• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.9°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.7°C
  0 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.7°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 25.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤσιμεντοποιήΣτΕ το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

 • A-
 • A+
Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή κατοίκων και περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που μετατρέπει 17 χλμ. του χειμάρρου σε τεχνητό αγωγό ομβρίων, επενδεδυμένο με σκυρόδεμα και συρματοκιβώτια.

Απορρίφθηκε από το ΣτΕ η προσφυγή πολιτών και συλλόγων κατά της διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Με αυτή του την απόφαση το ΣτΕ έκρινε νόμιμη και συνταγματική τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την οριοθέτηση-διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος, η οποία είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από περιβαλλοντικούς - τοπικούς φορείς/κινήσεις που θεωρούν ότι δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ένα από τα μεγαλύτερα ρέματα της Αττικής.

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας εμφάνισε πλημμυρικά φαινόμενα 3 φορές μέσα στα τελευταία 50 χρόνια, που οφείλονταν σε τοπικές στενώσεις οι οποίες προκλήθηκαν από ανεπαρκείς γέφυρες διέλευσης, αυθαίρετα κτίσματα και επιχώσεις και μεταφορά φερτών υλικών από παρακείμενες εμπορικές δραστηριότητες.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία τοπικών υπερχειλίσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ήπιες επιπτώσεις σε λανθασμένα χωροθετημένες δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους και σχολεία (Ραφήνα και Παλλήνη), χτισμένες μέσα στην ιστορική κοίτη του ρέματος.

Εναλλακτικές λύσεις

Απ’ ό,τι φαίνεται, η προαποφασισμένη τύχη της περιοχής των Μεσογείων, που προβλέπει επέκταση και πώληση του λιμανιού της Ραφήνας, επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού, ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών δραστηριοτήτων στην πεδιάδα των Σπάτων και μεγάλου Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, δεν άφησε περιθώρια για την εξέταση ήπιων λύσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντιπλημμυρική επάρκεια το ρέμα Ραφήνας.

Για την ακρίβεια, εναλλακτικές λύσεις βελτίωσης της αντιπλημμυρικής λειτουργίας του ρέματος με παράλληλη διατήρηση της φυσικής του κοίτης δεν εξετάστηκαν ποτέ. Ενδεικτικά, τέτοιες λύσεις θα αφορούσαν τη μελέτη και ανακατασκευή ανεπαρκών για τη ροή του ρέματος γεφυρών, την απομάκρυνση αυθαίρετων κτισμάτων και επιχώσεων που στενεύουν την κοίτη, την απομάκρυνση κρίσιμων δημόσιων υποδομών από την ιστορική κοίτη και τη στήριξη ευπαθών πρανών με επιστημονικά άρτιες φυσικές και σύγχρονες μεθόδους αντιπλημμυρικής διαχείρισης.

Αντίθετα, στη ΜΠΕ επιλέχθηκε η εξέταση 4 χειρότερων περιβαλλοντικών λύσεων με πιο εκτεταμένη τσιμεντοποίηση. Eτσι, η προτεινόμενη λύση που μετατρέπει 17 χιλιόμετρα φυσικού ρέματος σε έναν τεχνητό αγωγό ομβρίων επενδεδυμένο με σκυρόδεμα και συρματοκιβώτια εμφανίστηκε συγκριτικά ως η πιο φιλοπεριβαλλοντική.

«Στην πραγματικότητα δεν αποτελεί καν λύση, αφού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μιας καταστροφικής πλημμύρας τύπου Μάνδρας, Εύβοιας, Κρήτης, ιδιαίτερα μέσα στην επόμενη 10ετία», επισημαίνει η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Κι αυτό γιατί:

● Το αδειοδοτημένο έργο είναι πολύ κατώτερο των νόμιμων προδιαγραφών που επιβάλλουν σχεδιασμό για προστασία από πλημμύρα που στατιστικά εμφανίζεται μία φορά στην 50ετία (Τ50). Οπως παραδέχεται στην απόφασή του το ΣτΕ, η ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής θα επιτευχθεί μετά από περίπου 10 χρόνια με την κατασκευή φράγματος ανάσχεσης στην πεδιάδα των Σπάτων.

Τα σκληρά υλικά

Ετσι, καθώς το έργο που αδειοδοτήθηκε, βάσει των στοιχείων της μελέτης, σχεδιάζεται για την αντιμετώπιση μιας πλημμύρας που στατιστικά εμφανίζεται μία φορά στην 20ετία(!), η πλημμύρα που τυχόν θα πλήξει τη Ραφήνα θα είναι δραματικά χειρότερη από αυτήν που θα συνέβαινε αν δεν είχε γίνει καθόλου το έργο. Κι αυτό γιατί, λόγω της διευθέτησης με σκληρά υλικά (τσιμέντα και συρματοκιβώτια), η ορμή του νερού θα είναι κατά πολύ αυξημένη (κάτι που δέχεται και το ΣτΕ) και καταστροφική.

● Νομιμοποιεί καταπατήσεις και αυθαίρετα, τα οποία μάλιστα εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο πλημμύρας. Επειδή με την κατασκευή έργων διευθέτησης οι γραμμές οριοθέτησης του ρέματος τοποθετούνται δίπλα στα έργα, αυτό στενεύει τον χώρο που ανήκει φυσικά στο ρέμα. Ετσι, πλήθος αυθαίρετων κατασκευών και παράνομων επιχώσεων θα βρίσκονται πλέον εκτός γραμμών οριοθέτησης και θα νομιμοποιηθούν. Και αυτά είναι τα πρώτα που θα παρασύρει μια ενδεχόμενη πλημμύρα.

● Ακυρώνει τη σωτήρια αντιπλημμυρική λειτουργία που επιτελούν τα φυσικά πλημμυρικά πεδία της πεδιάδας των Σπάτων και της εκβολής, παρόλο που αναγνωρίζει τον ευεργετικό αντιλημμυρικό τους ρόλο, αναφέροντας ότι η πεδιάδα των Σπάτων αποτελεί πεδίο ανάσχεσης πλημμυρών, πολύ ευνοϊκό για την αντιπλημμυρική προστασία της Ραφήνας. Ωστόσο, το ΣτΕ αντιμετωπίζει το πλημμυρικό πεδίο ως «εκφυλισμένη κοίτη» που πρέπει να αποκατασταθεί. Ομως, η «δημιουργία ελεγχόμενου και συγκεκριμένου χώρου για τη διέλευση του ύδατος» ισοδυναμεί με την ακύρωση της φυσικής εκτόνωσης της πλημμύρας στην αδόμητη περιοχή της πεδιάδας και όλο το νερό θα διοχετευθεί στα κατάντη, δηλαδή στην κατοικημένη Ραφήνα.

● Τέλος, το έργο διευθέτησης που ενέκρινε το ΣτΕ καταστρέφει το οικοσύστημα του ρέματος Ραφήνας και τον υγρότοπο της εκβολής του, καταστρατηγώντας το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας και τον νόμο που ορίζει τα όρια του υγροτόπου και απαγορεύει «κάθε δραστηριότητα που υποβαθμίζει την οικολογική του κατάσταση».

Σημειώνεται ότι στις 3 Μαρτίου εκδικάζεται στο ΣτΕ δεύτερη προσφυγή κατοίκων και συλλόγων, αυτή τη φορά κατά της οριοθέτησης του Μεγάλου Ρέματος η οποία έχει εγκριθεί με Υπουργική Απόφαση. Καθώς το ρέμα είναι ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, η νομολογία του ΣτΕ επιτάσσει η οριοθέτηση να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα.

Η προσφυγή είχε εκδικαστεί πριν από έναν χρόνο και το ΣτΕ έδωσε περιθώριο 6 μηνών στη διοίκηση να καταθέσει το σχέδιο Π.Δ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας υποστήριξαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τον κίνδυνο που διατρέχουν τρία ρέματα της Αττικής.
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντιπλημμυρικό έργο πνίγει τη Ραφήνα στα νερά και στο τσιμέντο
Στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας -ενός από τα λίγα φυσικά ποτάμια που μας απέμειναν στην Αττική- καθώς αύριο εκδικάζεται η προσφυγή πολιτών και συλλόγων κατά του έργου εγκιβωτισμού και...
Αντιπλημμυρικό έργο πνίγει τη Ραφήνα στα νερά και στο τσιμέντο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, λίγο πριν το ΣτΕ
Εκατοντάδες μαθητές, κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας και άλλων περιοχών, παραβρέθηκαν στη Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας που πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 21 Απριλίου στο πάρκο Καραμανλή, δίπλα στην...
Γιορτή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, λίγο πριν το ΣτΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...
Με μια περίεργη έκπληξη βρέθηκε αντιμέτωπη ομάδα εξερευνητών στο υπογειοποιημένο τμήμα της κεντρικής κοίτης του ρέματος Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη: ενώ περίμεναν να βγουν στο βουνό, βρέθηκαν μπροστά σε τοίχο...
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ
​Μία ημέρα μετά την ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία και προειδοποίηση 37 κατοίκων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου προς την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και τον υπουργό Εθν. Αμυνας Π. Καμένο για τις...
Λήξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας