• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.6°C / 26.2°C
  0 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 22.0°C
  1 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 23.0°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 21.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 24.7°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 16.8°C / 23.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 26.4°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 19.7°C / 23.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  84%

Τα δημοτικά συμβούλια Ηρακλείου και Ρεθύμνου γνωμοδότησαν αρνητικά στην κατασκευή 56 αιολικών πάρκων με συνολικά 646 νέες ανεμογεννήτριες στο νησί

EUROKINISSI

Ομόφωνα «όχι» στα αιολικά μαμούθ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Απολύτως αρνητικό ως προς την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ είναι το κλίμα στους δήμους αλλά και στην κοινωνία της Κρήτης.

Χθες τα δημοτικά συμβούλια Ηρακλείου και Ρεθύμνου γνωμοδότησαν αρνητικά ως προς τις επενδύσεις των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και ΕΛΙΚΑ Α.Ε. (Κοπελούζος), οι οποίες προβλέπουν την κατασκευή 56 αιολικών πάρκων με συνολικά 646 νέες ανεμογεννήτριες.

Πολλές από τις ανεμογεννήτριες αυτές χωροθετούνται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, ενώ στις μελέτες των εταιρειών προβλέπεται η διάνοιξη 400 χιλιομέτρων νέων δρόμων στα βουνά της Κρήτης.

Το ίδιο λάθος

Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου επί των δύο επενδύσεων.

Τόσο ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επισήμαναν πως τα προτεινόμενα έργα αντίκεινται στις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού.

Από όλες τις πλευρές ακούστηκαν επιχειρήματα εναντίον της μετατροπής της Κρήτης σε μια απέραντη μπαταρία και ζητήθηκε να μην επαναληφθεί το λάθος της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης ΑΠΕ στα πρότυπα της επέλασης τουριστικών επενδύσεων της δεκαετίας του '60.

Στα όρια του Δήμου Ηρακλείου σχεδιάζεται η εγκατάσταση μόλις τριών από τις 646 ανεμογεννήτριες που προβλέπονται στα δύο επενδυτικά σχέδια, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο έκρινε πως είναι ένα θέμα ευρύτερου ενδιαφέροντος με σοβαρές επιπτώσεις σε όλο το παραγωγικό πρότυπο του νησιού.

Στη συνεδρίαση παρέστη η αρχιτέκτονας Βάνα Σφακιανάκη, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, η οποία εξέθεσε τα κοινωνικά, οικονομικά και επιστημονικά επιχειρήματα εναντίον της υπέρμετρης ανάπτυξης των ΑΠΕ βιομηχανικού τύπου.

Στο ίδιο κλίμα και η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, κατέληξε σε ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση επί των δύο επενδύσεων, ενώ αντίστοιχη ήταν και η εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη.

Στη συνεδρίαση παρέστη και εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΕΡΝΑ, ο οποίος επιχειρηματολόγησε για την αναγκαιότητα και τις θετικές επιπτώσεις των προτεινόμενων έργων. Εναντίον των καταστροφικών επεμβάσεων στα βουνά της Κρήτης τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των κατοίκων του Αμαρίου και των ορεινών περιοχών του Ρεθύμνου, οι οποίοι είχαν προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας κατά την ώρα της συνεδρίασης.

Στα όρια του Δήμου Ρεθύμνου προγραμματίζεται η εγκατάσταση 47 ανεμογεννητριών, σε ορεινές περιοχές και στα όρια με τους Δήμους Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, ενώ έντονα επισημάνθηκε πως κάποιες από αυτές έχουν χωροθετηθεί σε απόσταση αναπνοής από την ιστορική Μονή Αρκαδίου.

Το θέμα των δύο θηριωδών επενδύσεων πρόκειται να εξεταστεί συνολικά στις 29 Οκτωβρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όπου εισέρχονται προς έγκριση οι αντίστοιχες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Προς το παρόν, και οι 20 από τους 24 δήμους του νησιού τοποθετούνται αρνητικά ως προς τις δύο επενδύσεις και σε αντίστοιχο κλίμα αναμένεται να κινηθεί και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ΒΑΠΕ παίρνουν τα βουνά
Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού. Επίμαχο θέμα ήταν η χωροθέτηση των βιομηχανικών...
Οι ΒΑΠΕ παίρνουν τα βουνά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
400 χιλιόμετρα δρόμων στα βουνά της Κρήτης
Επί ποδός πολέμου παραμένουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Κρήτης, για τις γιγάντιες επενδύσεις βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αφορμή η επανέναρξη της διαβούλευσης για τη δημιουργία δύο έργων...
400 χιλιόμετρα δρόμων στα βουνά της Κρήτης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επενδύ-ΣτΕ στη Μονή Τοπλού
Και με τη βούλα συνταγματικό κρίθηκε από το ΣτΕ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την τεράστια τουριστική επένδυση στη Μονή, από την εταιρεία Loyalward Ltd. Η απόφαση λήφθηκε τον Μάρτιο, αλλά...
Επενδύ-ΣτΕ στη Μονή Τοπλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
Ανακοινώσεις για το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας περίμεναν οι Κρητικοί, αλλά στη ΔΕΘ τούς προέκυψε ενεργειακό έργο προς τέρψιν των επενδυτών για το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης έχει πάρει αρνητική θέση.
Αντί για ΒΟΑΚ, ηλιοθερμικό πάρκο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηράκλειο: Η πρώτη «διαβούλευση» για το πάρκο... στο πάρκο
Σε έντονη αλλά εποικοδομητική συζήτηση με τις «Φυλές του Πάρκου» εξελίχθηκε η αυτοψία της Επιστημονικής Επιτροπής που συστάθηκε για την αξιολόγηση των προτάσεων επί της διαχειριστικής μελέτης του Πάρκου...
Ηράκλειο: Η πρώτη «διαβούλευση» για το πάρκο... στο πάρκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας