• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 21.5°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.5°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 21.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 18.3°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.2°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.5°C / 19.4°C
  0 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 20.4°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  0 BF
  93%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνουν γιατρούς μίας χρήσης

 • A-
 • A+

Σχέδια επί χάρτου για τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη μάχη κατά της πανδημίας, παρουσίαση προϋπάρχουσας τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως νέας πρωτοβουλίας του υπουργείου Υγείας και συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στα τεστ για τον νέο κορονοϊό, χωρίς όμως αύξηση του αριθμού τους, ανακοίνωσε το περασμένο διήμερο το υπουργείο Υγείας.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μία σειρά από «μέτρα για την ενδυνάμωση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», τα περισσότερα από τα οποία είχε εξαγγείλει επανειλημμένα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από τηλεοράσεως στις καθημερινές ενημερώσεις για τον νέο κορονοϊό, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Οπως εύστοχα σημείωσε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τα μέτρα ανακοινώνονται «με σημαντική καθυστέρηση» και είναι «κατώτερα των περιστάσεων γιατί επιμένουν στη λογική της έκτακτης και ευκαιριακής χρήσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των ανθρώπων τους και όχι στην αναβάθμιση του ρόλου της ΠΦΥ στο ΕΣΥ, ειδικά σε μια περίοδο απειλής για τη Δημόσια Υγεία».

Στις ήδη γνωστές μαζικές μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από την ΠΦΥ στα νοσοκομεία προστίθενται, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, οι μετακινήσεις από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας στα Κέντρα Υγείας.

Επιπλέον παρέχονται αρκετά ικανοποιητικές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, αυτή τη φορά στους ιδιώτες γιατρούς (παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους), τους οποίους καλεί το υπουργείο Υγείας να ενισχύσουν τα νοσοκομεία στη γενική τους λειτουργία και στις εφημερίες, με απολαβές 2.000 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και τον μισθό του επιμελητή Α΄ στη δεύτερη, και με προοπτική ειδικής μοριοδότησης σε μελλοντική τους αίτηση στο ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, αυτούς που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αναβάθμιση του μισθολογίου τους ή άλλες ευνοϊκές διατάξεις.

Η γραμμή 10306

Μία πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ που λειτουργεί από τις 17 Μαρτίου εκμεταλλεύεται και επαναπλασάρει τώρα το υπουργείο Υγείας ως δική του ιδέα για τη στήριξη των πολιτών. Πρόκειται για πρωτοβουλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θάνου Δημόπουλου, σε συνεργασία με την Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Λάμπη Παπαγεωργίου.

Ετσι, στις τηλεφωνικές γραμμές (210 7297 957, 210 7289 240) και στις πέντε γραμμές τηλεδιάσκεψης μέσω Skype (Aiginitio1 έως 5) προστέθηκε ο πενταψήφιος αριθμός 10306.

Μία από τις ερωτήσεις που καλείται σχεδόν καθημερινά να απαντήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είναι η επάρκεια των τεστ και των αντιδραστηρίων για την πραγματοποίηση των τεστ, όπως και η αύξησή τους με διεξαγωγή μαζικών ελέγχων στον πληθυσμό.

Οι απαντήσεις παραμένουν ίδιες: επάρκεια διαθέτουμε, οι μαζικοί έλεγχοι απορρίπτονται, εμμένουμε ως χώρα στα αυστηρά επιδημιολογικά κριτήρια για τη διεξαγωγή των μοριακών τεστ και περιμένουμε τα τεστ αντισωμάτων με τα οποία θα ελέγξουμε μαζικά -σε δεύτερο χρόνο, αφού έχει περάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας- πόσοι έχουμε νοσήσει.

Σε ερώτημα για τη διεξαγωγή περισσότερων μοριακών ελέγχων σήμερα με τη συνδρομή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που έχουν δηλώσει ότι και θέλουν και μπορούν, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε «είμαστε ευγνώμονες» αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει «όταν κριθεί απαραίτητο». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε, υιοθετώντας πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στη μάχη των τεστ.

! Οι αριθμοί 

Η χώρα μας μετράει πλέον 1.735 καταγεγραμμένα κρούσματα, καθώς 62 νέα προστέθηκαν χθες. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 25.453 έλεγχοι. Ενενήντα τρεις συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 65 χρόνια - 21 γυναίκες και 72 άντρες. Περισσότεροι από τους μισούς (68,8%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ, ενώ χθες καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι που ανεβάζουν το σύνολο στη χώρα μας στους 73 (μέση ηλικία 74 έτη - 52 άντρες, 21 γυναίκες).

Ελληνική συμμετοχή σε παγκόσμια έρευνα

Στην παγκόσμια προσπάθεια ανακάλυψης καινοτόμων θεραπειών του COVID-19 συμβάλλει η χώρα μας, σύμφωνα με τη Γιώτα Τουλούμη, καθηγήτρια Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για τη μελέτη «Adaptive COVID-19 Treatment Trial», που θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές σε όλο τον κόσμο και θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών ουσιών σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19, με πρώτο το πειραματικό αντιιικό φάρμακο Remdesivir για τον Εμπολα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
Τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. .
Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κενά στο ΕΣΥ με τις απουσίες των νοσούντων υγειονομικών
ΥΓΕΙΑ
Είναι αυτές ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης;
«Η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα της μερικής απασχόλησης» λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ● Τρεις καταγγελίες της ΕΙΝΑΠ.
Είναι αυτές ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης;
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
Aμετανόητη η κυβέρνηση επιμένει να μη στηρίξει το ΕΣΥ, αλλά τους ιδιώτες
Τα κρούσματα, οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι εκτοξεύονται, ενώ το υπουργείο Υγείας κάνει συμφωνίες με πέντε ιδιωτικές κλινικές • Τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση.
Aμετανόητη η κυβέρνηση επιμένει να μη στηρίξει το ΕΣΥ, αλλά τους ιδιώτες
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
Αναφορά στον Αρειο Πάγο των νοσοκομειακών γιατρών «για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ» ● Προσλήψεις στο ΕΣΥ ζητούν η ΟΕΝΓΕ, ο ΠΙΣ και η Ελληνική...
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας