• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.5°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.3°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 14.8°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 11.2°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 17.8°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.9°C
  5 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  6 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.1°C
  2 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 15.6°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.8°C
  4 BF
  33%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%

Δυναμική κινητοποίηση στον Αστακό ενάντια στη βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιεργειών

 • A-
 • A+

Δυναμική, με πολυπληθή συμμετοχή και παλμό ήταν η συγκέντρωση - διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον Αστακό που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας. 

Στόχος της κινητοποίησης ήταν να δηλωθεί η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στο Προεδρικό Διάταγμα που έγινε νόμος του κράτους και θα μετατρέψει το παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικας και τη νήσο Κάλαμο, σε βιομηχανική ζώνη ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο, με τους συμμετέχοντες να κρατάνε μαύρες σημαίες, θέλοντας να συμβολίσουν το μαύρο μέλλον που περιμένει το τόπο τους με την θεσμοθέτηση της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας  («Οι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, θυσία στις ιχθυοκαλλιέργειες», «Εφ.Συν.», 28/12/2022).

Κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών ομιλιών που ακολούθησαν ο Δημήτρης Στεργίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις που έχει η τοπική κοινωνία στην ΠΟΑΥ.

Ακολούθησε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Πολύζος, που απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, που βρίσκονταν σε προγραμματισμένο ραντεβού την ίδια ώρα, στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, μαζί με άλλους 74 Δημάρχους. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε χαιρετισμός του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση

Ο αντιδήμαρχος Λευτέρης Μάντζαρης αναφέρθηκε στην ενεργή συμμετοχή του δήμου Ξηρομέρου, όλα αυτά τα 2,5 χρόνια, όχι εναντίον του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών και όσων εργάζονται εκεί, αλλά κατά της κατάληψης κάθε μέρους του δήμου αποκλειστικά και μόνο με ιχθυοκαλλιέργειες. 

Στις αντιρρήσεις της κοινωνίας και της Επιτροπής Αγώνα στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης ΠΟΑΥ αναφέρθηκε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βασίλης Σούλας αναφέροντας ότι το μοναδικό και καθαρό αίτημα που υπάρχει είναι να εξαιρεθεί από την ΠΟΑΥ το παράκτιο μέτωπο Αστακός - Μύτικας και η Νήσος Κάλαμος. «Διαθέτουμε ένα εκπληκτικό παράκτιο μέτωπο, έχουμε εκπληκτικές θάλασσες, εκπληκτικές ακτές, δύο πανέμορφα νησιά τον Κάλαμο και τον Καστό να ακουμπούν πάνω στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, έναν πλούτο που μπορεί να απογειώσει την περιοχή μας αναπτυξιακά στο μέλλον στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού και για τα επιχειρηματικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων που έχουν δύναμη οικονομική, πολιτική και επηρεασμού τοπικών ΜΜΕ, σβήνουν τις καλύτερες ακτές του νομού από το χάρτη», ανέφερε.

Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αλέξης Φραίμης αναφέρθηκε στον παραλογισμό του σχεδιασμού που επιφέρει το Προεδρικό Διάταγμα «όπου δεν έρχεται να συγκεντρώσει τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών σε ένα ενιαίο ευρύτερο χώρο όπως είναι ο σκοπός των ΠΟΑΥ, αλλά έρχεται να νομιμοποιήσει την άναρχη κατάσταση του παρελθόντος των σκόρπιων μονάδων, σε όλο το εύρος του γεωγραφικού χώρου του Δήμου Ξηρομέρου». Επίσης, έκανε εκτεταμένη αναφορά στη διαδικασία προσφυγής στο ΣτΕ με συμμετοχή του δήμου Ξηρομέρου, φορέων και κατοίκων, με στόχο μία πολυπληθή λίστα προσφευγόντων.

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε πορεία και συμβολική ολιγόλεπτη διαμαρτυρία στην παραλία του Αστακού, στην προβλήτα που δένει το καράβι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, θυσία στις ιχθυοκαλλιέργειες
Η ένταξη των δυτικών ακτών στην υπό ίδρυση Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών αναμένεται να επιδεινώσει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.
Οι ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, θυσία στις ιχθυοκαλλιέργειες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παραδίδουν τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας στις ιχθυοκαλλιέργειες
Όλο και περισσότερες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εγκαθίστανται στις δυτικές ακτές του νομού, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου την κακή ποιότητα των ψαριών που παράγονται
Παραδίδουν τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας στις ιχθυοκαλλιέργειες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεσηκωμός ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
Το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων με 51 ανεμογεν­νήτριες ύψους 150 μέτρων σε τέσσερα βουνά ● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 13.00 στην παραλία της Χαλκίδας.
Ξεσηκωμός ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κινητοποίηση στη στέψη του φράγματος Μεσοχώρας
Γενική συνέλευση πραγματοποίησαν οι κάτοικοι στην πλατεία του χωριού το περασμένο Σάββατο και κατόπιν διαδήλωσαν με αίτημα τη διάσωση του οικισμού και συνολικά του Αχελώου.
Κινητοποίηση στη στέψη του φράγματος Μεσοχώρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή (7/8) ώστε να καταδείξουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση μετατροπής των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
Οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών παρέχονται απρόσκοπτα και κανείς δεν υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς...
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας