Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε καθαρόαιμα «γαλάζια» χέρια περνάει ο ΕΟΔΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε καθαρόαιμα «γαλάζια» χέρια περνάει ο ΕΟΔΥ

  • A-
  • A+

Διορίστηκε χθες από τον υπουργό Υγείας η νέα διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τη νέα του μορφή ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, όπως ήταν κάποτε και το γνωστό μας ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η κυβέρνηση μέσα σε έναν μήνα άλλαξε εκ νέου τον ΕΟΔΥ, μεταβάλλοντας την υπόστασή του προφανώς για τους γνωστούς λόγους... έκτακτης ανάγκης. Αλλωστε, όπως αναφέρει ο υπουργός στο συνοδευτικό του σημείωμα, «στο πλαίσιο των μοντέρνων ευρωπαϊκών κέντρων ελέγχου νοσημάτων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είναι οικονομολόγος με MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ώστε μετά από πολλά χρόνια να διοικηθεί σωστά ο Οργανισμός».

Με τον τρόπο αυτό εύκολα και χωρίς κανένα στοιχείο ο κ. Κικίλιας «κόλλησε» και τη διοίκηση του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ στην αμαρτωλή αλυσίδα του φορέα που διακρίθηκε για τις εκατοντάδες προσλήψεις ημετέρων και τις μεγάλες σπατάλες του δημόσιου ταμείου. Ηδη με μια πρόχειρη ανάγνωση των ονομάτων, πέρα από τις επιστημονικές ιδιότητες των νέων μελών, προκύπτουν και οι στενές σχέσεις με τον υπουργό.

Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ (ΚΕΕΛΠΝΟ), Π. Αρκουμανέας, πέρα από σημαντικό στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης, πρώην συνεργάτης του Νικήτα Κακλαμάνη και κολλητός φίλος του Β. Κικίλια, φαίνεται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα από την εποχή που το «γενναιόδωρο» Δημόσιο προσέφερε γην και ύδωρ σε δημοτικές ή ιδιωτικές εταιρείες.

Ο νέος αρεστός του επιτελικού κράτους, που καλείται να διευθύνει τον κρίσιμο και αμαρτωλό κατά το παρελθόν φορέα Υγείας, είναι οικονομολόγος και σύζυγος δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ. Φαίνεται ότι η ευρύτερη αλλά και η στενή οικογένεια του ΣΚΑΪ διαθέτει πλέον περισσότερες «παρουσίες» στην κυβέρνηση απ’ ό,τι πολλά παραδοσιακά στελέχη της Ν.Δ.

Ο κ. Αρκουμανέας αναλαμβάνει αυτό το κρίσιμο πόστο την ώρα που ολοκληρώνεται η δίκη των κατηγορουμένων για βαριά κακουργήματα, πρώην επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ εκκρεμούν παράλληλα οι διώξεις σε βαθμό κακουργήματος άλλων επιτελικών στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που υπηρετούσαν μέχρι το 2015 στον ανεξέλεγκτο φορέα.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με όσα αλιεύσαμε στο διαδίκτυο, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της Υγείας (;), ενώ εργάστηκε στην περίφημη C&C, την εταιρεία του «γαλάζιου» υπόδικου ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα (σκάνδαλο επισφαλών χρηματοδοτήσεων του Τ.Τ.). Το ζεύγος είχε εκταμιεύσει 15 εκατ. από το Τ.Τ., τα οποία και δαπάνησε για την εξαγορά κυπριακών εταιρειών ιδιοκτησίας του. Στη συνέχεια, πήρε κι άλλο δάνειο 2,5 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης διέθεσε για ιδιωτικούς σκοπούς.

Ο θησαυρισμός

Αποτέλεσμα, ο θησαυρισμός του ζεύγους (που όταν ξέσπασε το σκάνδαλο διέφυγε στο εξωτερικό) με ακίνητα μεγάλης αξίας, πίνακες κ.ά. Ο Κυριάκος Γριβέας, εξάλλου, έχει κατονομαστεί από μάρτυρα ως αυτός που ξέπλενε χρήμα στα σκάνδαλα Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην ίδια εταιρεία του ζεύγους Γριβέα δούλευε αρχικά, εκτός από τον Π. Αρκουμανέα, και η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, πριν η ίδια δημιουργήσει τη Mindworks Solutions ΕΠΕ (την εταιρεία που διοργάνωνε τα συνέδρια και τις διαφημιστικές καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ). Η Λ. Νικολοπούλου είχε αποχωρήσει από τη C&C πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο.

Ας ελπίσουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή για την προεδρία του ΕΟΔΥ δεν θα συνοδευτεί από νέους προβληματικούς ισολογισμούς, ρουσφετολογικές προσλήψεις και πλουσιοπάροχα διαφημιστικά πακέτα και παράλληλα δεν θα δημιουργηθούν νέα εμπόδια στις τρέχουσες δικαστικές διαδικασίες που αφορούν το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα βέβαια με τον υπουργό: «Ο ΕΟΔΥ εξελίσσεται πλέον σε έναν σύγχρονο Οργανισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας στον τομέα της δημόσιας Υγείας, με δυνατότητα να δίνει λύσεις στα έκτακτα περιστατικά που μπορεί να προκύπτουν, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο μετά την αύξηση των ροών είναι βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα»

Ολόκληρη η νέα σύνθεση:

● Πρόεδρος: Παναγιώτης Αρκουμανέας

● 1ος αντιπρόεδρος: Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

● Αν. μέλος: Ελένη Σαμπατάκου, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ-ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»

● 2ος αντιπρόεδρος: Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, παθολόγος, επίκουρος καθηγητής κλινικής («Μετροπόλιταν»)

● Αν. μέλος: Μαρία Πιάγκου, επίκουρη καθηγήτρια Εργαστηρίου Ανατομίας ΕΚΠΑ

● Μέλος: Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

● Αν. μέλος: Αγγελική Δρελιώζη, προϊσταμένη Τμήματος 2ης ΥΠΕ

● Μέλος: Ευθύμιος Αναγνωστόπουλος, δικηγόρος

● Αν. μέλος: Αριστέα Διαμαντοπούλου, δικηγόρος, πρώην εκπρόσωπος Τύπου και δημοσίων σχέσεων της ΟΝΝΕΔ.

● Μέλος: Αγγελος Παπανικολάου, καρδιολόγος στο «Ιπποκράτειο», μέλος της Επιτροπής Πρωταθλημάτων της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Μάλλον το κοινό πάθος για το μπάσκετ «ένωσε» τον καρδιολόγο με τον υπουργό Υγείας.

● Αν. μέλος: Αικατερίνη Τσατσαράγκου, γενική ιατρός. Η Αικατερίνη Τσατσαράγκου ήταν υποψήφια στην Αρκαδία με τον «γαλάζιο» νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

ΥΓΕΙΑ
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ ο υπουργός Υγείας
Το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ έχει δεχτεί τις τελευταίες μέρες πάνω από 40.000 κλήσεις, ενώ υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων έχουν ελεγχθεί δείγματα από 504 πολίτες.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΟΔΥ ο υπουργός Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κινεζικό κοροναϊό
Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κινεζικό κοροναϊό
ΥΓΕΙΑ
Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»
Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ξήλωσε» όλα όσα είχαν θεσμοθετηθεί προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα κομματικού νεποτισμού, που είχαν οδηγήσει στο παρελθόν κυριολεκτικά μέχρι και στη διάλυση ή στη χρεοκοπία...
Από τις αξιολογήσεις στις «αναθέσεις»
ΥΓΕΙΑ
Με λάσπη χτίζει ο Βασ. Κικίλιας το δικό του διορισμένο ΚΕΘΕΑ
Ο υπ. Υγείας στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πραξικοπηματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, «αποκάλυψε» το κίνητρο της επίθεσης του.
Με λάσπη χτίζει ο Βασ. Κικίλιας το δικό του διορισμένο ΚΕΘΕΑ
ΥΓΕΙΑ
Χρύσωσε το χάπι σε στεγνό πρόγραμμα
Σε μια προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του μέλη των κομμάτων και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, κάλεσε εκ νέου αλλά μόνο του...
Χρύσωσε το χάπι σε στεγνό πρόγραμμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας