Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψάχνουν γιατρούς μίας χρήσης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνουν γιατρούς μίας χρήσης

  • A-
  • A+

Σχέδια επί χάρτου για τη συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη μάχη κατά της πανδημίας, παρουσίαση προϋπάρχουσας τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του Πανεπιστημίου Αθηνών ως νέας πρωτοβουλίας του υπουργείου Υγείας και συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στα τεστ για τον νέο κορονοϊό, χωρίς όμως αύξηση του αριθμού τους, ανακοίνωσε το περασμένο διήμερο το υπουργείο Υγείας.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μία σειρά από «μέτρα για την ενδυνάμωση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού», τα περισσότερα από τα οποία είχε εξαγγείλει επανειλημμένα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από τηλεοράσεως στις καθημερινές ενημερώσεις για τον νέο κορονοϊό, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Οπως εύστοχα σημείωσε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τα μέτρα ανακοινώνονται «με σημαντική καθυστέρηση» και είναι «κατώτερα των περιστάσεων γιατί επιμένουν στη λογική της έκτακτης και ευκαιριακής χρήσης των δημόσιων δομών ΠΦΥ και των ανθρώπων τους και όχι στην αναβάθμιση του ρόλου της ΠΦΥ στο ΕΣΥ, ειδικά σε μια περίοδο απειλής για τη Δημόσια Υγεία».

Στις ήδη γνωστές μαζικές μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών από την ΠΦΥ στα νοσοκομεία προστίθενται, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, οι μετακινήσεις από τις Τοπικές Μονάδες Υγείας στα Κέντρα Υγείας.

Επιπλέον παρέχονται αρκετά ικανοποιητικές αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, αυτή τη φορά στους ιδιώτες γιατρούς (παθολόγους, λοιμωξιολόγους, γενικούς ιατρούς, ωτορινολαρυγγολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, καρδιολόγους και παιδιάτρους), τους οποίους καλεί το υπουργείο Υγείας να ενισχύσουν τα νοσοκομεία στη γενική τους λειτουργία και στις εφημερίες, με απολαβές 2.000 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και τον μισθό του επιμελητή Α΄ στη δεύτερη, και με προοπτική ειδικής μοριοδότησης σε μελλοντική τους αίτηση στο ΕΣΥ. Την ίδια ώρα, για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ, αυτούς που βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αναβάθμιση του μισθολογίου τους ή άλλες ευνοϊκές διατάξεις.

Η γραμμή 10306

Μία πρωτοβουλία του ΕΚΠΑ που λειτουργεί από τις 17 Μαρτίου εκμεταλλεύεται και επαναπλασάρει τώρα το υπουργείο Υγείας ως δική του ιδέα για τη στήριξη των πολιτών. Πρόκειται για πρωτοβουλία του πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θάνου Δημόπουλου, σε συνεργασία με την Α΄ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Λάμπη Παπαγεωργίου.

Ετσι, στις τηλεφωνικές γραμμές (210 7297 957, 210 7289 240) και στις πέντε γραμμές τηλεδιάσκεψης μέσω Skype (Aiginitio1 έως 5) προστέθηκε ο πενταψήφιος αριθμός 10306.

Μία από τις ερωτήσεις που καλείται σχεδόν καθημερινά να απαντήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είναι η επάρκεια των τεστ και των αντιδραστηρίων για την πραγματοποίηση των τεστ, όπως και η αύξησή τους με διεξαγωγή μαζικών ελέγχων στον πληθυσμό.

Οι απαντήσεις παραμένουν ίδιες: επάρκεια διαθέτουμε, οι μαζικοί έλεγχοι απορρίπτονται, εμμένουμε ως χώρα στα αυστηρά επιδημιολογικά κριτήρια για τη διεξαγωγή των μοριακών τεστ και περιμένουμε τα τεστ αντισωμάτων με τα οποία θα ελέγξουμε μαζικά -σε δεύτερο χρόνο, αφού έχει περάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας- πόσοι έχουμε νοσήσει.

Σε ερώτημα για τη διεξαγωγή περισσότερων μοριακών ελέγχων σήμερα με τη συνδρομή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που έχουν δηλώσει ότι και θέλουν και μπορούν, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε «είμαστε ευγνώμονες» αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει «όταν κριθεί απαραίτητο». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε, υιοθετώντας πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας στη μάχη των τεστ.

! Οι αριθμοί 

Η χώρα μας μετράει πλέον 1.735 καταγεγραμμένα κρούσματα, καθώς 62 νέα προστέθηκαν χθες. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 25.453 έλεγχοι. Ενενήντα τρεις συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 65 χρόνια - 21 γυναίκες και 72 άντρες. Περισσότεροι από τους μισούς (68,8%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ, ενώ χθες καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι που ανεβάζουν το σύνολο στη χώρα μας στους 73 (μέση ηλικία 74 έτη - 52 άντρες, 21 γυναίκες).

Ελληνική συμμετοχή σε παγκόσμια έρευνα

Στην παγκόσμια προσπάθεια ανακάλυψης καινοτόμων θεραπειών του COVID-19 συμβάλλει η χώρα μας, σύμφωνα με τη Γιώτα Τουλούμη, καθηγήτρια Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ. Πρόκειται για τη μελέτη «Adaptive COVID-19 Treatment Trial», που θα διεξαχθεί σε 75 κλινικές σε όλο τον κόσμο και θα αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα καινοτόμων θεραπευτικών ουσιών σε νοσηλευόμενους ενήλικες με COVID-19, με πρώτο το πειραματικό αντιιικό φάρμακο Remdesivir για τον Εμπολα.

ΥΓΕΙΑ
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα
Υγειονομικοί του Νοσοκομείου Χίου κάνουν πατέντες με μάσκες στο ραφείο, αφού οι περιβόητες δωρεές ακόμα δεν έχουν φτάσει, ενώ στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών μιλούν για παντελή έλλειψη ενιαίου σχεδίου...
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα
ΥΓΕΙΑ
Ο κορονοϊός στο ΕΣΥ
Οι δεκαεννιά γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό που βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, με τον ΕΟΔΥ να επιτηρεί την πορεία της υγείας τους.
Ο κορονοϊός στο ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Θετικοί σε Covid-19 επτά γιατροί των δύο νοσοκομείων της Λάρισας
Οι γιατροί - κρούσματα έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Ένας 92χρονος το τελευταίο θύμα του κορονοϊού στη χώρα.
Θετικοί σε Covid-19 επτά γιατροί των δύο νοσοκομείων της Λάρισας
ΥΓΕΙΑ
Σε καραντίνα το νοσοκομείο «Ελπίς»
Ανησυχία στο Νοσοκομείο Ελπίς μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.
Σε καραντίνα το νοσοκομείο «Ελπίς»
ΥΓΕΙΑ
Επανέρχονται σταδιακά τα τακτικά χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία
Σταδιακά επανέρχεται σε ομαλότερους ρυθμούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένοντας όμως σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση  για τον νέο κορονοϊό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Επανέρχονται σταδιακά τα τακτικά χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία
ΥΓΕΙΑ
Νοσοκομείο «Σωτηρία»: η νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο
Το πνευμονολογικό κέντρο αναφοράς της χώρας, έχει νοσηλεύσει πάνω από 240 ασθενείς με COVID-19. Εφτασε στα όριά του, απροετοίμαστο και υποστελεχωμένο και κατέγραψε ίσως τις μεγαλύτερες επιτυχίες.
Νοσοκομείο «Σωτηρία»: η νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας