• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  92%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.0°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  95%

«Ελικώνας - Αρβανίτσα: το παρόν κατεδαφίζεται»

 • A-
 • A+

Με αφορμή τo μουσικό φεστιβάλ Αρβανίτσας (15-17 Ιουλίου), το Δίκτυο Βοιωτών κόντρα στον ενεργειακό «παροξυσμό» περιγράφει τι θα απομείνει από το σημερινό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή, εάν ολοκληρωθούν όσα περιλαμβάνει η ενεργειακή «λαίλαπα», που σαρώνει τον Ελικώνα και τη Βοιωτία ευρύτερα.

Το Δίκτυο κάνει λόγο για ένα μέλλον στο οποίο δύσκολα θα βρίσκει θέση η καλλιτεχνική δημιουργία και η ικανοποίηση των περιβαλλοντικών αναγκών, αλλά και οι ήπιες οικονομικές δραστηριότητες, οι μόνες βιώσιμες σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Όλη η ανακοίνωση

Ο χώρος που σας φιλοξενεί σήμερα βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την καταστροφή. Η πανέμορφη Αρβανίτσα θα περικυκλωθεί από γιγάντια αιολικά και θα πάψει να είναι πόλος έλξης για ορειβάτες και περιηγητές, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Σε ακτίνα 5-7 χιλιόμετρων είναι υπό αδειοδότηση 38 μεγάλες αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με εκατοντάδες ανεμογεννήτριες και χιλιάδες πάνελ.

Την ίδια τύχη θα έχει όλο το βουνό, πάνω στο οποίο εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς η εγκατάσταση ολοένα και περισσότερων φαραωνικών αιολικών και φωτοβολταϊκών, μέσα σε δασικές εκτάσεις, σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, δίπλα σε οικισμούς, πάνω στις ακτογραμμές του. Σε όλες τις κορυφογραμμές του Ελικώνα, ακόμη και στις ψηλότερες, αδειοδοτούνται συνεχώς νέες ανεμογεννήτριες ύψους 150, 180 έως και 220 μέτρων! Κάθε νέα εγκατάσταση προσελκύει τις επόμενες. Για να αντιληφθεί κανείς την μελλοντική εικόνα του βουνού, αρκεί να ρίξει μια ματιά στην διπλανή περιοχή του Διστόμου, που έχει ήδη μετατραπεί σε βιομηχανικό τοπίο, ενώ συνεχίζεται η διαρκής κατάθεση νέων αιτήσεων.

Οι ανεμογεννήτριες δεν ξεφυτρώνουν μόνες τους ανάμεσα στα έλατα και στις βουνοκορφές. Συνοδεύονται από:
· εκσκαφές και μεγάλης έκτασης χωματουργικά,
· διαβρώσεις πλαγιών,
· ισοπέδωση κορυφογραμμών και καταστροφή του φυσικού ανάγλυφου, από το οποίο  καθορίζονται οι απορροές των νερών και ο σχηματισμός ρεμάτων,
· θεμελίωση βάσεων μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου, με χιλιάδες τόνους μπετόν, προκειμένου να στερεωθούν οι γιγάντιες ανεμογεννήτριες
· κατασκευή υποσταθμών, πυλώνων και γραμμών μεταφοράς ρεύματος, που -εκτός των άλλων- πολλαπλασιάζουν και τους κινδύνους πυρκαγιάς

Δεν είναι μόνο στην Αρβανίτσα. Όλοι οι ορεινοί όγκοι και οι δασικές εκτάσεις του νομού Βοιωτίας, τόσο από την πλευρά του Κορινθιακού (Παρνασσός, Ελικώνας, Κιθαιρώνας, παρυφές Πάρνηθας), όσο και από την πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου, δέχονται ολομέτωπη επίθεση από τη ενεργειακή βιομηχανία, που οδηγεί σε πλήρη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Η δημόσια δασική γη παραχωρείται σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, με ριζική αλλαγή των χρήσεων γης. Όλες οι άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες μελισσοκομία, μη σταβλισμένη κτηνοτροφία, αγροτική παραγωγή, τουρισμός, αναψυχή, υποβαθμίζονται ή χάνονται. Τα δέντρα, οι θάμνοι, τα ζώα και τα πουλιά βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Στις βουνοκορφές αετοί, γεράκια και άλλα αρπακτικά υπό εξαφάνιση αποδεκατίζονται από τις ανεμογεννήτριες.

Όσο πολλαπλασιάζονται αιολικά και φωτοβολταϊκά, τόσο περισσότερο φυσικό αέριο απαιτείται για να εξισορροπεί την αστάθεια, όταν δε φυσάει ή όταν έχει συννεφιά. Στην περιοχή μας έχουν, ήδη, εγκατασταθεί τα μισά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο της Ελλάδας και πρόσφατα αδειοδοτήθηκε άλλο ένα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε επτά. Στους πρόποδες του Ελικώνα, δίπλα στο Αλουμίνιο, ο όμιλος Μυτιληναίου έχει δημιουργήσει ένα νέο τεράστιο ενεργειακό κέντρο με τρία εργοστάσια συνολικής ισχύος 1,6 GW, που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών αναγκών ενέργειας της χώρας. Το σύνολο των ενεργειακών εγκαταστάσεων που σχεδιάζονται στη Βοιωτία θα αρκούσαν θεωρητικά για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών όλης της χώρας. Όμως εμείς γνωρίζουμε ότι εκτός από τη Βοιωτία και η Εύβοια και πολλές άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα δέχονται συνεχή επίθεση από την ακόρεστη βιομηχανία της ενέργειας.

Γιατί όλα αυτά; Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας, η οποία ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια περίπου, πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δίνει μια προφανή εξήγηση για την χωρίς μέτρο και πέρα από κάθε λογική φρενήρη ανάπτυξη ενεργειακών μονάδων κάθε είδους, μια κατάσταση που -κατά καμία έννοια- δεν ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες για ενέργεια.

Κράτος και εταιρείες, νομίζουν ότι μπορούν να κρύψουν αυτό που καταλαβαίνουν και τα μικρά παιδιά: ότι όσα έγιναν στον τομέα της ενέργειας ήταν τελείως λάθος. Υποσχέθηκαν ότι θα έχουμε πολύ και φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα, αν αφήσουμε τις εταιρείες να αλωνίζουν, αν προσθέσουμε πολλές ακόμα μονάδες φυσικού αερίου και αν γεμίσουμε βουνά, λαγκάδια, δασικές εκτάσεις, βοσκοτόπια και χωράφια με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Αποδείχτηκαν όλα ψέματα.

Οι ίδιοι όμιλοι που κατακρεουργούν τα βουνά με ανεμογεννήτριες έχουν και τα εργοστάσια φυσικού αερίου. Όμιλοι που συμπεριφέρονται στις περιοχές σαν τσιφλικάδες, επηρεάζουν την εκλογή των τοπικών παραγόντων, χορηγούν αθλητικούς, πολιτιστικούς, ορειβατικούς ή κοινωφελείς συλλόγους και ομάδες πολιτών, συντρίβουν τις όποιες αντιστάσεις, χειραγωγούν την τοπική κοινωνία.

Ως κάτοικοι και συλλογικότητες θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να κρατάμε ζωντανή την αντίσταση απέναντι στην ενεργειακή λαίλαπα, κόντρα στη στάση εφησυχασμού και αδράνειας που καλλιεργεί το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και των τοπικών παραγόντων.

Σας καλούμε να πολλαπλασιάσετε το μήνυμα, για να δυναμώσουν οι αντιστάσεις που μας αφορούν εξίσου όλους. Όλοι μαζί πληρώνουμε το υπέρογκο οικονομικό και οικολογικό κόστος της ασυδοσίας των ιδιωτικών ενεργειακών δραστηριοτήτων. Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε!
 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μύθοι και αλήθειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Μια διαφορετική πανελλαδική ημερίδα με θέμα «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: μύθοι και αλήθειες» διοργανώνεται το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου από φορείς και πολίτες από όλη τη χώρα που έχουν προσυπογράψει κοινή...
Μύθοι και αλήθειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μία απόφαση από... τα Άγραφα
Αναστάτωση έχει προκληθεί σε τοπικούς φορείς και οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων, σχετικά με την υπουργική απόφαση για δημιουργία αιολικών πάρκων.
Μία απόφαση από... τα Άγραφα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
Οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών παρέχονται απρόσκοπτα και κανείς δεν υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς...
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κι όμως, οι ανεμογεννήτριες είναι «ναρκοπέδια» για τα πουλιά
Τα συχνά περιστατικά των τσακισμένων πτηνών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ΕΛΕΤΑΕΝ ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα αποτροπής πρόσκρουσης διασφαλίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Κι όμως, οι ανεμογεννήτριες είναι «ναρκοπέδια» για τα πουλιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βοιωτία,  μαγευτική  και μυστηριώδης…
Πραγματοποιώντας ακόμη και μια μονοήμερη εκδρομή θα επισκεφτούμε τόπους που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι βρίσκονται στο κατώφλι της πρωτεύουσας. 
Βοιωτία,  μαγευτική  και μυστηριώδης…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας