• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 32.4°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.5°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 29.9°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  1 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.5°C / 29.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 31.5°C
  0 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 27.8°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  68%

Κ. Σακελλαροπούλου: Προτεραιότητα της χώρας η προστασία του περιβάλλοντος

 • A-
 • A+

«Η προστασία του κλίματος αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την παρουσίαση της έκθεσης «Το περιβαλλοντικό δίκαιο αντιμέτωπο με την περιβαλλοντική κρίση» του WWF.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι «πρέπει να επιδιωχθεί η επιτάχυνση των έργων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ». Όπως σημείωσε, «η κλιματική δικαιοσύνη δεν έχει βρει ακόμα την αποτύπωσή της σε νομικώς δεσμευτικά κείμενα».

«Η αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία των δασών, και η απολιγνιτοποίηση με έμφαση στις ΑΠΕ, καθίστανται ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας μας και των επόμενων γενεών», τόνισε για να επισημάνει: «Η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης συνδέεται άρρηκτα με το δίκαιο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν. Την προσήλωση της διοίκησης στην αποτελεσματική εφαρμογή των στόχων που έχουν τεθεί, καθώς και με τις παρεμβάσεις του δικαστή».

«Είναι ένα ζήτημα κοινωνικής και συλλογικής ευθύνης», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι «εάν κάθε απόπειρα αντιμετώπισης της κρίσης στη βάση της διασφάλισης του γενικού συμφέροντος συναντά απέναντί της ομάδες συμφερόντων που αντιμάχονται ιδιοτελώς κάθε αλλαγή, τότε είναι πολύ δύσκολο να γίνουν σημαντικά βήματα προόδου».

Μάλιστα, ανέφερε το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου «οι συνελεύσεις των πολιτών για το κλίμα συνιστούν μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία», καθώς, όπως είπε, «έρχεται να τονώσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πολιτών, καθιστώντας τους συν-νομοθέτες, συνοδοιπόρους και τελικά συμμάχους στη μάχη της κλιματικής αλλαγής».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάδος, Δημήτρης Καραβέλας, υποστήριξε ότι «η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας έρχεται να μας θυμίσει ότι έχουμε κάνει κάτι πολύ λάθος στον πλανήτη και τη φύση», συμπληρώνοντας την ανάγκη «να αφυπνιστούμε και να αναλάβουμε άμεση δράση».

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κάνοντας μία ανασκόπηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο περιοδικό «Νόμος και Φύση», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1996, στο οποίο αρθρογραφούσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «αισθανόμαστε την ηθική ικανοποίηση ότι η προσπάθεια συνεχίζει να αποδίδει καρπούς».

Επιπλέον, παρατήρησε ότι «η οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα στο να μεταφερθεί το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των πολιτών στο σκέλος της οικονομικής ανάπτυξης», προσθέτοντας πως «η μετατόπιση αυτή είναι εμφανής και στη νομολογία και στη νομοθεσία», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα νέα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις νομικές αποφάσεις που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

«Η περιβαλλοντική δημοκρατία για να χτιστεί έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμα», σημείωσε η επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάδος, Θεοδότα Νάντσου, τονίζοντας ότι η πρόκληση της απολιγνιτοποίησης μπορεί να καταστήσει τη χώρα πρωταθλήτρια σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με την ίδια, κατά την παρουσίαση της έκθεσης επισκόπησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας 2005-2019, τα βασικά προβλήματα της πρώτης δεκαετίας του 20ού αιώνα ήταν η περιορισμένη πρόσβαση του πολίτη σε πληροφορίες για το περιβάλλον στις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και η απουσία συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία νομοθέτησης, ενώ, όπως είπε, «η περιβαλλοντική παρανομία και το περιβαλλοντικό έγκλημα ήταν επίσης διάχυτα».

«Η Ελλάδα έχει επίσης πολύ μεγάλο πρόβλημα παραβίασης του κοινοτικού δικαίου και εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», καθώς παραμένει στην κορυφή των περιβαλλοντικών παραβάσεων σε επίπεδο ΕΕ, επεσήμανε η κ. Νάντσου, κάνοντας λόγο για μία αρνητική πρωτοκαθεδρία στην παραβίαση αποφάσεων του δικαστηρίου της ΕΕ, που έχει να κάνει κυρίως με τους ΧΑΔΑ, τη διαχείριση των λυμάτων αλλά και των επικίνδυνων αποβλήτων.

«Μέχρι το 2010 έγιναν πολύ σημαντικά βήματα, καθώς βελτιώθηκε η πρόσβαση στις πληροφορίες, υπήρξε μεγάλη βελτίωση στη διαφάνεια και στην πρόσβαση της νομοθεσίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι από το πρώτο μνημόνιο ξεκινάει μία συμπαγής κατάσταση για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, η οποία παρασύρει και το περιβαλλοντικό δίκαιο. Επίσης, χαρακτήρισε ως «μεγάλο κεφάλαιο» των πολιτικών της χώρας τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών, αλλά και των επενδυτικών σχεδίων με μεγάλο περιβαλλλοντικό αποτύπωμα, όπως τουριστικές εγκαταστάσεις, επενδύσεις εξορύξεων κ.λπ.

Αξιόλογες εξελίξεις στην περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με την κ. Νάντσου, ήταν ο νόμος για τη βιοποικιλότητα του 2011, βελτιώσεις στα συστήματα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, αλλά και η προώθηση ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, καθώς «αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ασφάλειας δικαίου», όπως είπε.

Όσον αφορά την περασμένη δεκαετία, η κ. Νάντσου επεσήμανε στα αρνητικά σημεία τις οπισθοχωρήσεις στην προστασία των δασών και των ακτών, τη μεγάλη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, την πρόθεση που εκφράστηκε από το πρώτο μέχρι και το τρίτο μνημόνιο να ανοίξει η αγορά λιγνίτη, αλλά και τις παραχωρήσεις θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ακόμη, τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης της απόδοσης περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, την ενίσχυσης του δασικού δικαίου και των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αλλά και των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων.

Τέλος, επαίνεσε την συμβολή του ΣτΕ στην προάσπιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ έκανε λόγο για αύξηση της ωριμότητας των μηχανισμών της διοίκησης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζητά η ΠτΔ
Την ανάγκη να αλλάξουμε πορεία, μεταβάλλοντας θεμελιωδώς τον τρόπο παραγωγής, το μοντέλο των επενδύσεων, τις καταναλωτικές συνήθειές μας υπογραμμίζει στο μήνυμά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την...
Διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζητά η ΠτΔ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέντε «κηλίδες» στην περιβαλλοντική νομοθεσία
Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι ο πρωταγωνιστής στις αρνητικές εξελίξεις που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα περισσότερο τον φυσικό πλούτο της χώρας, όπως αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς.
Πέντε «κηλίδες» στην περιβαλλοντική νομοθεσία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καταστρέφουν τις Natura με προθεσμία 7 ημερών
Οι προστατευόμενες περιοχές, βορά στα επιχειρηματικά σχέδια πάσης φύσεως ● Οι (ιδιώτες) ελεγκτές των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πληρώνονται από τους κατασκευαστές των έργων!
Καταστρέφουν τις Natura με προθεσμία 7 ημερών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κι όμως, οι ανεμογεννήτριες είναι «ναρκοπέδια» για τα πουλιά
Τα συχνά περιστατικά των τσακισμένων πτηνών διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ΕΛΕΤΑΕΝ ότι τα αυτοματοποιημένα συστήματα αποτροπής πρόσκρουσης διασφαλίζουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Κι όμως, οι ανεμογεννήτριες είναι «ναρκοπέδια» για τα πουλιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η βιώσιμη διατροφή στο επίκεντρο της φετινής «Ώρας της Γης»
Για 15η χρονιά, εκατομμύρια άνθρωποι και φορείς σε όλο τον κόσμο ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της WWF και σβήνουν τα φώτα για μία ώρα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η βιώσιμη διατροφή στο επίκεντρο της φετινής «Ώρας της Γης»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το βράδυ του Σαββάτου η «Ώρα της Γης»
Από τις 20.30 μέχρι τις 21.30 θα λάβει χώρα αύριο η φετινή εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας καλείται ο κόσμος να σβήσει τα φώτα για μία ώρα, σε μια συμβολική κίνηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Το βράδυ του Σαββάτου η «Ώρα της Γης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας