη διάγνωση του κορονοϊού η χρήση των τεστ αντισωμάτων», επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Χρυσούλα Νικολάου, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής.

Εξυπηρετεί ωστόσο τους ιδιώτες. Οι τελευταίοι εντάσσουν ένας ένας και τα τεστ αντισωμάτων στους τιμοκαταλόγους τους για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού, ενώ τα τεστ αυτά δεν έχουν καμία τέτοια ένδειξη, με σκοπό να τα παρουσιάσουν σαν πιο οικονομική, προσιτή λύση, αφού εκ των πραγμάτων κοστίζουν λιγότερο. Και πάλι όμως οι ιδιώτες αισχροκερδούν, αφού διατηρούν για τις επιχειρήσεις τους περιθώρια κέρδους τουλάχιστον 300%!

Είκοσι ιδιωτικά θεραπευτήρια και εργαστήρια της Αττικής απάντησαν τηλεφωνικά στην «Εφ.Συν.» ότι διαθέτουν τεστ αντισωμάτων σε κόστος που κυμαίνεται από 60-80 ευρώ, τη στιγμή που αγοράζουν κάθε αντίσωμα μόλις 4,5 ευρώ! Εάν συνυπολογίσουμε έξοδα ενέργειας, προσωπικού κ.α. και θεωρήσουμε ότι το τεστ κοστίζει στους ιδιώτες παρόχους 20 ευρώ το πολύ, το κέρδος ανέρχεται σε 300% για όσους το χρεώνουν 60 ευρώ και 400% για όσους το χρεώνουν 80 ευρώ !

«Χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο τεστ. Αυτή τη στιγμή το αξιόπιστο τεστ στην Ελλάδα είναι το μοριακό τεστ, ενώ το άλλο, το ταχύ, θα με καθοδηγήσει λάθος, θα μου δώσει μια ψεύτικη ασφάλεια πως δεν έχω κάτι, βγαίνω έξω και φυσικά μεταδίδω τον ιό μου και σε άλλους». Αφορμή για την μακροσκελή αναφορά στα τεστ αντισωμάτων του Σ. Τσιόδρα και παράλληλα απόδειξη του θολού τοπίου που έχει δημιουργήσει και διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ γύρω από τα τεστ, ένας Ρομά από τον συνοικισμό Νέας Σμύρνης Λάρισας. Εκανε τεστ αντισωμάτων σε ιδιωτικό κέντρο, το οποίο έδειξε αρνητικό, προκειμένου να διαψεύσει το μοριακό τεστ του ΕΟΔΥ που τον είχε δείξει θετικό.

Αλαλούμ

AP PHOTO

«Θα σας πω ένα παράδειγμα», μας είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση της 15ης Μαΐου αναφερόμενος στον Ρομά. «Είμαι ένας πολίτης σε μία επιδημία στην περιοχή μου. Σήμερα μου ανακοινώνει το κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πως είμαι θετικός με το μοριακό τεστ. Εγώ δεν το πιστεύω, έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων, επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το γρήγορο τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω, κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω τον ιό», εξήγησε.

Οσον αφορά λοιπόν τη διάγνωση του νέου κορονοϊού, τεκμηριωμένες έρευνες έχουν δείξει ότι με τον μοριακό έλεγχο έχουμε έγκυρο αποτέλεσμα και διάγνωση της νόσου άμεσα, με την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων. Τα τεστ αντισωμάτων τότε τι κάνουν; Θεωρητικά αυτό που περιγράφει το CDC και η ομότιμη καθηγήτρια Βιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: εντοπίζουν αν κάποιος έχει νοσήσει από τον ιό. Τεστ αντισωμάτων υπάρχουν για πολλούς ιούς. Επειτα από κάθε ιογενή λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά με την παραγωγή ειδικών IgM και IgG αντισωμάτων έναντι του ιού που προκάλεσε την ίωση. Τα τεστ αντισωμάτων αναζητούν αυτά τα αντισώματα για να βεβαιώσουν ότι ένας άνθρωπος έχει νοσήσει στο παρελθόν από έναν ιό.

Εχουμε σήμερα διαθέσιμο αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων; «Οχι», μας απαντάει η Χρυσούλα Νικολάου. «Ζητήσαμε ως Εταιρία Βιοπαθολογίας να κοστολογηθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το μοριακό τεστ. Δεν έχουμε ζητήσει ομοίως να κοστολογηθεί το τεστ αντισωμάτων. Διότι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται, από τη στιγμή που δεν είναι αξιόπιστα και δεδομένου ότι ζούμε σε μία χώρα όπου έχουν νοσήσει πάρα πολύ λίγοι από τον ιό».

Ακόμα και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ο αντίστοιχος Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων στη χώρα μας, έχει παραχωρήσει λόγω της ευρείας διασποράς του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ «άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης» σε 12 μόλις τεστ αντισωμάτων. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα, με την συγκριτικά χαμηλότατη εξάπλωση του ιού κυκλοφορούν περισσότερα από 50!

«Ορολογικές δοκιμασίες (σ.σ. τεστ αντισωμάτων) για την ανίχνευση αντισωμάτων SARS-CoV-2 καθίστανται γρήγορα διαθέσιμες και θα είναι κρίσιμες για την εκτίμηση του επιπολασμού των λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ασυμπτωματικές», αναδεικνύει η πρόσφατη δημοσίευση με τίτλο «COVID-19 και ανοσία μετά τη μόλυνση - Περιορισμένα στοιχεία, αναπάντητα ερωτήματα» στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό JAMA (Journal of the American Medical Association). Η δημοσίευση συνοψίζει όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για την ανοσία των ανθρώπων έπειτα από λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό. Με δυο λόγια, τα τεστ αντισωμάτων είναι πολλά και μπορούν να μας δώσουν την επιδημιιολογική εικόνα της διασποράς τους κορονοϊού. Μέχρι εκεί.

Ερωτήματα

AP PHOTO

Είναι αξιόπιστα όμως; «Τα πρότυπα απόδοσης, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθησίας και της ειδίκευσης, για τον αυξανόμενο αριθμό ορολογικών δοκιμασιών και την πιθανότητα διασταυρούμενης αντιδραστικότητας με άλλους κορονοϊούς (που δίνουν ψευδώς θετικά) δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

Η εκτεταμένη δοκιμή ατόμων που δεν είχαν COVID-19, έναν πληθυσμό με χαμηλό επιπολασμό SARS-CoV-2, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα ψευδώς θετικά από τα αληθινά θετικά», εξηγεί η ομάδα του Robert D. Kirkcaldy, επιδημιολόγου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και προσθέτει: «Αυτό το φαινόμενο μπορεί να περιπλέξει την κλινική και επιδημιολογική ερμηνεία των αποτελεσμάτων, ειδικά εάν οι ορολογικές εξετάσεις δεν έχουν υψηλή ειδίκευση ή δεν χρησιμοποιείται κάποια μορφή επαληθευτικών δοκιμών».

«Το πρόβλημα με τον έλεγχο των αντισωμάτων του COVID-19 ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα βεβαιωμένη άποψη για το πότε (μετά 14, 20 μέρες;) αναπτύσσονται τα αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού», μας λέει η Χρ. Νικολάου. Ενα δεύτερο σημείο αναξιοπιστίας τους, προσθέτει, «είναι ότι τα τεστ ελέγχουν ταυτόχρονα για αντισώματα (ΙgM και IgG), χωρίς να τα ξεχωρίζουν».

Τρίτον, «είμαστε πάρα πολύ κοντά στη νόσο, ώστε να έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε την αξιοπιστία αυτών των τεστ», συμπληρώνει. Μέχρι τώρα, μας λέει, «παραλαμβάνουμε δεκάδες προσπέκτους για τεστ αντισωμάτων στα οποία κάθε εταιρεία περιγράφει το τεστ της. Αλλά δεν έχουμε βάλει σε τεστ τα τεστ αυτά».

Δύο από τα 20 ιδιωτικά θεραπευτήρια και εργαστήρια που καλέσαμε μας απάντησαν ότι τα τεστ αντισωμάτων που διαθέτουν ελέγχουν για IgG αντισώματα, τα υπόλοιπα IgM και IgG ταυτόχρονα. Γιατί όμως είναι προβληματική η ταυτόχρονη αναζήτηση των αντισωμάτων; Μελέτες αναφέρουν ότι σε 4-5 περίπου ημέρες μετά την έκθεση στον ιό ανιχνεύονται τα ειδικά IgM, ενδεικτικά πρόσφατης λοίμωξης, και 10-20 ημέρες τα ειδικά IgG.

Επίσης οι μελέτες δείχνουν ότι η εμφάνιση των αντισωμάτων δεν ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό σε όλα τα άτομα οπότε δεν είναι διαγνωστικά για αξιολόγηση της λοίμωξης, ενώ δεν έχει έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν τα IgG αντισώματα παραμένουν στον οργανισμό, σε ανιχνεύσιμους τίτλους, ώστε να εξασφαλίζουν την ανοσία και προστασία από νέα λοίμωξη. Ετσι καθίσταται ξεκάθαρο ότι στην περίπτωση του κορονοϊού έχει νόημα η αναζήτηση των IgG αντισωμάτων προκειμένου κάποιος να δει αν έχει στο παρελθόν περάσει τη νόσο.

Αφήνει ανοσία ο νέος κορονοϊός;

Είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα η ανοσία που μπορεί να δημιουργεί ο νέος κορονοϊός, καθώς αυτή προσδίδει μια ακόμα σημασία στο τεστ αντισωμάτων, εξασφαλίζοντας ότι όποιος έχει περάσει τη νόσο δεν θα επαναμολυνθεί για ένα χρονικό διάστημα. «Προς το παρόν είναι πρόωρο να χρησιμοποιηθούν τέτοιες μέθοδοι (σ.σ. τεστ αντισωμάτων) για να προσδιοριστεί εάν τα άτομα διαθέτουν ανοσία στην επαναμόλυνση», διευκρινίζει η ομάδα του Kirkcaldy. Δηλαδή, δεν εξασφαλίζουν σε όσους βγουν θετικούς ότι δεν θα ξαναρρωστήσουν.

«Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι απομένει να καθοριστεί αν μια ισχυρή απόκριση IgG αντιστοιχεί σε ανοσία», αναφέρει η μελέτη του JAMA και σημειώνει ότι «απαιτούνται καλά σχεδιασμένες μελέτες διαρκείας σε άτομα που ανέκαμψαν από τον COVID-19 για την παρακολούθηση σημαδιών και συμπτωμάτων της επαναμόλυνσης. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, πιθανές υποτροπές λοίμωξης μπορούν να εντοπιστούν παρακολουθώντας δεδομένα επιτήρησης και ζητώντας από κλινικούς ιατρούς και αρχές δημόσιας υγείας να αναφέρουν και να διερευνήσουν περιπτώσεις πιθανής υποτροπής για να προσδιορίσουν εάν μπορεί να επιβεβαιωθεί η επαναλοίμωξη».

«Χρειαζόμαστε μελέτες», συμφωνεί η Χρ. Νικολάου. Ποιους όμως να ελέγξουμε; «Θα είχε νόημα», μας απαντάει, «να ελέγχουμε τα πρώτα 100 κρούσματα της χώρας μας για αντισώματα, καταγράφοντας τα επίπεδα, και να ξαναελέγξουμε την ίδια ομάδα μετά δύο μήνες, ώστε να δούμε αν τα επίπεδα αυτά έχουν πέσει, αναζητώντας απάντηση στο ερώτημα αν τελικά προστατευτικά τα αντισώματα. Επιπλέον, θα μπορούσε η Πολιτεία να ελέγξει τα άτομα που τον Μάρτιο είχαν ένα κρύωμα αν ήταν κορονοϊός».

«Καμπανάκι» από τον Ανδρέα Ξανθό

Ανδρέας Ξανθός

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης για συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών τεστ για COVID-19 από τον ΕΟΠΥΥ, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του τέως υπουργού Υγείας, τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθού. Δήλωσε και από τα έδρανα της Βουλής, όπως έχει κάνει και απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ότι το θέμα θα εξεταστεί… αν χρειαστεί.

«Αν συνεχιστεί η σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση, θα γίνει πάρτι στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουν σε κυκλοφορία τα τεστ αντισωμάτων», δήλωσε ο Α. Ξανθός και επισήμανε ότι «τα διαγνωστικά τεστ για τον SARS-CoV-2, όπως και τα εμβόλια και τα φάρμακα που θα προκύψουν στο μέλλον, είναι δημόσια αγαθά και οφείλει η κυβέρνηση να διασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση όσων εκ των πολιτών έχουν ιατρική ένδειξη σ’ αυτά».


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Το στοίχημα για να ανακοπεί η δυναμική του ιού που σαρώνει
Η μάχη δίνεται σε τρία μέτωπα: στη λήψη νέων μέτρων, στην ιχνηλάτηση των επαφών των εφτά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στο σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης και στην ενημέρωση του κόσμου για τον νέο ιό και την...
Το στοίχημα για να ανακοπεί η δυναμική του ιού που σαρώνει
ΥΓΕΙΑ
Στον πολίτη η επιδημιολογική επιτήρηση
Με fast track προκήρυξη η Πολιτική Προστασία προχωρά στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τα 10 εκατομμύρια self-tests ● Για φωτογραφικό διαγωνισμό υπέρ της Siemens κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ
Στον πολίτη η επιδημιολογική επιτήρηση
ΥΓΕΙΑ
Κολχικίνη: Φάρμακο και όχι πανάκεια, οι πρώτες αντιδράσεις 
Εγκρίθηκε από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Πότε και σε ποιους ασθενείς θα χορηγείται. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις και η ιατρική κοινότητα.
Κολχικίνη: Φάρμακο και όχι πανάκεια, οι πρώτες αντιδράσεις 
ΥΓΕΙΑ
«Το φάρμακο χρειαζόμαστε τώρα! Θα γλιτώναμε ζωές»
Τα φάρμακα-αντισώματα που έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά Covid-19.
«Το φάρμακο χρειαζόμαστε τώρα! Θα γλιτώναμε ζωές»
ΥΓΕΙΑ
Πλαφόν στα τεστ, αφού οι ιδιώτες αισχροκέρδησαν
Η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να βάλει ανώτατη τιμή στις διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό, αφού προηγουμένως επέτρεψε στους κλινικάρχες να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των ασθενών επί εννέα ολόκληρους...
Πλαφόν στα τεστ, αφού οι ιδιώτες αισχροκέρδησαν
ΥΓΕΙΑ
Μετατροπή των 8 Λεσχών Φιλίας σε μικρά κέντρα ελέγχων και εντατικοποίηση των γρήγορων τεστ στις επιβαρυμένες γειτονιές
Ξεκίνησε από χθες η συνταγογράφηση του εμβολίου για τη γρίπη. Προτεραιότητα φέτος στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και στους υγειονομικούς.
Μετατροπή των 8 Λεσχών Φιλίας σε μικρά κέντρα ελέγχων και εντατικοποίηση των γρήγορων τεστ στις επιβαρυμένες γειτονιές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας