• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.3°C / 10.7°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.8°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.6°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 7.1°C
  3 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 2.9°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.9°C
  2 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.4°C
  1 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 7.3°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 7.5°C
  2 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 10.4°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.2°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  2 BF
  85%

Καταστροφή του υφιστάμενου καλαμιώνα για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συγκέντρωση κατά των φωτοβολταϊκών στον Κολοβρέχτη

 • A-
 • A+
Η Ομάδα Πολιτών για τη διάσωση του Υγροβιότοπου καλεί σε συγκέντρωση αύριο στη Χαλκίδα για να αποτραπεί η καταστροφή προστατευόμενης πανίδας και χλωρίδας.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11 το πρωί έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στη Χαλκίδα (λεωφόρος Χαϊνά) καλεί πολίτες, φορείς και συλλόγους η Ομάδα Πολιτών για τη διάσωση του Υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, για να αποτραπεί οριστικά η εγκατάσταση τριών φωτοβολταϊκών πάρκων στη Β’ Ζώνη προστασίας του οικοσυστήματος. Πρόκειται για ζώνη που έχει χαρακτηριστεί ως «Γη Υψηλής Παραγωγικότητας» όπου υπάρχουν αυστηρότατοι περιορισμοί, έως και απαγόρευση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών όταν ξεπερνούν το 1 MW.

Με μια απλή βεβαίωση απαλλαγής από περιβαλλοντικούς όρους, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες (δήμους, Περιφέρεια, Εφορεία Αρχαιοτήτων, υπουργεία), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πρόκειται για γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, κατά παράβαση του προεδρικού διατάγματος του 1989 (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Κολοβρέχτη) και σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο στις περιοχές Γλύφας, Μπαϊράμ Αγά και Βάρκας, επιχειρείται η περικύκλωση του πυρήνα του υγροβιότοπου με την εγκατάσταση τριών φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οπως καταγγέλλεται, στις αρχές Σεπτεμβρίου η εταιρεία για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών κατέστρεψε τον εκεί υφιστάμενο καλαμιώνα, διάφορα ενδημικά είδη δέντρων και κάθε άλλο ίχνος χλωρίδας και πανίδας και μετά έριξε μεγάλους όγκους μπετού και μετάλλου. Ολα αυτά, χωρίς καμιά παρακολούθηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι την παρέμβαση της Ομάδας Πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου, που σταμάτησε προσωρινά τα δύο έργα (με αποφάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας και της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Χαλκιδέων), καθώς έγιναν εκσκαφικές εργασίες και εργασίες περίφραξης χωρίς ειδοποίηση, κατά παράβαση των νόμων.

Αυτά συμβαίνουν όταν στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 193 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 56 προστατευόμενα (ερωδιοί, χαλκόκοτες, γλαρόνια, πρασινοκέφαλες πάπιες, γερακίνες, καλημάνες). Από αυτά, τα 45 εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από την ύπαρξη του υγροβιότοπου και σχεδόν όλα τον επισκέπτονται τακτικά. Χαρακτηρίζεται και διεθνούς σημασίας διότι φιλοξενεί το 10% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού του σπάνιου είδους της χαλκόκοτας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Εύβοιας, ο Κολοβρέχτης δεν είναι ενταγμένος σε περιοχή του δικτύου Natura, ενώ η Περιφέρεια έχει εγκρίνει κονδύλι 44.640 ευρώ για να συνταχθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Πράγματι, ο Κολοβρέχτης δεν είναι ενταγμένος στο Natura αφού ποτέ, από το 1989 μέχρι σήμερα (πλην κάποιων προσπαθειών που δεν τελεσφόρησαν οι οποίες ήθελαν μέχρι και την αποξήρανση του υγροβιότοπου για να γίνει οικόπεδα), καμία δημοτική, νομαρχιακή, περιφερειακή, κρατική αρχή και κυβέρνηση δεν φρόντισε να προχωρήσει μια μελέτη που θα τεκμηρίωνε την αναμφισβήτητη οικολογική αξία του υγροβιότοπου. Και οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια.

Επιπλέον, αν και συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, η περιβαλλοντική μελέτη δεν έχει ακόμη προχωρήσει. Οπως διαφαίνεται, η απουσία ενός φορέα διαχείρισης του υγρότοπου, που δεν έχει συσταθεί με ευθύνη της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας, δημιουργεί ένα καθεστώς συστηματικής ασυδοσίας το οποίο επιβαρύνει με νέες χρήσεις και αμφίβολες δραστηριότητες το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Κάρυστος διαδηλώνει για τον «ασήκωτο» αριθμό ανεμογεννητριών
Η αυριανή συγκέντρωση αποτελεί την απαρχή ενός νέου γύρου κινητοποιήσεων που αποφάσισαν ο δήμος και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Καρύστου.
Η Κάρυστος διαδηλώνει για τον «ασήκωτο» αριθμό ανεμογεννητριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Καθαρίστε τη Μεσόγειο» με τη συνδρομή 50 προσφυγόπουλων
Λίγο πριν από την τυπική λήξη της φετινής εκστρατείας ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ολοκληρώνει τους κεντρικούς καθαρισμούς με τη διοργάνωση μιας δράσης με αυξημένη κοινωνική και συμβολική...
«Καθαρίστε τη Μεσόγειο» με τη συνδρομή 50 προσφυγόπουλων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Χαλκίδα ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
Πριν από τη συγκέντρωση στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε συμβολική πεζοπορία διαμαρτυρίας στο Ξεροβούνι, ένα από τα βουνά της κεντρικής Εύβοιας που μπήκε στο στόχαστρο της αιολικής βιομηχανίας.
Μεγαλειώδης συγκέντρωση στη Χαλκίδα ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεσηκωμός ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
Το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων με 51 ανεμογεν­νήτριες ύψους 150 μέτρων σε τέσσερα βουνά ● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 13.00 στην παραλία της Χαλκίδας.
Ξεσηκωμός ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας