• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 30.8°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.4°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 30.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 35.1°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.8°C / 31.5°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 27.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 31.0°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 31.0°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  39%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράθυρα και... πόρτες για δόμηση εκτός σχεδίου

 • A-
 • A+
Ποιες παρεκκλίσεις θεσμοθετούνται στο χωροταξικό νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής που έκανε δεκτές ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης.

Κουρελού έγιναν οι αυστηρές διακηρύξεις της κυβέρνησης για οριστικό φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση καθώς, την τελευταία στιγμή, πριν από την ψήφιση του χωροταξικού νομοσχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης έκανε δεκτές δεκάδες ρυθμίσεις που επιτρέπουν την ανέγερση κτιρίων σε μη άρτια οικόπεδα.

Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έκανε δεκτές ο υπουργός το βράδυ της Παρασκευής, ανοίγουν πόρτες και παράθυρα στον αρχικό γενικό κανόνα ότι καταργούνται κάθε μορφής παρεκκλίσεις για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ανακοινώθηκαν συνολικά 78 νομοτεχνικές βελτιώσεις με διορθώσεις πάνω σε άρθρα του νομοσχεδίου, των τροπολογιών που είχαν κατατεθεί την προηγούμενη μέρα αλλά και βελτιώσεων που είχαν ανακοινωθεί πριν από λίγο! Ολες οι διατάξεις αυτές ενσωματώνονται και θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο του νόμου. Μέσα από αυτές τις διορθώσεις συνεχίζουν να διατηρούν τη δυνατότητα δόμησης πολλές κατηγορίες ακινήτων εκτός σχεδίου, όπως:

● Οικόπεδο μικρότερο των 4 στρεμμάτων αλλά έως 2 στρέμματα, χωρίς μεταβατική διετία, εάν το μέγεθός του είναι αποτέλεσμα απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή αναδασμού. Δηλαδή εάν το αρχικό οικόπεδο ήταν 4 στρέμματα αλλά έμεινε μισό για τους παραπάνω λόγους, το υπόλοιπο θεωρείται άρτιο και κτίζει με τους όρους που ίσχυαν πριν, εφόσον έχει πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό τουλάχιστον 25 μέτρα.

● Κτίζονται μικρά οικόπεδα με χρήση της «συνένωσης ιδιοκτησιών». Επιτρέπεται δηλαδή η συνένωση όμορων οικοπέδων με την προϋπόθεση το νέο οικόπεδο που θα προκύπτει να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα και τουλάχιστον ένα από τα γήπεδα που συνενώνονται να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο με τις διατάξεις που ίσχυαν έως τώρα. Υπενθυμίζεται ότι τροπολογία για συνένωση οικοπέδων ήταν μία από τις 11 που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Βλάχος που το βράδυ της Παρασκευής ανέβηκε στα υπουργικά έδρανα και προκάλεσε επεισόδιο για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων του.

● Ο συντελεστής δόμησης για τουριστικά καταλύματα δεν μειώνεται σε 0,18 αλλά παραμένει στο 0,20.

-Στον συντελεστή δόμησης ενός κτιρίου δεν θα προσμετρώνται οι προσβάσιμες και μη προσβάσιμες περιοχές του ισογείου και των ορόφων που προκύπτουν από εσοχές στο σώμα του κτιρίου.

● Ορίζεται ότι εκεί όπου επιτρέπεται η προσαύξηση του ύψους των κτιρίων κατά ένα μέτρο υπό κάποιες προϋποθέσεις αυτό δεν επηρεάζεται από πάσης φύσεως διατάγματα, αν δεν έχουν ρητή αντίθεση.

Επίσης δεν αλλάζουν οι όροι δόμησης που ίσχυαν πριν από την ψήφιση του νόμου για μια σειρά περιπτώσεων που αφορούν μικρά εκτός σχεδίου οικόπεδα και συγκεκριμένα:

1) Εάν έχει χορηγηθεί προέγκριση οικοδομικής άδειας ή έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα.

2) Εάν έχει χορηγηθεί άδεια εγκατάστασης ή άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ή παράταση ή τροποποίηση αυτής με ή χωρίς παρεκκλίσεις με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις.

3) Εάν έχει χορηγηθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) έγκριση παρέκκλισης από τους ισχύοντες όρους δόμησης.

4) Εάν έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία ή στο αρμόδιο όργανο (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) αίτηση με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις για τη χορήγηση οικοδομικής άδειας.

5) Εάν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας εκσκαφής στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

6) Εάν έχει υποβληθεί φάκελος παρέκκλισης στην αρμόδια Πολεοδομία (ΥΔΟΜ) με πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη.

7) Εάν έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση και λειτουργία έργου ή δραστηριότητας ή έχει χορηγηθεί Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ).

8) (και... καλύτερη) Εάν έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους για εργασίες που πρόκειται να αδειοδοτηθούν.

Με βάση τις προβλέψεις του νέου νόμου, θα πρέπει να προσαρμοστεί η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «e-Αδειες» και του συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων του ν. 4495/2017 και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εκδοθούν διαπιστωτικές πράξεις του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εντός τεσσάρων και δύο μηνών αντίστοιχα.

Ομως, προεγκρίσεις και οικοδομικές άδειες που βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης κατά την ημερομηνία τροποποίησης του πληροφοριακού συστήματος «e-Αδειες» ολοκληρώνονται με τις διατάξεις που ίσχυαν κατά τον χρόνο υποβολής τους. Οικοδομικές άδειες σε συνέχεια προέγκρισης, η οποία έχει εκδοθεί με τις προγενέστερες διατάξεις, δύναται να εκδοθούν με τις διατάξεις του παρόντος, κατόπιν αναθεώρησης της προέγκρισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων
Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την επαναχρησιμοποίηση της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα προκειμένου αυτή τη φορά να καίνε σκουπίδια.
Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλαστικά: απόσυρση και εκπτώσεις
Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος βάζει τέλος στην παραγωγή σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021, ενώ θεσπίζονται κίνητρα για τους καταναλωτές και τους πελάτες της εστίασης.
Πλαστικά: απόσυρση και εκπτώσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα φουγάρα μένουν στη Δυτική Μακεδονία αλλά για καύση απορριμμάτων
Στο πλαίσιο της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών» είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν φουγάρα της ΔΕΗ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η καύση απορριμμάτων.
Τα φουγάρα μένουν στη Δυτική Μακεδονία αλλά για καύση απορριμμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας