• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 31.3°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.9°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.2°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.7°C
  0 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 21.5°C / 29.9°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σφαγή» δέντρων στην Ακαδημία Πλάτωνος

 • A-
 • A+
Το πρόσφατο «κλάδεμα» των δέντρων στον χώρο του Περιστυλίου στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος εξελίχθηκε σε «πετσόκομμα» της βλάστησης, αφού ο εργολάβος που συνεργάζεται με τον Δήμο Αθηναίων χρησιμοποιεί παντελώς ανειδίκευτο προσωπικό και λανθασμένες επιστημονικά μεθόδους, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής.

Σε μακελειό της βλάστησης μετατράπηκε για ακόμη μια φορά το «κλάδεμα» των δέντρων από τον Δήμο Αθηναίων, αυτή τη φορά στον χώρο του Περιστυλίου στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος την Πέμπτη 31 Μαρτίου και την Παρασκευή 1 Απριλίου.

Η πρακτική κλαδέματος που ακολουθήθηκε, όπως έχει συμβεί και σε αρκετές άλλες περιοχές στον Δήμο της Αθήνας, ήταν η καρατόμηση (tree topping) κατά την οποία αφαιρούνται ολόκληρες κορυφές δέντρων ή μεγάλων κλαδιών που προκαλεί απώλεια 50%-100% του πράσινου φυλλώματος των δέντρων –που είναι απαραίτητο για την ομαλή ανάπτυξή τους– και οδηγεί σε άναρχη αναβλάστηση και διατάραξη της φυσιολογίας των φυτών. Το δέντρο, έπειτα από αυτό το αυστηρό κλάδεμα, μένει εντέλει πιο αδύναμο, ασταθές και ευάλωτο σε φυτασθένειες.

Πρόκειται για μια μέθοδο επιστημονικά λανθασμένη που πραγματοποιείται λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, όπως είχε παραδεχτεί σε δημόσια ανάρτησή του στο Facebook τον Απρίλιο του 2019 ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρασίνου και Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, Δημήτρης Κυριακάκης.

Οπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, οι Υπηρεσίες Πρασίνου έχουν ανατεθεί από τον Δήμο Αθηναίων σε εργολάβο έναντι αμοιβής 35 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια και πραγματοποιούνταν από παντελώς ανειδίκευτο προσωπικό. Η δε τεχνολόγος γεωπόνος του δήμου με τις υποδείξεις της άφηνε νεκρά δέντρα στη θέση τους και έκοβε τα υγιή. Πλήρης ήταν η απουσία χρήσης πάστας που θα επέτρεπε μια πιο ασφαλή επούλωση των τομών στα δέντρα.

Παντελώς άκυρη ήταν και η χρονική επιλογή για τις κοπές όταν τα δέντρα βρίσκονται σε ανθοφορία, όπως οι πανέμορφες κουτσουπιές με τα πυκνά μοβ άνθη και όταν οι χαρουπιές και τα άλλα δέντρα του πάρκου είναι γεμάτα κοτσυφοφωλιές. Ανάλογη σφαγή δέντρων είχε πραγματοποιηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος και τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγος για τον οποίο είχε αποσταλεί επιστολή με πληθώρα ερωτημάτων από κατοίκους και τη Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Σεπολίων - Ακαδημίας Πλάτωνος προς την Υπηρεσία Πρασίνου της 4ης Δημοτικής Κοινότητας και στη Διεύθυνση Πρασίνου και Αστικής Πανίδας τα οποία δεν απαντήθηκαν ποτέ, αλλά παραμένουν επίκαιρα μετά τα τελευταία κλαδέματα:

Απόδοση κυρώσεων

Ποιος έδωσε την εντολή, ποιος καθορίζει ποια δέντρα θα καρατομηθούν και ποιος επιβλέπει τον όλο σχεδιασμό, εφόσον αυτός υπάρχει; Γιατί η καρατόμηση των δέντρων στους δρόμους της 4ης Δημοτικής Κοινότητας γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμένει τμήμα του κάτω μέρους του κορμού δημιουργώντας κίνδυνο ατυχήματος ιδιαίτερα το βράδυ που, λόγω ελλιπούς φωτισμού, υπάρχει κίνδυνος τόσο για πεζούς όσο και για αυτοκίνητα;

Υπάρχει πρόβλεψη να φυτευτούν άλλα δέντρα και πότε στη θέση αυτών που καρατομήθηκαν; Θα αποδοθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους, για τα κλαδέματα εκτός εποχής που πολλές φορές αποτελούν την αιτία για την ξήρανση πολλών δέντρων; Κι ένα ακόμη ερώτημα που πρέπει αν προστεθεί είναι το εάν η εταιρεία που πραγματοποιεί τις κλαδεύσεις έχει πιστοποίηση από τη Διεθνή Εταιρεία Δενδροκομίας.

«Τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουν γίνει καθόλου φυτεύσεις, ούτε καν αντισταθμιστικά για τα δέντρα που κόβονται, εντός και περιφερειακά του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνα. Εν μέσω κλιματικής κρίσης, σε μια πόλη με πολύ ψηλό θερμικό αποτύπωμα και ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά πρασίνου παγκοσμίως, απαιτούμε την αύξηση του δένδρινου κεφαλαίου με γενναίες φυτεύσεις. Η καρατόμηση δεν είναι κλάδεμα και δεν θα την επιτρέψουμε άλλο», αναφέρουν η Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος και η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού - Σεπολίων - Ακαδημίας Πλάτωνος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δενδροκτονία και ρεματοκτονία μετά τη φωτιά στην Πεντέλη
Ο,τι γλίτωσε από τις φλόγες έρχονται να το αφανίσουν οι υπηρεσίες Περιφέρειας και δήμων που προχωρούν σε κοπές δέντρων και εκκαθαρίσεις ρεμάτων χωρίς μελέτες και χωρίς την παρουσία δασολόγων.
Δενδροκτονία και ρεματοκτονία μετά τη φωτιά στην Πεντέλη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι
Η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι SOS» και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας είχαν εκπέμψει το σήμα κινδύνου προς τους αρμοδίους για το δασικό Δασαμάρι ήδη από πέρυσι.
Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο πόδι η Σκύρος για τα αιολικά πάρκα
Η ενδεχόμενη εγκατάσταση 58 ανεμογεννητριών, που προωθούν η πολυεθνική εταιρεία TOTAL και η Μονή Μεγίστης Λαύρας, θα αλλοιώσει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Στο πόδι η Σκύρος για τα αιολικά πάρκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φωτοβολταϊκά καταστρέφουν υγροβιότοπο
Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αλώνει υψηλής παραγωγικότητας αγροτικής γης στον υγροβιότοπο Κολοβρέχτη στην Εύβοια και απειλεί το προστατευμένο είδος της χαλκόκοτας.
Φωτοβολταϊκά καταστρέφουν υγροβιότοπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας