Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ερωτήματα για τον θάνατο του 35χρονου
© Erllre | Dreamstime.com

Ερωτήματα για τον θάνατο του 35χρονου

  • A-
  • A+
Ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου, μόλις 35 ετών, χωρίς υποκείμενο νόσημα, προχθές στη Θεσσαλονίκη, φόβισε, άγχωσε και έγινε αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση για το αν τελικά είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον νέο κορονοϊό και όχι μόνο οι ευπαθείς ομάδες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας επιχείρησε να απαντήσει στο αναπάντητο μέχρι στιγμής, όπως παραδέχτηκε, από την επιστημονική κοινότητα ερώτημα πού οφείλεται αυτή η περιστασιακή σοβαρή νόσηση, η αιφνίδια κατάρρευση του οργανισμού και ο θάνατος σε νεαρό υγιές άτομο στο οποίο δεν αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν διαγνωστεί.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για μία νόσο δύσκολη που προκαλεί ένας ιός στον οποίο δεν έχουμε ανοσία και εξήγησε ότι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους: στο μεγαλύτερο ιικό φορτίο σε βαριά ασθενείς, στην αδυναμία του οργανισμού ελέγχου του ιού, στην γενετική προδιάθεση κάποιων ανθρώπων για σοβαρή νόσηση και στην «πρωτόγνωρη», όπως τη χαρακτήρισε, εικόνα όπου κάποιοι σοβαρά ασθενείς έχουν μια σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, χωρίς να εμφανίζουν έντονη δύσπνοια, και φτάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων.

Από τα επιπλέον στοιχεία που παρείχε μάλιστα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Αθηνών προκύπτει ότι από το σύνολο των 121 θανάτων στη χώρα μας κανένας δεν αφορά παιδί (0-17 χρόνων), δύο αφορούν ανθρώπους 18-39 ετών, 29 άτομα ηλικίας 40-64 ετών και 90 άνθρώπους άνω των 65 ετών.

ΠΟΕΔΗΝ: Ένα ακόμα «θύμα» των παθογενειών του συστήματος υγείας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει μιλώντας στο «efsyn.gr» ότι ο νεαρός πατέρας ενός μικρού παιδιού είναι ακόμα ένα «θύμα» των παθογενειών του συστήματος υγείας. Παρά τις απανωτές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, τοποθετήσεις γιατρών στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα διεξάγουν τεστ κατ' οίκον, άνοιγμα Κέντρων Υγείας για τον κορονοϊό, η πραγματικότητα δύο μήνες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας την διαψεύδει

Ο 35χρονος κάλεσε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) όταν εμφάνισε συμπτώματα και του δόθηκε οδηγία να μείνει σπίτι να παρακολουθεί τα συμπτώματά του και να απευθυνθεί στον γιατρό του. Είναι γνωστό ωστόσο ότι μόνο το 10% των πολιτών της χώρας έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας απογυμνώνεται με τις μεταφορές γιατρών και νοσηλευτών από τα Κέντρα Υγείας της χώρας στα νοσοκομεία και πολλοί ιδιώτες γιατροί, αν ο ασθενής έχει την οικονομική άνεση να τους πληρώσει, δεν βλέπουν περιστατικά κορονοϊού. Είναι επίσης γνωστό ότι ελλείψει Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων πλημμυρίζουν από κόσμο σε κάθε εφημερία.

Ο 35χρονος έφτασε μετά από μέρες από την πρώτη του επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Δημήτριος» το οποίο δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο και έτσι διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς», μας λέει ο Μ. Γιαννάκος. Σε άλλες περιπτώσεις όταν το «Αγιος Δημήτριος» εφημερεύει με το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» οι ασθενείς ακόμα και σε κρίσιμη κατάσταση όπως είναι ένα εγκεφαλικό μεταφέρονται στο «Γ. Παπανικολάου». Το «πήγαινε- έλα» ανάλογα με το νοσοκομείο που συνεφημερεύει με τον «Αγιο Δημήτριο» καθυστερεί από μισή ώρα μέχρι δύο ώρες την κρίσιμης σημασίας διάγνωση των ασθενών, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Την ίδια ώρα στον «Αγιο Δημήτριο», σύμφωνα με τον Μ. Γιαννάκο, ο αξονικός τομογράφος εδώ και πέντε μήνες δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού!

Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος»

EUROKINISSI

Ο νέος άνδρας έτυχε άριστης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», μας λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Ωστόσο δεν τα κατάφερε. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την πορεία της υγείας του; Οπωσδήποτε δεν τον είδε γιατρός πριν φτάσει στο νοσοκομείο, δεν του έδωσε έγκριση ο ΕΟΔΥ να κάνει το τεστ, ούτε οδηγία να μεταβεί άμεσα στο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει ο Μ. Γιαννάκος «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι και στη περίπτωση του 35χρονου αναδείχθηκαν οι παθογένειες του συστήματος υγείας της χώρας μας και εν τέλει η ανετοιμότητα του απέναντι στην πανδημία». 

ΥΓΕΙΑ
Covid-19: Κατέληξε 35χρονος στη Θεσσαλονίκη
Μεγαλώνει ο θλιβερός κατάλογος των θυμάτων στην Ελλάδα. Ένας 35χρονος κατέληξε σήμερα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 119.
Covid-19: Κατέληξε 35χρονος στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Ανεξέλεγκτος ο ιός με 865 διαγνώσεις σε μια μέρα
Ξεφεύγει ο ιός της πανδημίας στη χώρα μας με αύξηση 29,68% των ημερήσιων γνωστών καταγραφών σε ένα 24ωρο και την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ανεξέλεγκτος ο ιός με 865 διαγνώσεις σε μια μέρα
ΥΓΕΙΑ
Τα μπαλώματα της κυβέρνησης ξηλώνουν τη δημόσια υγεία
Ο κορονοϊός καλπάζει (436 νέα κρούσματα, 6 θάνατοι, 98 διασωληνωμένοι) και το υπ. Υγείας αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ, επενδύοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Τα μπαλώματα της κυβέρνησης ξηλώνουν τη δημόσια υγεία
ΥΓΕΙΑ
Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη για την αύξηση των κρουσμάτων
Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού σε μία μέρα, και συγκεκριμένα σε εργαζόμενους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, μετά από μια περίοδο καθίζησης.
Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη για την αύξηση των κρουσμάτων
ΥΓΕΙΑ
Απολύσεις και μετακινήσεις προσωπικού σε νοσοκομεία αναφοράς Covid-19
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΓΝΘ Παπανικολάου ζητά τη μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τρίτη στις 9.00 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.
Απολύσεις και μετακινήσεις προσωπικού σε νοσοκομεία αναφοράς Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας