• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.9°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.4°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  5 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.9°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.3°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.2°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.0°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.4°C
  5 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.0°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 12.8°C / 17.7°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.7°C
  3 BF
  54%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 9.5°C
  1 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  1 BF
  75%
ΕΛΠΕ

Greenpeace: «Με αδιαφάνεια και μυστικότητα προχωρούν τα σχέδια για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων»

 • A-
 • A+

Ενημέρωση για τα εν εξελίξει σχέδια σχετικά με την υλοποίηση σεισμικών ερευνών στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ζητά το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, με επιστολές του προς τις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και Total Energies, αλλά και προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Σχετικές πρόσφατες πληροφορίες στον Τύπο αναφέρουν ότι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη. προς το παρόν αναστέλλονται, την ίδια ώρα που πληροφορούμαστε ότι ειδικό ερευνητικό σκάφος διεξάγει εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το οικόπεδο 10 («Κυπαρισσιακός Κόλπος») που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ από το ελληνικό δημόσιο.

Ωστόσο, καμία πληροφορία σχετικά με τις σεισμικές έρευνες και τα επόμενα βήματα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Κυπαρισσιακό Κόλπο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ούτε από την ΕΔΕΥ, τον επίσημο φορέα που διαχειρίζεται τις συμβάσεις εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, αλλά ούτε και από τις μισθώτριες εταιρείες, δηλαδή την Total Energies και τα ΕΛΠΕ. 

Στις 18 Ιανουαρίου, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace μαζί με το WWF Ελλάς απέστειλαν κοινό αίτημα πληροφοριών στην ΕΔΕΥ, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες στη «θαλάσσια περιοχή 10 - Κυπαρισσιακός Κόλπος». 

Στη συνέχεια, η Greenpeace απέστειλε επιστολές, ζητώντας ενημέρωση τόσο από τα ΕΛΠΕ για το θέμα του Κυπαρισσιακού, όσο και από την Total Energies σχετικά με τις σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κρήτης. 

Εντούτοις, κανένας αρμόδιος δεν έχει απαντήσει στα αιτήματα της περιβαλλοντικής οργάνωσης, παρόλο που για τα ζητήματα αυτά απαιτείται πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. «Με βάση τις εξελίξεις αυτές, το ερώτημα που δημιουργείται είναι εύλογο: κατά πόσο τα σχέδια εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων στη χώρα προχωρούν με διαφάνεια και ασφάλεια;», ρωτά η Greenpeace. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυπαρισσιακός κόλπος προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα από το 2018 και αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Caretta Caretta στη Μεσόγειο και σημαντικό ενδιαίτημα για θαλάσσια θηλαστικά, όπως αντίστοιχα και οι θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τα επιπλέον ερωτήματα που θέτει η Greenpeace είναι αρκετά: Έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα προστασίας της οικολογικά ευαίσθητης αυτής περιοχής και των ειδών που ζουν εκεί; Έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές και φορείς για τη διεξαγωγή των σεισμικών ερευνών στον Κυπαρισσιακό Κόλπο; Από ποια εταιρεία έχει μισθωθεί το συγκεκριμένο ερευνητικό σκάφος και ποιος ο σκοπός των ερευνών; Τι μέλλει γενέσθαι με τα σχέδια της κοινοπραξίας TotalEnergies - ΕxxonMobil - ΕΛΠΕ για τα οικόπεδα της Κρήτης, δεδομένου ότι αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2022; Γιατί αυτή η έλλειψη δημόσιας ενημέρωσης από ΕΔΕΥ και εταιρείες;

«Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, τόσο οι μισθώτριες εταιρείες όσο και η ΕΔΕΥ οφείλουν να είναι ξεκάθαρες, να ενημερώνουν τους πολίτες σε εύλογο χρονικό διάστημα και να δρουν με απόλυτη διαφάνεια, έχοντας ως γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας μας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ως εκ τούτου, οφείλουν να παρέχουν εκ των προτέρων δημόσια κάθε πληροφορία αναφορικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης ΥΑ στην επικράτεια, κάτι που δεν φαίνεται να πράττουν», επισημαίνει η Greenpeace.

«Ήρθε η ώρα οι εταιρείες να σταματήσουν επιτέλους να κρύβονται πίσω από τακτικές greenwashing και αδιαφανείς πρακτικές και να αναλάβουν ουσιαστική δράση. Η «πράσινη» στροφή των εταιρειών δεν συνάδει με καμία εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, αλλά με την ευθυγράμμιση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων με την παγκόσμια προσπάθεια συγκράτησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Η ουσιαστική πράσινη στροφή συνεπάγεται επιπλέον διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχικότητα. Καλούμε λοιπόν τις εταιρείες Total Energies και ΕΛΠΕ να μας απαντήσουν σε όλα τα παραπάνω και να δημοσιοποιήσουν άμεσα τα σχέδιά τους για όλες τις παραχωρήσεις στις οποίες διαθέτουν δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης», καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
WWF Ελλάς και Greenpeace ζητούν την καταψήφιση των συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων
Την καταψήφιση των συμβάσεων παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο ζητούν με επιστολή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace.
WWF Ελλάς και Greenpeace ζητούν την καταψήφιση των συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζητούν διακοπή των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο
Δεκαπέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις με επιστολή στην κυβέρνηση επισημαίνουν την καταστροφική επίδραση των ερευνών στα κητώδη της περιοχής, όπως οι ζιφιοί.
Ζητούν διακοπή των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρωτοβουλία από WWF και Vouliwatch για τη θέσπιση κλιματικού νόμου
Πολίτες και φορείς καλούνται να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την ανοιχτή και συμμετοχική προσπάθεια για τη θωράκιση της Ελλάδας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. 
Πρωτοβουλία από WWF και Vouliwatch για τη θέσπιση κλιματικού νόμου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαφάνεια και διαβούλευση στο επόμενο νομοσχέδιό σας
Περιβαλλοντικές οργανώσεις προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, ΚωστήΧατζηδάκη Καμπανάκι για τις αυθαιρεσίες σε αιγιαλούς, παραλίες και για έργα-δραστηριότητες σε περιοχές Natura 2000.
Διαφάνεια και διαβούλευση στο επόμενο νομοσχέδιό σας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
Πυρ ομαδόν από τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων ● Μόνη λύση η στροφή στην κυκλική οικονομία.
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας