Σε 1.544 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού (Covid-19) στην Ελλάδα, μετά τα νέα περιστατικά που ανακοινώθηκαν σήμερα (Πέμπτη). Μεταξύ των κρουσμάτων υπολογίζονται 27 νέα περιστατικά στον γενικό πληθυσμό, καθώς και άλλα 23 στη δομή της Ριτσώνας (που είναι ήδη σε καραντίνα). Επίσης, σε 119 ανέρχονται τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο παραμένει στη Ράδα του Πειραιά από τις 21 Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, 91 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εκ των οποίων οι 16 είναι γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 65 έτη. Περισσότεροι από τους μισούς (75%) έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 9 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ.
Ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσθεσε πως οι νεκροί στη χώρα μας από τον ιό ανέρχονται πλέον σε 53, καθώς άλλοι τρεις συμπολίτες μας κατέληξαν, ενώ συνολικά έχουν διενεργηθεί 18.844 εργαστηριακά τεστ.
Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε σε θετικό κρούσμα (69χρονη γυναίκα) που εντοπίστηκε στο νησί της Μυκόνου. Για τον λόγο αυτό, είπε ο υφυπουργός, αναστέλλονται οι οικοδομικές εργασίες και οι εργασίες στα εργοτάξια στο νησί, ενώ έγινε έκκληση προς τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.
Ανησυχεί ο ΔΟΜ για τη Ριτσώνα και ζητάει αποσυμφόρηση νησιών
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζει την ανησυχία του για τα 23 κρούσματα μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας.
«Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι αυτός ο ταχέως μεταδιδόμενος ιός δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει τόσο τις μεταναστευτικές όσο και τις τοπικές κοινότητες. Όλοι διατρέχουν κίνδυνο. Oι μετανάστες και οι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι τόσο ευάλωτοι στον ιό, όσο και οι Έλληνες. Ανεξάρτητα από την εξάπλωση του ιού, είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην πρόληψη, στους ελέγχους και στη θεραπεία για όλους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα και τα νησιά. Το να συμπεριληφθούν, άμεσα, όλοι οι μετανάστες, στην εθνική αντιμετώπιση του COVID-19 δεν συνιστά μόνο ανθρωπιστικό μέτρο, αλλά και ουσιαστικό, για την πολιτική της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα», τόνισε ο Gianluca Rocco, επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας.
Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην ηπειρωτική χώρα προκαλούν ανησυχία και για τους μετανάστες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των πέντε νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου ο υπερπληθυσμός καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, όπως το να κρατούνται αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων και να μπαίνουν σε εφαρμογή οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής, ούτως ώστε να μπορεί να γίνει καλύτερη διαχείριση κατά την εξάπλωση του ιού.
«Η απειλή του COVID-19 καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά. Ο ΔΟΜ συμβάλλει σε αυτές τις προσπάθειες, με τη δημιουργία νέων χώρων στέγασης στην ηπειρωτική χώρα», δήλωσε ο Rocco.
«Ωστόσο, η αποσυμφόρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση και χρειάζεται περαιτέρω μέτρα και υποστήριξη από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Ανανεώνουμε την έκκλησή μας για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, για την επείγουσα μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλων μεταναστών, σε ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να μοιραστούν την ευθύνη. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την κρίση», ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας