• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.9°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.5°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.6°C
  5 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.8°C
  2 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.7°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 15.6°C
  0 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  1 BF
  89%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξόντωση του τρυγονιού με... φυσίγγια του ΥΠΕΝ

 • A-
 • A+
Η κυνηγετική περίοδος αρχίζει σε λίγες μέρες και το υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε για ακόμα μία χρονιά τις επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για πληθυσμιακή ανάκαμψη του είδους και, ενδίδοντας στις αξιώσεις των θηρευτικών ομοσπονδιών, αφήνει το τρυγόνι και πολλά απειλούμενα πουλιά έρμαια απέναντι σε νέο μακελειό

Με τη φετινή ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αγνόησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τις τεκμηριωμένες προτάσεις της καθ’ ύλην αρμόδιας Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και, στο πλαίσιο μιας μικροπολιτικής αντίληψης, ενέδωσε για πολλοστή φορά στις απαιτήσεις των κυνηγετικών ομοσπονδιών. Ετσι, η κυνηγετική περίοδος που ξεκινάει σε λίγες ημέρες φέρνει το τρυγόνι και πολλά απειλούμενα είδη πουλιών αντιμέτωπα με μακελειό.

Είναι ενδεικτικό ότι η μόνη αλλαγή σε σχέση με την περσινή ρυθμιστική απόφαση αφορά το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο συνολικής κάρπωσης για το τρυγόνι (120.000 άτομα από 140.000 πέρσι), χωρίς ωστόσο να έχει μειωθεί ο μέγιστος αριθμός τρυγονιών που μπορεί να θηρεύσει ο κάθε κυνηγός και ο οποίος παραμένει στα 6 τρυγόνια ανά έξοδο. Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των κυνηγών μελών των κυνηγετικών συλλόγων υιοθετείται και φέτος η υποχρεωτική καταγραφή της ημερήσιας κάρπωσης μέσω χρήσης της διαδικτυακής εφαρμογής (App) «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» από κινητό τηλέφωνο. Παρά την προσθήκη μιας απαραίτητης πρόβλεψης και για όσους κυνηγούς δεν έχουν smartphone, τα ερωτήματα που διατυπώθηκαν και πέρυσι και αφορούν το κατά πόσον μπορεί να ελεγχθεί η εγκυρότητα των στοιχείων που δηλώνονται από τους κυνηγούς, παραμένουν πολλά, εύλογα και αναπάντητα.

Κι αυτά συμβαίνουν ενώ το τρυγόνι είναι το πιο απειλούμενο μεγάλων αποστάσεων μεταναστευτικό είδος πουλιού στον κόσμο και οι πληθυσμοί του έχουν υποστεί σημαντική μείωση στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της γεωγραφικής εξάπλωσής του. Το είδος χαρακτηρίζεται πλέον «τρωτό» στην Ευρώπη καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι που συνεπάγεται ότι το τρυγόνι αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, λόγος για τον οποίο έχει συνταχθεί διεθνές σχέδιο δράσης με στόχο τη βελτίωση της επιβίωσης και αναπαραγωγής του.

Εξάλλου, σύμφωνα με την BirdLife, τη μεγαλύτερη παγκόσμια ομοσπονδία για την προστασία των πουλιών, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στο τρυγόνι να ανακάμψει πληθυσμιακά θα πρέπει να εφαρμοστεί «μηδενική κάρπωση» για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Επιπλέον, σε έγγραφο υπό τον τίτλο «Ανάπτυξη Πληθυσμιακού Μοντέλου και Προσαρμοστικού Μηχανισμού Διαχείρισης της Κάρπωσης για το Τρυγόνι», που συντάχθηκε στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ μελετητών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το έτος 2022 προκρίνεται σαφώς η «προσωρινή μηδενική κάρπωση» στον κεντροανατολικό μεταναστευτικό διάδρομο όπου ανήκει και η Ελλάδα.

«Κλείνοντας τα αυτιά στις εκκλήσεις της Ε.Ε. για μορατόριουμ του κυνηγιού του τρυγονιού και γυρνώντας την πλάτη στις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη του είδους, το ΥΠΕΝ επέλεξε να μη λάβει υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα και να επιτρέψει για μια ακόμα χρονιά τη θήρευση του είδους, υιοθετώντας ημίμετρα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη απέναντι στα άλλα κράτη-μέλη σχετικά με την προστασία του τρυγονιού καθώς κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση θηρεύονται στη χώρα μας τρυγόνια που αναπαράχθηκαν και σε βόρειες χώρες.

Ανοιξιάτικη λαθροθηρία

Την ίδια στιγμή, είναι χαρακτηριστική η αδράνεια της πολιτείας στην πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά όπου χιλιάδες τρυγόνια θανατώνονται παράνομα κατά τη μετανάστευσή τους προς τους τόπους αναπαραγωγής τους», καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Δυστυχώς, πέραν του ζητήματος του κυνηγιού του τρυγονιού, υπάρχουν και άλλα προβληματικά σημεία στη φετινή ρυθμιστική απόφαση. Αυτά αφορούν τις κλιμακωτές ημερομηνίες λήξης του κυνηγιού για τα υδρόβια, αντί μιας ενιαίας, το κυνήγι των ειδών που εμπίπτουν σε δυσμενές καθεστώς διατήρησης, όπως η καλημάνα (πτηνό των υγροτόπων), καθώς και το ότι συνεχίζεται η δυνατότητα άσκησης θήρας σε κρίσιμα ενδιαιτήματα για τα πουλιά στους υγρότοπους του Αμβρακικού, του Μεσολογγίου και του Εβρου.

«Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι και η φετινή ρυθμιστική απόφαση συνεχίζει την ετήσια “παράδοση” του ΥΠΕΝ να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυνηγετικής κοινότητας, αντί να προσανατολίζεται στην ορθή ρύθμιση της θήρας και στην προστασία των απειλούμενων ειδών», επισημαίνει η Ορνιθολογική.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παγίδα θανάτου στο Ιόνιο για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δέχεται καταγγελίες που μαρτυρούν πως στα Ιόνια νησιά, που αποτελούν περάσματα των τρυγονιών, κάποιοι τα υποδέχονται με σκάγια.
Παγίδα θανάτου στο Ιόνιο για το απειλούμενο με εξαφάνιση τρυγόνι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζητούν μέτρα για τα ζώα και απαγόρευση της θήρας
Να δίνονται προσωρινοί χώροι για τη συγκέντρωση και περίθαλψη των ζώων, άγριων και οικόσιτων, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας σε κάθε τόπο που καίγεται ζητά η ΠΦΠΟ.
Ζητούν μέτρα για τα ζώα και απαγόρευση της θήρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χάρισμα στους κυνηγούς το απειλούμενο τρυγόνι
Ενα πανέμορφο και παγκοσμίως απειλούμενο πτηνό, το γνωστό μας τρυγόνι, θηρεύεται κανονικά φέτος στη χώρα μας με τις ευλογίες του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Αμυρά.
Χάρισμα στους κυνηγούς το απειλούμενο τρυγόνι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι κυνηγοί ξαναπέτυχαν τον στόχο τους
Κατά παράβαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, για ακόμη μία χρονιά διατηρείται το σύστημα των κλιμακωτών ημερομηνιών σε ό,τι αφορά τη λήξη του κυνηγιού
Οι κυνηγοί ξαναπέτυχαν τον στόχο τους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
Οι ρυθμίσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για την κυνηγετική περίοδο, που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου, μοιάζουν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του λόμπι των κυνηγών, αφού συνεχίζεται...
«Τουφεκιά» στο ψαχνό εναντίον θηραμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»
Την πλήρη ικανοποίηση των κυνηγών ανά την επικράτεια, αλλά και την ολική απογοήτευση των οικολόγων προκάλεσε η φετινή ρυθμιστική απόφαση για την άσκηση του κυνηγιού που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και εκδόθηκε...
«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας