• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.8°C / 12.9°C
  0 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.9°C / 8.1°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 12.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.2°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.0°C / 7.5°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.4°C / 3.3°C
  2 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.6°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.5°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 6.8°C / 13.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 13.1°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.7°C / 8.2°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νεκρανάσταση του φράγματος της Μεσοχώρας

 • A-
 • A+
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα προχωρήσει σύντομα σε μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος με μια απλή «επικαιροποίηση» της μελέτης την οποία ακύρωσε το ΣτΕ, ενώ ξαναέθεσε το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, την οποία συνδύασε με τις «πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για την ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του φράγματος στη Μεσοχώρα -έβδομη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που δικαιώνει τους κατοίκους της Μεσοχώρας- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από τα Τρίκαλα, που επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου, τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας.

«Θεωρώ αδιανόητο το ελληνικό Δημόσιο να έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία παραμένουν αυτή τη στιγμή ημιτελή. Εχω δώσει την κατεύθυνση στο υπουργείο, στον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ηγείται του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ, να επικαιροποιηθεί αμέσως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το φράγμα επιτέλους να λειτουργήσει ως μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Σε μια εποχή όπου αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές του αερίου του θερμοκηπίου, σε μια εποχή όπου η καθαρή ενέργεια πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μας μείγμα, είναι απολύτως απαραίτητο το τελευταίο ουσιαστικό μεγάλο έργο υποδομής που αφορά υδροηλεκτρική ενέργεια να ολοκληρωθεί αυτοτελώς», σημείωσε.

Επανεξέταση

«Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, στην ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας και θα εξετάσουμε τα ζητήματα της μερικής εκτροπής του Αχελώου που είναι ζητήματα εξαιρετικά σύνθετα, με πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Μεσοχώρα όμως αποτελεί το πρώτο βήμα, είναι αναγκαία για να επανεξετάσουμε το έργο της μερικής μεταφοράς υδάτων από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία», πρόσθεσε.

Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού διαφαίνεται ότι είναι θέμα χρόνου μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος της Μεσοχώρας, με μια απλή «επικαιροποίηση» της μελέτης που χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση της προηγούμενης απόφασης το 2017 με υπογραφή του Σωκράτη Φάμελλου, την οποία ακύρωσε το ΣτΕ. Και ακόμη, ότι θα συνεχίσει την πολιτική της σαλαμοποίησης των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, που ακολούθησαν και οι προκάτοχοί του, αδειοδοτώντας ένα ένα τα έργα, με πρώτο αυτό του φράγματος και του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα. Επιπλέον, ξαναέθεσε το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, την οποία συνδύασε με τις «πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Νομιμότητα

Ετσι, ο πρωθυπουργός, που σέβεται τόσο πολύ τη νομιμότητα, δείχνει να σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όταν εξυπηρετούν την πολιτική του, διαφορετικά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τις ανατρέψει.

«Εχουμε ήδη μπει σε έναν νέο κύκλο, σε μια νέα επανάληψη του ίδιου έργου: οι κυβερνήσεις -για πολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, κυρίως- επιμένουν στην υλοποίηση ενός φαραωνικού έργου, οι κάτοικοι αντιδρούν και αντιστέκονται, τα δικαστήρια δικαιώνουν τους κατοίκους με διαδοχικές αποφάσεις, τις οποίες οι “κρατούντες” γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και προσπαθούν να τις ανατρέψουν.

Το μέλλον της Μεσοχώρας, της ευρύτερης περιοχής και ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας αντιμετωπίζεται σαν τυχερό παίγνιο, που ελπίζουν κάποτε να κερδίσουν», επισημαίνει το Δίκτυο Μεσοχώρα-Αχελώος SOS.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φυτεύουν ανεμογεννήτριες, ξεριζώνουν την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης
Η υπουργός Πολιτισμού «αψηφά» τις αποφάσεις του ΣτΕ για τη γη της ελιάς ● Ενα πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στα βουνά της Μάνης, με την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών στο όρος...
Φυτεύουν ανεμογεννήτριες, ξεριζώνουν την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιστολή του WWF προς Μητσοτάκη με 63.000 υπογραφές
Προτάσεις για αποτελεσματική δασοπροστασία με έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών διατυπώνει η περιβαλλοντική οργάνωση που ζητεί την αναστολή των οικοδομικών αδειών για νέες κατασκευές στις καμένες περιοχές.
Επιστολή του WWF προς Μητσοτάκη με 63.000 υπογραφές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αναδάσωση; Ποια αναδάσωση;
Μία μόλις ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα κριθούν αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, ανακλήθηκε η απόφαση για αναδάσωση έκτασης που είχε καεί το 2012 στον Δήμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.
Αναδάσωση; Ποια αναδάσωση;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φράγμα... στην ενεργειακή φρενίτιδα
Τετραήμερο οδοιπορικό για τη σωτηρία του Αχελώου, από σήμερα 5 μέχρι τις 8 Αυγούστου ● Αυξάνεται η συνεχιζόμενη πίεση για την ολοκληρωτική καταστροφή του ποταμού, ο οποίος μεταπολεμικά έχει υποστεί την...
Φράγμα... στην ενεργειακή φρενίτιδα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS
Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας υποστήριξαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τον κίνδυνο που διατρέχουν τρία ρέματα της Αττικής.
Τρία ρέματα της Αττικής εκπέμπουν SOS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας