Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαχρονικές οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Κόσμος περιμένει να προμηθευτεί φάρμακα από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αγίου Κωνσταντίνου (φωτ. αρχείου)

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαχρονικές οι ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

  • A-
  • A+
Σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι. Συνολικά, στη χώρα λειτουργούν 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται εκτελεσμένες συνταγές για τους ασθενείς.

Σε νόσους με δαιδαλώδη μονοπάτια μακρινών διαδρομών και συναισθήματα βουβά αλλά έντονα, προστίθενται, στη σύγχρονη Ελλάδα, τα κενά και οι ελλείψεις του συστήματος υγείας που βάζουν σε καθημερινές περιπέτειες τους ασθενείς.

Οι πάσχοντες στη χώρα μας βιώνουν κάθε μέρα τις αρνητικές επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών υγείας που αυτοδιαφημίστηκαν ως μεταρρυθμίσεις, αλλά στην πραγματικότητα σήμαιναν υποβάθμιση του συστήματος υγείας και κατ’ επέκταση έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Και μπορεί η σημερινή κυβέρνηση, στο ίδιο μνημονιακό πλαίσιο, στο ίδιο περιβάλλον λιτότητας, να υλοποιεί ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο, τα αποτελέσματά του ωστόσο δεν έχουν φτάσει στο σύνολό τους στους ανθρώπους.

Η ταλαιπωρία στη θεραπεία νόσων όπως είναι ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η τελική νεφρική νόσος και άλλες βαριές παθήσεις είναι παρούσα διαχρονικά, όποιο κομμάτι της κι αν επιλέξει κανείς να κοιτάξει από κοντά.

Η «Εφ.Συν.» επικεντρώθηκε αυτή τη φορά στη φαρμακευτική περίθαλψη, έναν από τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης των ασθενειών, δηλαδή την προμήθεια των απαραίτητων φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Αφορμή, σχετική ανάρτηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στη σελίδα της στο Facebook στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, στην οποία περιέγραφε με τα πιο μελανά χρώματα τη διαδικασία της προμήθειας των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ογκολογικούς ασθενείς.

«Η κατάσταση είναι γενική και διαχρονική. Με όλες τις κυβερνήσεις. Δεν μπορώ να πω ότι φταίει η κυβέρνηση αυτή. Από αυτή την κυβέρνηση όμως περιμένουμε περισσότερα», λέει η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ. Για την ίδια, δεν ήταν η πρώτη φορά που περίμενε δύο και τρεις ώρες. Εχασε την ψυχραιμία της, ωστόσο, μας λέει, «γιατί είδα πάλι πολλούς ηλικιωμένους σε σημείο κατάρρευσης, ράκη, να περιμένουν δίπλα μου ώρες ολόκληρες».

«Με την τρίμηνη συνταγή και τις φωτοτυπίες της διάγνωσης, ο ασθενής πρέπει να βρει το κοντινότερο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ για να την εκτελέσει», τονίζει η πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ. «Εδώ χρειάζεται να εξοπλισθεί με πολλή υπομονή μέχρι να φθάσει η σειρά του, αφού πάρει αριθμό προτεραιότητας, αλλά και ελπίδα ότι το φάρμακό του είναι διαθέσιμο και ότι θα είναι της ίδιας εταιρείας όπως τον προηγούμενο μήνα… Αν τελειώσει σε μια - δυο ώρες, θεωρείται ότι ήταν μια πολύ καλή μέρα στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ», μας λέει.

«Να κρέμεσαι από τα φάρμακα»

Μάριος Βαλασόπουλος

«Να κρέμεσαι από τα φάρμακα είναι από μόνο του δύσκολο», λέει ο Γιώργος, συνταξιούχος οδοντοτεχνίτης. Υπάρχει αργοπορία στην εξυπηρέτηση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, λέει και προσθέτει πως «είναι άλλη μία δημόσια υπηρεσία. Αν μου βρείτε μία δημόσια υπηρεσία που δεν ταλαιπωρεί...».

Ο Γιώργος μαζί με πολλούς ακόμα συμπολίτες μας περίμενε η ώρα 8.45 το πρωί έξω από το Φαρμακείο Αθήνας του ΕΟΠΥΥ, στην Αγίου Κωνσταντίνου 16.

«Πρωί πρωί (σ.σ. το φαρμακείο ανοίγει στις 8.00) και πήρα τον αριθμό 70. Και δεν έχει πολύ κόσμο σήμερα. Αλλες φορές, γίνεται το αδιαχώρητο». Εξω, γιατί το φαρμακείο -από το οποίο περνούν περίπου 600 άτομα κάθε μέρα για να πάρουν τα φάρμακά τους- διαθέτει 15 μόλις καθίσματα στον χώρο αναμονής, που είναι-δεν είναι 10 τ.μ. Οι ενέσεις για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που χρειάζεται τον φέρνουν στον μεγάλο κεντρικό δρόμο της Αθήνας, δυο βήματα από την Ομόνοια, μία φορά τον μήνα την τελευταία πενταετία.

«Εχουμε πολλή δουλειά και δεν επαρκεί το προσωπικό. Για τον λόγο αυτό υπάρχει αναμονή», λέει ο Βασίλης Τσαρπαλής, φαρμακοποιός, προϊστάμενος του Φαρμακείου Αθήνας. Ο ίδιος παραδέχεται πως ο χώρος είναι ακατάλληλος: «Καλά σήμερα, που έχει καλή μέρα, φανταστείτε να βρίσκεται ο κόσμος στον δρόμο με κρύο, βροχές, ζέστη».

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αποτελούν δομές που χορηγούν φάρμακα υψηλού κόστους σε δικαιούχους περίθαλψης -ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Συνολικά, στη χώρα λειτουργούν 34 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (9 στην Αττική), ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής –κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες– σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.

Ο Γιάννης διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, εργάζεται στο Πολυτεχνείο Αθηνών και επισκέπτεται το Φαρμακείο δύο φορές τον μήνα, μία φορά για το αυτοάνοσο με το οποίο ο ίδιος έχει διαγνωστεί και μία για τη βαριά θυρεοειδή νόσο που αντιμετωπίζει η μητέρα του. «Παρ’ όλο που οι συνταγές είναι τρίμηνες, είμαι υποχρεωμένος να έρχομαι κάθε μήνα. Δεν μου δίνουν μια και καλή τα φάρμακα». Και έρχεται από την Ηλιούπολη, όπως μας λέει, «κάθε φορά, ενώ έχει η πόλη μου τοπική μονάδα ΕΟΠΥΥ, όπως έχει και η Δάφνη και ο Αγιος Δημήτριος και η Γλυφάδα που είναι δίπλα».

Μαζί του συμφωνεί ο συντοπίτης του που ακούει τη συζήτηση, ο 80χρονος Θεμιστοκλής, συνταξιούχος απόστρατος αξιωματικός της Αστυνομίας. Εχει φέρει δύο παγοκύστες μέσα στις οποίες θα βάλει τις ενέσεις του για τον καρκίνο, ώστε να τις μεταφέρει με ασφάλεια μέχρι το σπίτι του.

«Το ίδιο κάνω κι εγώ όταν έρχομαι για τα φάρμακά μου», συμπληρώνει ο Γιάννης. «Εχω ένα ειδικό τσαντάκι θερμός, το βάζω στη μηχανή και φεύγω για το σπίτι», λέει. Παλιότερα, θυμούνται και οι δύο, το Φαρμακείο έδινε τα φάρμακα σε ειδική συσκευασία, προκειμένου να διατηρείται η θερμοκρασία τους και να μεταφέρονται ασφαλώς.

Η ώρα έχει πάει 10.25 και ακόμα εξυπηρετείται ο αριθμός 65. Η 50χρονη Παναγιώτα, άνεργη, ήρθε από την Αργυρούπολη να πάρει τα φάρμακα για τον πατέρα της που ξεκινά αιμοκάθαρση.

«Πήγα στο φαρμακείο της οδού Αλεξάνδρας πρώτα, αλλά δεν είχαν το φάρμακό του και με έστειλαν εδώ», μας λέει. Η 40χρονη Νεκταρία ρωτάει τους υπαλλήλους με αγωνία αν διαθέτουν το φάρμακο που περιμένει η μητέρα της στον «Ευαγγελισμό». Της λένε να περιμένει τη σειρά της. «Μόλις χθες έκανε επέμβαση στους πνεύμονες και με έστειλαν να πάρω φάρμακα. Θα ξεκινήσει άμεσα θεραπεία». Ο Γιώργος εξυπηρετείται τελικά στις 10.47.

Προσλήψεις

Οι καθυστερήσεις αυτές, απαντά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην «Εφ.Συν.», οφείλονται σε έλλειψη προσωπικού λόγω λήξης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου υγειονομικών υπαλλήλων και συνταξιοδότησης μόνιμου προσωπικού. Ελλείψεις που αντιμετωπίζονται προσωρινά με μετακινήσεις προσωπικού, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέχρι την κάλυψη των κενών με μόνιμους φαρμακοποιούς και υπαλλήλους φαρμακείου.

Ειδικότερα, αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ο Οργανισμός να προχωρήσει στην πρόσληψη 14 επικουρικών φαρμακοποιών, ενώ θα ακολουθήσει η προκήρυξη για την πρόσληψη άλλων 38 φαρμακοποιών και 5 βοηθών με σύμβαση ορισμένου χρόνου προκειμένου να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

«Στόχος όλων των παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων», μας λέει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλειος Πλαγιανάκος. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται άμεσα και άλλες πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου οι ασθενείς που χρειάζονται χημειοθεραπεία αλλά και άλλοι ασθενείς και οι συγγενείς τους να μην υποβάλλονται στην ταλαιπωρία της αναμονής για τα ενδοφλέβια φάρμακα της μηνιαίας θεραπείας τους, προσθέτει.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξηγεί, έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς του φαρμακείου του Γκύζη (Παράσχου 23) που δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τους ασθενείς. Το νέο φαρμακείο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα διαθέτει έναν μεγάλο χώρο αναμονής, αλλά και περισσότερα γκισέ για τη διανομή φαρμάκων, ενώ η πρόσβαση θα είναι πιο εύκολη, καθώς το νέο κτίριο βρίσκεται δίπλα στον σταθμό του μετρό «Αμπελόκηποι».

Παράλληλα, στην Καλλιθέα, όπου δεν υπάρχει χώρος αναμονής, θα γίνει επέκταση του φαρμακείου -με την κατασκευή αίθουσας αναμονής-, ενώ θα είναι φιλικό και στην πρόσβαση ΑμεΑ. Και το φαρμακείο της Ομόνοιας θα μεταφερθεί προσεχώς σε άλλο, μεγαλύτερο χώρο.

Παράλληλα, μας λέει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, «συνεχίζουμε να δουλεύουμε με εντατικούς ρυθμούς την εφαρμογή της δωρεάν διανομής φαρμάκων στο σπίτι για ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις» και προσθέτει πως έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες και παρεμβάσεις και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις (νομοθετικές ρυθμίσεις) για να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου.

Ακόμα, προχωράει και η εφαρμογή της υπηρεσίας ραντεβού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με την οποία «θα εξαλειφθούν οι ουρές, καθώς όλοι οι ασφαλισμένοι θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους συγκεκριμένη ώρα».

Διεύρυνση, ηλεκτρονικά ραντεβού και κατ’ οίκον παράδοση

Στα 7 έτη λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχουν δημιουργηθεί 34 φαρμακεία. Σήμερα δρομολογείται η λειτουργία ακόμα 35 φαρμακείων σε επίπεδο πρωτεύουσας νομών, η μεταφορά-επέκταση σε καλύτερο χώρο των φαρμακείων Γκύζη, Ομόνοιας και Καλλιθέας, η ενεργοποίηση του συστήματος προγραμματισμένων ραντεβού ώστε να μηδενιστεί η αναμονή των δικαιούχων και η δωρεάν κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας

Στον ΕΟΠΥΥ η είσπραξη του rebate των 241 εκατ.

Με ρύθμιση που περιελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις 120 δόσεις, το υπουργείο Υγείας επανέφερε το θέμα των 241 εκατ. ευρώ από το rebate των φαρμακευτικών εταιρειών που δεν εισπράχθηκε επί μια τριετία (2006-2008).

Ειδικότερα, με την τροπολογία ανατίθεται στον ΕΟΠΥΥ η διενέργεια της διαδικασίας καταλογισμού και είσπραξης για τα επίμαχα έτη, είτε με απευθείας κατάθεση μετρητών στον λογαριασμό του ΕΟΠΥΥ είτε μέσω συμψηφισμού του ποσού επιστροφής με αντίστοιχες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες για προμήθεια φαρμάκων.

Η ρύθμιση προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής σε έως και 120 δόσεις εάν και εφόσον η εταιρεία καταθέσει σχετική αίτηση στον ΕΟΠΥΥ. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των 241 εκατ. ευρώ, που δεν εισπράχθηκαν ποτέ, έχει φτάσει στη Βουλή για τα περαιτέρω.

ΥΓΕΙΑ
Κλείνει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας
Ο Οργανισμός οδηγείται υποχρεωτικά στο κλείσιμο του φαρμακείου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 119, στην Αθήνα, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο 24ωρο Κέντρο Υγείας που θα λειτουργήσει ως Κέντρο για τον κορονοϊό. 
Κλείνει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας
ΥΓΕΙΑ
Μέτρα ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και συνταγές
Με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού, κλείνονται ραντεβού για την παραλαβή σκευασμάτων υψηλού κόστους από τρίτα πρόσωπα, με απλή εξουσιοδότηση, ενώ οι ευπαθείς ομάδες θα προμηθεύονται...
Μέτρα ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και συνταγές
ΥΓΕΙΑ
ΦΥΚ με ραντεβού από τον ΕΟΠΥΥ (πιλοτικά)
Ξεκινά η πιλοτική λειτουργία των προγραμματισμένων παραλαβών (με ραντεβού) Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τα φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας.
ΦΥΚ με ραντεβού από τον ΕΟΠΥΥ (πιλοτικά)
ΥΓΕΙΑ
Τριτοκοσμικές συνθήκες για τους καρκινοπαθείς στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Τον γολγοθά της προμήθειας των φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ των ογκολογικών ασθενών περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στην σελίδα της στο facebook. 
Τριτοκοσμικές συνθήκες για τους καρκινοπαθείς στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
ΥΓΕΙΑ
Παντιέρα... Roche στις πλάτες ασθενών με «πλάτες» ΣΦΕΕ
Σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες των ασθενών, τις οποίες επικαλούνται συνολικά οι πολυεθνικές του φαρμάκου όταν ζητούν την αποζημίωση των καινοτόμων φαρμάκων τους, βρίσκεται η απόφαση της Roche να αποσύρει...
Παντιέρα... Roche στις πλάτες ασθενών με «πλάτες» ΣΦΕΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας