• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.9°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.9°C / 18.3°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 14.8°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.0°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.5°C / 18.8°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  0 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  48%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο έγινε «σκούπα»

 • A-
 • A+
Προστέθηκαν δεκάδες άρθρα από πολλά υπουργεία ● Καταργείται πληθώρα περιορισμών που προστατεύουν τις περιοχές Natura ● Ελαστικοποιούνται οι περιορισμοί δόμησης σε μικρά νησιά και παραδοσιακούς οικισμούς.

Επιμένουσα αντιπεριβαλλοντικά, η κυβέρνηση συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ κακής νομοθέτησης. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς έρχεται να διευρύνει τον κύκλο αποδόμησης του πλαισίου προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος –που άνοιξε με τον περιβαλλοντοκτόνο «νόμο Χατζηδάκη» (4685/2020)– κατατέθηκε χθες στη Βουλή με σχεδόν διπλάσιες διατάξεις: από έναν τόμο 97 άρθρων που στην πλειονότητά τους έρχονται να καταργήσουν πλήθος περιορισμών για παρεμβάσεις σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου «Φύση 2000», μετατράπηκε σε ένα πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» 178 άρθρων προωθούμενων από ένα σύνολο υπουργείων, τα περισσότερα εκ των οποίων απέφυγαν τη «βάσανο» της δημόσιας διαβούλευσης – υπενθυμίζεται ότι όταν αναρτήθηκε στο opengov.gr η αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου συγκέντρωσε ρεκόρ αρνητικών σχολίων, παρά το σύντομο (μόλις 7 ημερών αρχικά) χρονικό διάστημα δημόσιας έκθεσης.

Το νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, έρχεται να επιβαρύνει τις προστατευόμενες ζώνες με νέες χρήσεις που δεν προβλέπονταν από το ούτως ή άλλως προβληματικό ισχύον καθεστώς. Στην εκδοχή που κατατέθηκε στη Βουλή, τροποποιήθηκε το άρθρο 11 με αφαίρεση των προβλέψεων που επέτρεπαν χρήσεις γραμμικών υποδομών μεταφορών (δηλαδή δρόμων), εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.ά. σε Ζώνες Απόλυτης Προστασίας, ενώ αφαιρέθηκαν επίσης οι προβλέψεις για λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και για εξορυκτικές δραστηριότητες σε Ζώνες Προστασίας (β΄ κατηγορία αυστηρότητας) της. Παρ’ όλα αυτά, διατηρούνται οι προβλέψεις για τις παραπάνω δραστηριότητες στις Ζώνες Διατήρησης Οικοτόπων, μαζί με ένα πλήθος άλλων χρήσεων (εγκαταστάσεις ΑΠΕ, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης, πίστες μηχανοκίνητων αγώνων κ.ά.).

Σε κάθε περίπτωση, το προωθούμενο νομοσχέδιο επιδεινώνει έτι περαιτέρω το καθεστώς προστασίας των περιοχών «Natura 2000», ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στην προχθεσινή συνάντηση που είχαν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος, ζήτησαν από τον Κ. Σκρέκα να αποσύρει το νομοσχέδιο –κίνηση στην οποία προβαίνουν σπανίως, όπως τόνισαν– επισημαίνοντας επιπλέον ότι πλήθος προβλέψεων έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες προστασίας της φύσης αλλά και με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Ακόμα, το νομοσχέδιο έρχεται να «θάψει» πρόστιμα για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας: το άρθρο 10 δρομολογεί ακύρωση Πράξεων Βεβαίωσης Παραβάσεων και εισηγήσεων για πρόστιμα.

Τέλος –και μεταξύ πολλών άλλων διατάξεων που έχει αναδείξει προ ημερών η «Εφ.Συν.»– το άρθρο 69 προωθεί το «ξεχείλωμα» των περιορισμών δόμησης σε περιοχές με ευαίσθητο περιβάλλον, όπως μικρά νησιά και παραδοσιακοί οικισμοί: προβλέπεται ότι με προεδρικό διάταγμα, κατόπιν πρότασης του υπουργού Περιβάλλοντος, θα προσδιορίζεται η μεθοδολογία για την εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας ενός χωρικού συστήματος, δηλαδή «τα μέγιστα ανεκτά όρια επιβαρύνσεων ή και μεταβολών των συνθηκών που επικρατούν σε αυτό, πέραν των οποίων παύει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία».

Ως γνωστόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας –με επίκληση της φέρουσας ικανότητας ενός νησιού– έχει ήδη ακυρώσει αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία τουριστικού χωριού στην Ιο, σχέδιο για μεγάλο τουριστικό επενδυτικό σχέδιο στη Μύκονο και τις επεκτάσεις που προέβλεπε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Πάρου, σε Παροικιά, Νάουσα και Λεύκες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δίκτυο Natura υπό εργασιακή ομηρία
Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ζητούν από τον πρωθυπουργό οι 347 εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι επισφαλείς συμβάσεις των οποίων πλήττονται περαιτέρω.
Δίκτυο Natura υπό εργασιακή ομηρία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και «καραμπινάτες» και βεβαιωμένες
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος συνέταξαν Πράξη Βεβαίωσης για σωρεία παραβάσεων στο έργο του πεντάστερου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου. Το αμφιλεγόμενο αυτό έργο της εταιρείας...
Και «καραμπινάτες» και βεβαιωμένες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια... Ριβιέρα ετοιμάζεται στην Ιο
Με την υπογραφή κοινής απόφασης οι υπουργοί Θ. Δρίτσας, Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Τσιρώνης έδωσαν συνέχεια παραχωρώντας το δικαίωμα χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για τη δημιουργία πεντάστερου...
Μια... Ριβιέρα ετοιμάζεται στην Ιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πράσινο» από το ΣτΕ για τη φυλακή-εφιάλτη
Στην απόρριψη της αίτησης για έκδοση προσωρινής διαταγής ως προς την αναστολή εργασιών κατασκευής της υπερδομής στη Βάστρια της Λέσβου κατέληξε το Β’ Τμήμα Διακοπών του ΣτΕ, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη μιας...
«Πράσινο» από το ΣτΕ για τη φυλακή-εφιάλτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταστρέφουν τις Natura με προθεσμία 7 ημερών
Οι προστατευόμενες περιοχές, βορά στα επιχειρηματικά σχέδια πάσης φύσεως ● Οι (ιδιώτες) ελεγκτές των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πληρώνονται από τους κατασκευαστές των έργων!
Καταστρέφουν τις Natura με προθεσμία 7 ημερών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαίωση για τους κατοίκους, διάσωση για τη φύση στην Ιο
Το ΣτΕ ακύρωσε τις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και για την παραχώρηση αιγιαλού για τουριστική μονάδα-μαμούθ ● Τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού επικαλείται το...
Δικαίωση για τους κατοίκους, διάσωση για τη φύση στην Ιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας