• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.5°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.9°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 21.5°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.9°C
  2 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 24.9°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 22.8°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  3 BF
  28%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 23.2°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.5°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.9°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπουλντόζες βγήκαν στον Σχινιά

 • A-
 • A+
Αυτοψία της «Εφ.Συν.» Βαρύ πλήγμα στην οικολογική ακεραιότητα του σπάνιου δάσους κουκουναριάς ● Τα μηχανήματα του εργολαβικού συνεργείου προχώρησαν και μέσα στη «Ζώνη Α Υψηλής Προστασίας», στην οποία επιτρέπεται μόνο η επιστημονική παρακολούθηση ● Οι εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας αυθαίρετης τεχνικής έκθεσης, που δεν έχει κοινοποιηθεί σε κανέναν από τους αρμόδιους φορείς - άγνωστο και από ποιους εποπτεύονται ● Αντιδράσεις από τον Φορέα Διαχείρισης.

Παρ΄ όλη την κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις από τον αρμόδιο Φορέα Διαχείρισης και από έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει, από τις 14 Ιουνίου, τις εκχερσώσεις και κοπές δέντρων σε σπάνιο δάσος κουκουναριάς εντός του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, στο όνομα της αντιπυρικής προστασίας, δίχως την άδεια των αρμόδιων Δασαρχείων, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην οικολογική ακεραιότητα αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος.

Επειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε η «Εφ.Συν.» στον χώρο και μαρτυρίες ανθρώπων που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά, διαπιστώθηκε ότι, πέραν της εκτέλεσης δασοτεχνικών εργασιών αντιπυρικής προστασίας με βαριά μηχανήματα, με τις οποίες αποψιλώθηκε μια έκταση 1.400 μέτρων και σε βάθος 50 μέτρων μέσα στο δάσος, τα μηχανήματα του εργολαβικού συνεργείου προχώρησαν σε εργασίες και μέσα στη «Ζώνη Α Υψηλής Προστασίας», στην οποία επιτρέπεται μόνο η επιστημονική παρακολούθηση. Επιπλέον, έχουν διανοιχθεί δρόμοι 2 μέτρων, προκειμένου να εισχωρήσουν μέσα στο δάσος τα μηχανήματα.

Εκπληκτοι έμειναν οι Γερμανοί εντομολόγοι που πραγματοποιούσαν μελέτη και είδαν δίπλα τους μπουλντόζες

Παράλληλα, ξεκίνησαν εργασίες ασφαλτόστρωσης για μετατροπή μονοπατιού σε οδό εξυπηρέτησης του Οικισμού Δικαστών - Εισαγγελέων, που διέρχεται ανάμεσα στον υγρότοπο (Ζώνη Α1) και τον λόφο της Δρακονέρας (Ζώνη Α2), που είχε εξετασθεί από τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και είχε απορριφθεί από τον Φορέα Διαχείρισης ως περιβαλλοντικά ασύμβατη με τον χαρακτήρα ενός Εθνικού Πάρκου.

Παρά το γεγονός ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα Υμηττού και ΝΑ Αττικής είχε συγκεκριμένες προτάσεις για ήπιες εργασίες με σκοπό την αντιπυρική προστασία, ώστε να προστατεύονται οι ευαίσθητοι οικότοποι, αυτές αγνοήθηκαν από τη ΓΓΠΠ και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, κατά τον σχεδιασμό και εκτέλεση των εργασιών. Οπως προκύπτει από στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, από τις επεμβάσεις των μηχανημάτων του εργολάβου έχουν ξεριζωθεί και καταστραφεί μικρά δεντράκια κουκουναριάς και έχουν αποκλαδωθεί όλα τα δέντρα κουκουναριάς, ανεξαρτήτως ηλικίας, σε ύψος 3 μέτρων.

Με τα βαρέα μηχανήματα με τα οποία φτιάχτηκε η αντιπυρική ζώνη δεν μπορούν να βλαστήσουν σπόροι που ίσως να υπήρχαν στο έδαφος

Οπως αναφέρουν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, «η δίχως σχεδιασμό και σεβασμό για το οικοσύστημα επέμβαση των μηχανημάτων αποψίλωσης του υπορόφου εμποδίζει την οποιαδήποτε φυσική αναγέννηση της κουκουναριάς, ενώ η αποκλάδωση χλωρών κλάδων των ιστάμενων δένδρων, εκτιμώμενης ηλικίας 45-55 ετών, εγείρει σοβαρά ζητήματα μελλοντικής ζωτικότητάς τους. Οι καθυστερημένες επεμβάσεις εντός της αντιπυρικής περιόδου, ενάμιση μήνα μετά την έναρξή της, χωρίς τη συναίνεση των φορέων που είναι αρμόδιοι για την περιβαλλοντική προστασία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά και καθ’ υπέρβαση της σχετικής νομοθεσίας, δεν εξυπηρετούν ούτε την αντιπυρική προστασία ούτε την αειφορική διαχείριση σημαντικά οικολογικών περιοχών».

Σημειώνεται ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας αυθαίρετης τεχνικής έκθεσης, που δεν έχει κοινοποιηθεί σε κανέναν από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή τον Φορέα Διαχείρισης και το Δασαρχείο. Αν και η τεχνική έκθεση έχει ζητηθεί από τον κ. Χαρδαλιά, ο Φορέας Διαχείρισης δεν έχει λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Ανάλογα, το υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις του Φορέα για προσεκτικές και επιστημονικά ορθές παρεμβάσεις. Επιπλέον, ο Φορέας Διαχείρισης δεν γνωρίζει τους επιβλέποντες τις εργασίες από πλευράς των υπηρεσιών, από τις οποίες απουσιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα εάν οι εργασίες που εκτελούνται είναι βάσει των όσων αναφέρονται στην τεχνική έκθεση.

Καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσης από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ούτε και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του (Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος - Τμήμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής - Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας, Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος - Διεύθυνση Προστασίας Δασών).

Για τις αλόγιστες επεμβάσεις που γίνονται στην καρδιά της προστατευόμενης περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου προσφεύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ υποβάλλει εξαιρετικά επείγουσα αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη. Εξάλλου, το Διοικητικό Συμβούλιό του έχει δηλώσει ότι, αν δεν σταματήσουν οι εργασίες και δεν ανταποκριθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, θα υποβάλει την παραίτησή του.

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα: «Στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα συντελείται ακόμη ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της προστασίας της βιοποικιλότητας».

Στην ερώτηση αναδεικνύεται η παραβίαση των ευρωπαϊκών πολιτικών περιβάλλοντος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η υποκατάσταση του ΥΠΕΝ από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Μπροστά στους Γερμανούς εντομολόγους ερευνητές που παρατηρούν εδώ και χρόνια το προστατευόμενο και μοναδικό οικοσύστημα του δάσους της κουκουναριάς, οι μπουλντόζες του κ. Χαρδαλιά συνεχίζουν την καταστροφή, έχοντας εισέλθει πλέον σε ζώνες προστασίας», ανέφερε ο Σ. Φάμελλος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
Οι αδειοδοτήσεις για την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών παρέχονται απρόσκοπτα και κανείς δεν υπολογίζει τις σωρευτικές επιπτώσεις από υφιστάμενους, υπό εξέλιξη ή περιβαλλοντικά αδειοδοτημένους αιολικούς...
«Πλημμύρισε» αιολικά πάρκα η Ναυπακτία σε απόσταση αναπνοής από χωριά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αρκούδα βγήκε βόλτα... για μέλι στον Αξιό
Ένα σπάνιο αποτύπωμα αρκούδας εντόπισε με έκπληξη το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης λίγο πιο έξω από την πόλη, στη δασώδη έκταση που πλαισιώνει τις όχθες του ποταμού Αξιού.
Αρκούδα βγήκε βόλτα... για μέλι στον Αξιό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
Ανακλήθηκε, λόγω της κατακραυγής που προκάλεσε, το κάλεσμα του Δασαρχείου Πεντέλης για... μαζική θήρα αγριογούρουνων και η λύση που προκρίνεται είναι η παγίδευση και μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες περιοχές.
Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Στοπ» στον αιολικό σταθμό στο Φραγκάκι της Ανδρου
Πράττοντας τα αυτονόητα και εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον νόμο, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητά την άμεση διακοπή των...
«Στοπ» στον αιολικό σταθμό στο Φραγκάκι της Ανδρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
WWF-MIIR ανοίγουν το «σφραγισμένο κουτί» των πόρων για τη δασοπυροπροστασία
Το νέο έργο με τίτλο «Ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη χρηματοδότηση της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών με τη συμβολή των πολιτών» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active...
WWF-MIIR ανοίγουν το «σφραγισμένο κουτί» των πόρων για τη δασοπυροπροστασία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
140 εκατ. και προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες για την πρόληψη πυρκαγιών
Το «Σχέδιο Δράσης για τη δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών» περιλαμβάνει ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, χρηματικούς πόρους και τεχνικά εργαλεία των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας.
140 εκατ. και προσλήψεις στις Δασικές Υπηρεσίες για την πρόληψη πυρκαγιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας