• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.9°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.9°C / 18.3°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 14.8°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.0°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.5°C / 18.8°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  0 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  48%

Το πυροφυλάκιο-σήμα κατατεθέν της Καζάρμας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αγώνας για τα Αγραφα ανεβαίνει στην Καζάρμα

 • A-
 • A+
Για την επιτάχυνση της αδειοδότησης του έργου υπήρξε κατά το δοκούν ερμηνεία της νομοθεσίας από τη Διεύθυνση Πειβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ.

Μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διοργάνωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 7 Αυγούστου στην κορυφογραμμή Καζάρμα των Αγράφων που βρίσκεται στο στόχαστρο της αιολικής βιομηχανίας από εταιρεία που έλαβε πρόσφατα άδεια εγκατάστασης 9 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών ύψους 150 μέτρων η κάθε μία.

Για την επιτάχυνση της αδειοδότησης του έργου υπήρξε κατά το δοκούν ερμηνεία της νομοθεσίας από τη Διεύθυνση Πειβαλλοντικής Αδειδότησης του ΥΠΕΝ που θεώρησε ότι τροποποίηση της περιβαλλοντικής άδειας του έργου δεν είναι ουσιώδης, παρόλο που γιγαντώθηκαν τα μεγέθη του.

Οι ανεμογεννήτριες που επιδιώκεται να εγκατασταθούν στις θέσεις Ζυγουρολίβαδο - Παλιό Μανδρί θα τοποθετηθούν στην κορυφογραμμή των βορειοανατολικών Αγράφων όπου βρίσκεται το πυροφυλάκιο της Καζάρμας επάνω από τα πανέμορφα χωριά Κερασιά, Κρυονέρι, Φυλακτή, Πεζούλα και Νεοχώρι. Κάποιες από αυτές θα αντικατοπτρίζονται στα νερά της Λίμνης Πλαστήρα, όπως αντικατοπτρίζονται σήμερα ο πανέμορφες βουνοκορφές που την περιστοιχίζουν! Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής αξίζει να ειπωθεί ότι σήμερα το πέτρινο πυροφυλάκειο, σήμα κατατεθέν της Καζάρμας, ύψους μόλις 7 μέτρων, είναι ευδιάκριτο από την ευρύτερη περιοχή.

Ανεμογεννήτριες με... θέα τη Λίμνη Πλαστήρα στο βάθος

Πόσο μάλλον οι 150μετρες ανεμογεννήτριες που, εφόσον εγκατασταθούν, θα είναι ορατές στο σύνολό τους όχι μόνον από όλη την περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και της Αργιθέας, αλλά και από όλη σχεδόν την δυτική Θεσσαλία. Το έργο αδειοδοτήθηκε περιβαλλοντικά (ΑΕΠΟ) το 2012, το 2013 πήρε άδεια εγκατάστασης και τελικά το αγόρασε θυγατρική της εταιρείας «Intrakat».

Μέσα στο 2022 η εταιρεία προχώρησε σε τροποποίηση της περιβαλλοντικής άδειας που είχε εκδοθεί 10 χρόνια πριν, καθώς περιόρισε τον αρχικό αριθμό των 18 ανεμογεννητριών σε 9. Η Διεύθυνση Πειβαλλοντικής Αδειδότησης του ΥΠΕΝ έκρινε ότι οι αλλαγές στο έργο με μειωμένες τις ανεμογεννήτριες δεν είναι ουσιώδης και έτσι το υπουργείο το έθεσε με συνοπτικές διαδικασίες σε τύποις διαβούλευση, χωρίς τη συμμετοχή του κοινού και χωρίς να λάβει γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παρόλο που, έτσι όπως τροποποιήθηκε, το έργο είναι αρκετά δυσμενέστερο προς το περιβάλλον και θα επιφέρει ουσιαστικές επιπτώσεις στα προστατευόμενα είδη της περιοχής αλλά και αλλοιώσεις στο γεωφυσικό ανάγλυφο.

Γιγάντωση του έργου

Αν και το νέο έργο παρουσιάζεται ως ηπιότερο προς τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον μόνο και μόνο επειδή μειώνεται ο αριθμός των προς εγκατάσταση ανεμογεννητριών, οι νέες ανεμογεννήτριες είναι πολύ μεγαλύτερες, με το ύψος τους να αυξάνεται από 99,5 μέτρα σε 149,3 μ. Μαζί αυξάνεται και η διάμετρος του ρότορά τους (71 μ. οι αρχικές και 133 μ. οι νέες), η επιφάνεια σάρωσης του αέρα της κάθε ανεμογεννήτριας (από σχεδόν 4.000 τ.μ. σε σχεδόν 14.000 τ.μ.), αλλά και η συνολική επιφάνεια σάρωσης που σχεδόν διπλασιάζεται στα 125.000 τ.μ.

Η αύξηση της συνολικής επιφάνειας σάρωσης των ανεμογεννητριών θα αυξήσει σημαντικά σε ανάλογο βαθμό και τον κίνδυνο πρόσκρουσης των προστατευόμενων ειδών της ορνιθοπανίδας - και ειδικά των προστατευόμενων αρπακτικών.

Εξάλλου, οι μεταβολές - διογκώσεις του έργου περιλαμβάνουν και την αύξηση του συνολικού μήκους της οδοποιίας σε συνολικά 16.423 μ., αλλά και της συνολικής επιφάνειας επεμβάσεων και εκχερσώσεων κατά 53% φτάνοντας τελικά σχεδόν τα 214.000 τ.μ.

Μπορείτε να φανταστείτε ότι όπως αντικατοπτρίζεται η κορυφογραμμή Καζάρμα (δεύτερη από αριστερά) μέσα στα νερά της Λίμνης Πλαστήρα, έτσι θα αντικατροπτίζονται και οι γιαγαντιαίες ανεμογεννήτριες;

Σε αυτούς τους αριθμούς, που… ζαλίζουν σε τέτοια υψόμετρα και μόνο μη ουσιώδεις δεν είναι, πρέπει να προστεθεί η αύξηση του πλάτους της οδοποιίας που θα κατασκευαστεί που θα φτάνει τα 26,68 μ. κατά παράβαση της δασικής νομοθεσίας για την οδοποιία δασικών δρόμων «Γ’ Κατηγορίας». Κι ακόμη, ο εργοταξιακός χώρος παρασκευής σκυροδέματος και σπαστηριοτριβείου που παρουσιάζεται στη μελέτη ως «χαμηλής όχλησης»(!), έκτασης 10.500 τ.μ. που δεν προβλεπόταν αρχικά.

Το μεγαλύτερο μήκος της οδοποιίας του νέου έργου, αλλά και η επέκταση του πλάτους των δρόμων, σε συνδυασμό με την αύξηση της συνολικής επιφάνειας εκχέρσωσης και την αύξηση του συνολικού όγκου των εκσκαφών θα επιφέρουν σημαντική απώλεια ευαίσθητων φυτικών εδαφών της αλπικής ζώνης, σημαντική απώλεια ειδών χλωρίδας και κινδύνους κατολισθήσεων, καθότι τα εδάφη της περιοχής αποτελούνται από αποσαρθρωμένο φλύσχη με έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων. Οπως άλλωστε πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2020) έζησε η περιοχή τις επιπτώσεις του «Ιανού» με καταστροφή σχεδόν του συνόλου του οδικού δικτύου.

Κατά τα λοιπά, το μόνο μικρότερο στο νέο σχεδιασμό του έργου είναι ο προϋπολογισμός του, που από 57,5 εκατομμύρια ευρώ έπεσε στα περίπου 49,7 εκ. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι το έργο υλοποιείται στην βορειοδυτική κορυφογραμμή των βουνών που στεφανώνουν την Λίμνη Πλαστήρα που είναι προστατευόμενη περιοχή χαρακτηρισμένη ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και Περιοχή Προστασίας Οικοτόπων και ειδών. Κι ακόμη, ότι το έργο χωροθετείται εντός των ορίων της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και πλησίον των ορίων της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά.

Όμοια κριτήρια

Όπως αποδεικνύεται από τα προαναφερόμενα, λόγω των διαφοροποιήσεών του σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό του, το έργο θα επιφέρει ουσιώδη μεταβολή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων - κάτι που δεν «διέκρινε» η Διεύθυνση του ΥΠΕΝ - λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να κατατεθεί νέα ΜΠΕ, σύμφωνα με το νόμο για την «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων» (4014/2011).

Εξάλλου, η Διοίκηση του ΥΠΕΝ παρέβλεψε ότι από τον αρχικό σχεδιασμό του έργου  το 2012 έχουν προκύψει νέα στοιχεία που αναδείχθηκαν από δύο άλλους αιολικούς σταθμούς στις γειτονικές βουνοκορφές της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου. Λόγος για τον οποίο οι άδειές τους ακυρώθηκαν από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ.

Εκεί που σήμερα κυκλοφορούν ελεύθερα άλογα θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες.

Πιο συγκεκριμένα, στη ΜΠΕ του έργου στην Καζάρμα αναφέρεται ότι για τα προστατευόμενα και απειλούμενα είδη (όρνιο, φιδαετός, κοκκινοκαλιακούδα) οι επιπτώσεις κρίνονται από αμελητέες έως μέτριας σημαντικότητας, κατόπιν εφαρμογής μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων.

Ομως, τα μέτρα που προτείνονται αφορούν τη χρήση συστημάτων αποφυγής συγκρούσεων και έχουν ήδη αποτύχει στην πράξη. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της θανάτωσης ροδοπελεκάνων σε ΑΣΠΗΕ της Φλώρινας. Κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που απορρίφθηκαν οι δύο γειτονικοί σταθμοί όπου κρίθηκε ότι η εν λόγω επέμβαση ενδέχεται να επηρεάσει την περιοχή σε σχέση με την ακεραιότητά της και να οδηγήσει σε οριστικό εκτοπισμό των ειδών πανίδας και ορνιθοπανίδας από την περιοχή των Αγράφων. Συνεπώς, για τους ίδιους λόγους θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ να απορρίψουν και το έργο στην Καζάρμα.

Το παράδοξο είναι ότι με τη στάση του το ΥΠΕΝ εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά για δυο παρόμοια και γειτονικά έργα (Νιάλα - Βοιδολίβαδο και Καζάρμα). Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο δείχνει ότι στο έργο της Καζάρμας προσπαθεί να διευκολύνει τον ίδιο μελετητή και στα δύο έργα, την εταιρεία «ΟΙΚΟΜ ΕΠΕ», να αποφύγει τους σκοπέλους που βρήκε για την Νιάλα - Βοιδολίβαδο. Μόνο που έτσι το ΥΠΕΝ δείχνει να ευνοεί την εταιρεία «Intrakat» που έχει το έργο της Καζάρμας σε σχέση με την «Ελλάκτωρ» που είχε τη Νιάλα - Βοιδολίβαδο.

Κάλεσμα διαμαρτυρίας

Προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή της Καζάρμας, την ίδια στιγμή που κατακρεουργείται ο γειτονικός Τύμπανος με τα έργα υποδομής για υποσταθμό και με βάσεις ανεμογεννητριών, η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών καλεί σε μεγάλη κινητοποίηση-διαμαρτυρία την ερχόμενη Κυριακή για να μη μετατραπούν τα Άγραφα σε βιομηχανική ζώνη αιολικών εγκαταστάσεων.

Στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί περισσότεροι από 40 σύλλογοι και συλλογικότητες. Αύριο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση συζήτηση στο βοτανικό Κήπο Νεοχωρίου στις 7 μ.μ. Την Κυριακή στις 7:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί ανάβαση προς την κορυφή της Καζάρμας, στις 11:30 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία της Φυλακτής με όλους τους συλλόγους και τις συλλογικότητες και στις 9.30 μ.μ. συναυλία μ ελεύθερη είσοδο αφιερωμένη στα βουνά με τους ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC στο Ορειβατικό Καταφύγιο Αγράφων.

Την αντίθεσή τους στην κατασκευή του αιολικού εργοστασίου στην Καζάρμα υπογράφουν 29 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Πλαστήρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή (7/8) ώστε να καταδείξουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση μετατροπής των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αστυνομική βία στα 1.600 μέτρα
Με ξύλο και χημικά κατέστειλε η Αστυνομία τους διαδηλωτές στο όρος Τύμπανος των Αγράφων που αντιστέκονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Αστυνομική βία στα 1.600 μέτρα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επίπλαστο ενδιαφέρον για τη σωτηρία του βουνού
Η καταχώριση στο τέλος, με αστερίσκο, ζητούσε να προχωρήσει η κατασκευή τελεφερίκ από τη λίμνη Πλαστήρα έως τη Νιάλα Αγράφων... «Δεν έχει τεθεί και ούτε τίθεται τέτοιο θέμα», διαβεβαίωσε την «Εφ.Συν.» ο...
Επίπλαστο ενδιαφέρον για τη σωτηρία του βουνού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κραυγή αντίστασης στα Άγραφα
Κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια στις αιτήσεις αδειοδότησης προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών μέσα στο δάσος σε ύψος πάνω από τα 1.400 μέτρα με δραματικές συνέπειες
Κραυγή αντίστασης στα Άγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο σκαμνί κάτοικοι της Τήνου που αντιστέκονται στα αιολικά
Η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο του νησιού οδηγούν στο εδώλιο 36 ανθρώπους που διαδήλωναν κατά της εκτεταμένης εγκατάστασης ανεμογεννητριών
Στο σκαμνί κάτοικοι της Τήνου που αντιστέκονται στα αιολικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επέλαση ανεμογεννητριών και στην κεντρική Εύβοια
H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ανάψει πράσινο φως για να μετατραπεί σε βιομηχανικό αιολικό τοπίο και η κεντρική Εύβοια με την παροχή δύο αδειών παραγωγής για 69 ανεμογεννήτριες, ύψους άνω των 125 μέτρων
Επέλαση ανεμογεννητριών και στην κεντρική Εύβοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας