• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 30.2°C
  5 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 28.8°C
  3 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 27.1°C
  6 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 28.8°C
  5 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  6 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  28%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.6°C
  3 BF
  20%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 30.0°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  3 BF
  32%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  42%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απειλούνται με διώξεις επειδή αντιστάθηκαν

 • A-
 • A+
Εναν χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις, εφτά κάτοικοι και αιρετοί δήμων καλούνται σήμερα σε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με την παρεμπόδιση εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών τελώντας αξιόποινες πράξεις κατά παράβαση άρθρων του Ποινικού Κώδικα, ένα δικονομικό στάδιο δηλαδή πριν από την πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους.

Επειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κεφαλληνίας το Λιμεναρχείο Σάμης επέδωσε κλήσεις σε εφτά κατοίκους και αιρετούς δήμων της Κεφαλονιάς, ώστε να ξεκινήσει ποινική διερεύνηση σχετικά με την τέλεση πιθανών φερόμενων αξιόποινων πράξεων για τα όσα διαδραματίστηκαν για είκοσι μέρες στο λιμάνι της Σάμης κατά την απόπειρα εκφόρτωσης ανεμογεννητριών τον Οκτώβριο του 2020 αμέσως μετά την καταστροφική έλευση του «Ιανού».

Υπενθυμίζεται ότι στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις συμμετείχαν κάτοικοι, φορείς, συλλογικότητες, ο Δήμος Σάμης, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις που εμπόδισαν την εκφόρτωση ανεμογεννητριών από φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Σάμης, οι οποίες προορίζονταν για τη δημιουργία ακόμη ενός αιολικού πάρκου στο νησί.

Η άφιξη του συγκεκριμένου φορτίου πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε περιοχές του Δήμου Σάμης έπειτα από το πέρασμα του «Ιανού» κι ενώ είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον δήμο, τους φορείς και κάτοικους να αποδίδουν μέρος της καταστροφής στα αιολικά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, στα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα γύρω από αυτά και στη διάνοιξη δρόμων για την εγκατάστασή τους. Τελικά το πλοίο με τις ανεμογεννήτριες αναχώρησε μετά από 20 μέρες κινητοποιήσεων δίχως να τις εκφορτώσει («Μπλόκο για τις νέες ανεμογεννήτριες στην Κεφαλονιά» και «“Απέπλευσαν” οι ανεμογεννήτριες από την Κεφαλονιά», «Εφ.Συν.», 16/10/2020 και 27/10/2020).

Εναν χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις οι εφτά καλούνται σήμερα σε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με την παρεμπόδιση εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών τελώντας αξιόποινες πράξεις κατά παράβαση άρθρων του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν παράνομη βία, αυτοδικία, διατάραξη της ασφάλειας πλοίων και απείθεια. Ενα δικονομικό στάδιο δηλαδή πριν από την πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους.

Πρόκειται για τους: Νίκο Ρασσιά (πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Σάμης με την παράταξη της πλειοψηφίας που παραιτήθηκε όταν τελικά επανήλθαν οι ανεμογεννήτριες στο νησί), Εριγώνη Βαλσάμου (πρώην αντιδήμαρχος Σάμης με την παράταξη της πλειοψηφίας που παραιτήθηκε για τον ίδιο λόγο και νυν ανεξάρτητη δημοτικός σύμβουλος), Θέμη Δευτεραίο (δημοτικός σύμβουλος Σάμης με την παράταξη της πλειοψηφίας), Νίκο Αθανασάτο (δημοτικός σύμβουλος Σάμης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»), Δημήτρη Ματζουράτο (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ληξουρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς-Ιθάκης), Τάσο Καβαλλιεράτο (δημοσιογράφος) και Σταύρο Αντύπα (νομικός-αρθρογράφος).

Η συγκυρία

Απ’ ό,τι φαίνεται, η συγκεκριμένη συγκυρία που επιλέχθηκε για την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας δεν είναι τυχαία. Ερχεται τη στιγμή που ακόμη ένας ανεμολογικός ιστός, ο οποίος σηματοδοτεί την έλευση ακόμη περισσότερων ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά, έχει μόλις επανατοποθετηθεί σε ένα από τα πιο πράσινα σημεία πάνω από την πανέμορφη Σάμη.

Και την ίδια στιγμή που ακόμη δύο αιολικές εγκαταστάσεις στο όρος Βροχώνα και στη Δημοτική Ενότητα Παλικής «αναμένουν» τις ανεμογεννήτριές τους, ενώ η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» συνεχίζει να διαφημίζει ακόμη έναν αιολικό σταθμό στα βορειοδυτικά του νησιού στο Καλόν Ορος σε αντίθεση ακόμη και με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων του νησιού.

Ωστόσο η απόπειρα ποινικοποίησης του 20ήμερου αγώνα των Κεφαλονιτών ενάντια στην εγκατάσταση επιπλέον αιολικών, αμέσως μετά τις πλημμύρες που έπλητταν το νησί για πολλοστή φορά, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οχι μόνο επειδή αυτός ο πάνδημος αγώνας αποτέλεσε σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη χώρα και έφερε την Κεφαλονιά στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Αλλά κυρίως επειδή οδήγησε ένα πολιτικό σύστημα να παραδεχτεί δημόσια τις «αιολικές» παραλείψεις στα συνοδευτικά έργα, να «θυμηθεί» τα απολύτως ξεχασμένα ανταποδοτικά των εταιρειών και να αναζητήσει στην επιστήμη και σε ειδικούς μελετητές μια συνολική έρευνα για το ζήτημα, για το αν δηλαδή τα αιολικά πάρκα στο νησί συμβάλλουν στη σφοδρότητα των πλημμυρών. Για να γίνει το αυτονόητο και στη θέση Ξερακιάς, όπου προορίζονταν οι ανεμογεννήτριες οι οποίες μπλοκαρίστηκαν: μια απλή αυτοψία μακριά από τις τυπικές αδειοδοτήσεις που χορηγούνται σε υπηρεσιακά γραφεία της Αθήνας.

Η συμβολή των αιολικών στις πλημμύρες

Η σύνταξη του Γενικού Σχεδίου (master Ρlan) Αντιπλημμυρικών Εργων Λεκάνης Απορροής Πυλάρου ανατέθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε τεχνικό γραφείο και πραγματοποιήθηκε έπειτα από μελέτη πολιτικών μηχανικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 54σέλιδης μελέτης, εκτός των άλλων αιτίων (κλιματική αλλαγή και η συνδεόμενη με αυτήν ένταση των βροχοπτώσεων) ένας κύριος λόγος των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην Κεφαλονιά είναι η απουσία αντιπλημμυρικών έργων στο ορεινό τμήμα της λεκάνης απορροής και στους οικισμούς της κοιλάδας της Πυλάρου, καθώς επίσης και οι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στις κορυφές των βουνών που οδήγησαν στην τροποποίηση του υδρογραφικού δικτύου της Λεκάνης Πυλάρου από την ύπαρξη δρόμων εξυπηρέτησης των αιολικών.

Οπως διαπιστώθηκε, τόσο οι οδοί των αιολικών πάρκων όσο και τα πλατώματα των ανεμογεννητριών δεν συνοδεύονται με τα απαραίτητα έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης των ομβρίων, ενώ η απουσία τάφρων και εγκάρσιων οχετών στο οδικό δίκτυο των αιολικών πάρκων οδηγεί με ταχύτητα τα όμβρια στα ρέματα αυξάνοντας την πλημμυρική τους παροχή.

Παραδόξως σε διαμετρικά αντίθετα συμπεράσματα κατέληξε τεχνική εξασέλιδη έκθεση που συνέταξε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία αποφαίνεται ότι τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του «Ιανού» στην Κεφαλονιά.

«Ο 20ήμερος, σπουδαίος και απολύτως επιτυχημένος αγώνας μας στο λιμάνι της Σάμης κατά της εκφόρτωσης ανεμογεννητριών δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί, όπως και δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται, δεν απαξιώνεται, δεν καταστέλλεται. Το αντίθετο, στέκει μοναδικά ως μνημείο υπεράσπισης και αγώνα για το όμορφο νησί μας, το μοναδικά σπάνιο περιβάλλον του και τους σπουδαίους ανθρώπους του. Μια πράξη ξεκάθαρα πολιτική (για να ποινικοποιηθεί) και μάλιστα με αίσθημα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης» αναφέρουν σε κείμενό τους κάποιοι εκ των κληθέντων από το Λιμεναρχείο Σάμης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ανεμογεννήτριες «γεννούν» βιομηχανία διώξεων
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία προβαίνει σε ποινικές διώξεις και επιχειρεί τον εκφοβισμό κατοίκων και φορέων. Ομως το μπαράζ από εταιρεία που εγκατέστησε αιολικό πάρκο στο ακρωτήριο του Μαλέα, δεν...
Οι ανεμογεννήτριες «γεννούν» βιομηχανία διώξεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή (7/8) ώστε να καταδείξουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση μετατροπής των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελεύθερες από αιολικά Ιος, Αστυπάλαια, Αμοργός και Ανάφη
Ακυρώθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το ασύλληπτου μεγέθους αιολικό εργοστάσιο που σχεδίαζε να κατασκευάσει η κρατική γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF.
Ελεύθερες από αιολικά Ιος, Αστυπάλαια, Αμοργός και Ανάφη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αστυνομική βία στα 1.600 μέτρα
Με ξύλο και χημικά κατέστειλε η Αστυνομία τους διαδηλωτές στο όρος Τύμπανος των Αγράφων που αντιστέκονται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Αστυνομική βία στα 1.600 μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας