• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.3°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 24.1°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 21.5°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.9°C
  2 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 25.4°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  4 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 25.1°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  5 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 26.4°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  65%

Φωτογραφία από την Χαλυβουργική όπως δόθηκε από την Νομαρχία Δυτ. Αττικής το 2008

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προθερμαίνουν τα καμίνια της «Χαλυβουργικής» για καύση απορριμμάτων

 • A-
 • A+
Φόβοι για συνέχιση της υποβάθμισης της Δυτικής Αττικής με την επαναχρησιμοποίηση της μονάδας στο Θριάσιο πεδίο. ● Ο Κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση ανέφερε τη λειτουργία 4 εργοστασίων «ενεργειακής αξιοποίησης», αρνούμενος να δώσει διευκρινίσεις για τις ακριβείς περιοχές. ● Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, όπου κλείνουν ή έκλεισαν εσπευσμένα με απόφαση του πρωθυπουργού οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, φέρεται να προκρίνονται στο νέο πρότζεκτ που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.

Σχέδιο για να ξανανάψουν οι φλόγες στα καμίνια της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα προκειμένου αυτή τη φορά να καίνε σκουπίδια επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις για την επαναχρησιμοποίηση της μονάδας που επί δεκαετίες γέμιζε καπνό τον ουρανό στο Θριάσιο πεδίο βρίσκονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο, αν και τα προβλήματα είναι μεγάλα. Οι υπερασπιστές του σχεδίου θεωρούν δεδομένο ότι οι αντιδράσεις εκεί θα είναι οι μικρότερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή υποδειχθεί για να λειτουργήσει τέτοια μονάδα.

Παραδόξως, πιστεύουν επίσης ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής είναι κατά κάποιον τρόπο παραδομένοι στη χρόνια υποβάθμιση, αφού σχεδιάζουν να δημιουργήσουν και δύο τεράστιες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Φυλή και το Σχιστό.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε χθες τους άξονες ενός νομοσχεδίου που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση αύριο Παρασκευή και θα αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Στη διάρκεια αυτής της παρουσίασης, που δεν περιλάμβανε το ίδιο το νομοσχέδιο, ανακοίνωσε πως το υπουργείο του αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των «μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης» απορριμμάτων και, όταν αργότερα ερωτήθηκε σχετικά, είπε πως αυτό γίνεται προκειμένου τα εργοστάσια αυτά να υλοποιηθούν γρηγορότερα. Η συγκεκριμένη απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος είχε δύο χαρακτηριστικά:

Πρώτον, «μάλωσε» τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή» Γιώργο Λιάλιο, ο οποίος στη μέσω γραπτού μηνύματος ερώτησή είχε κάνει αναφορά σε «εργοστάσιο καύσης». Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε να χρησιμοποιούνται οι σωστοί όροι διότι διαφορετικά προκύπτουν προβλήματα, προσθέτοντας ότι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη -πλην Ρουμανίας- λειτουργούν συνολικά, είπε, 400 τέτοιες μονάδες.

Δεύτερον, υπαινίχθηκε πως τα υπόλοιπα μέτρα που δεν αναλαμβάνει το υπουργείο του και τα οποία καλούνται οι δήμοι να υλοποιήσουν, όπως οι γωνιές ανακύκλωσης και τα πράσινα σημεία, δεν είναι το ίδιο επείγοντα.

Στην ίδια απάντηση, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που συζητήθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Με το ΕΣΔΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε την «ενεργειακή αξιοποίηση» των απορριμμάτων σε πρώτο πλάνο, ενώ, όπως είπε ο υπουργός, προβλέπει να γίνουν 4 τέτοιες μονάδες πανελλαδικά. Από εκεί και μετά, ο υπουργός Περιβάλλοντος αρνήθηκε να απαντήσει στα σχετικά με τις μονάδες αυτές ερωτήματα που του υπέβαλε ο υπογράφων εκ μέρους της «Εφ.Συν.» και ο Ζήσης Πιτσιάβας από το ιντερνετικό e-ptolemaios, που ρώτησε ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και τις μονάδες όπου η ΔΕΗ καίει ή έκαιγε λιγνίτη, όπως η υπό κατασκευή (με κόστος 1,5 δισ. ευρώ) μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας.

Ενεργειακή αξιοποίηση, πάντως, προβλέπεται επίσης και από τον Ιανουάριο του 2022 για το μη ανακυκλώσιμο υπόλειμμα από τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων (ΚΔΑΥ) όπου καταλήγει το περιεχόμενο των μπλε κάδων. Το υπόλειμμα, είπε ο κ. Χατζηδάκης, θα χρησιμοποιείται ως δευτερογενές καύσιμο, το οποίο θα αξιοποιείται στην ενεργοβόρο βιομηχανία ή και σε Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης. Αν πάντως αυτό γίνει όπως στον Βόλο με το εκεί τσιμεντάδικο, η λέξη «καύση» θα είναι δύσκολο να απαγορευτεί αν ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις των κατοίκων και οι επιπτώσεις στην Υγεία που επισημαίνουν επιστημονικοί φορείς.

Αντιδράσεις

Η αναζήτηση χώρου όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μονάδες για καύση απορριμμάτων απασχολεί τους επιτελείς της Ν.Δ. εδώ και πολλούς μήνες και για την ακρίβεια πριν ακόμη κερδηθούν οι εκλογές τον Ιούλιο του 2019. Η Αττική είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος, καθώς η έλλειψη χώρου είναι δεδομένη, όπως και οι αντιδράσεις από γειτνιάζουσες περιοχές. Από την άλλη, η Αττική που παράγει το 50% των σκουπιδιών της χώρας δεν μπορεί να τα στέλνει για να καούν αλλού – όχι προφανώς διότι η κυβέρνηση σέβεται τις άλλες περιοχές, αλλά διότι το οικονομικό κόστος της μεταφοράς είναι τεράστιο.

Οταν πέρυσι ανακοινώθηκε η οριστική πτώχευση και η αποχώρηση των τελευταίων εργαζομένων της «Χαλυβουργικής» (οι φλόγες στο 20ό χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου είχαν σβήσει χρόνια νωρίτερα), ανακοινώθηκε πως οι τράπεζες θα ξεκινούσαν την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, η τεράστια έκταση πάνω στη θάλασσα του κόλπου της Ελευσίνας με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις, δικαιώματα ρύπων αλλά και μια άδεια ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 900 Μεγαβάτ.

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που καλούνται να συζητήσουν για συμμετοχή στο σχέδιο φαίνεται να δείχνουν ενδιαφέρον, καθώς η επένδυση θα έχει εξασφαλισμένα κέρδη όχι μόνο από την καύση των απορριμμάτων για λογαριασμό του κράτους αλλά και από την παραγόμενη ενέργεια και τον στρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Αλλωστε, στη «Χαλυβουργική» γράφτηκαν «ένδοξες σελίδες» για την ιδιότυπη ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα και οποιοσδήποτε εμπλακεί θα έχει να επωφεληθεί και από αυτό το βάρος, αν και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται ότι τον πρώτο ρόλο αυτή τη φορά θα έχουν συμφέροντα εκτός Επικρατείας.

Με την ίδια λογική, στις συζητήσεις μπαίνουν η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, όπου κλείνουν ή έκλεισαν εσπευσμένα με απόφαση του πρωθυπουργού οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Για «διαπλοκή» κάνει λόγο σε σχόλιό του ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Χατζηδάκη. «Το μόνο που προωθεί, λέει, είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ και πανάκριβων υποδομών ενεργειακής αξιοποίησης, τις οποίες μεταφέρει στην αρμοδιότητά του, παραβιάζοντας τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ (δήμοι, περιφέρειες), ώστε, από την πίσω πόρτα, να τους μεταφέρει μόνο κόστος».

Ο κ. Φάμελλος θυμίζει τα πεπραγμένα Χατζηδάκη την περίοδο 2012-2014, λέγοντας ότι «επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος με σκοπό λίγοι και εκλεκτοί να πάρουν τα πανάκριβα συμβόλαια επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων, αλλά και τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις».

Ακριβότερα δημοτικά τέλη όπου θάβουν σκουπίδια και φτηνότερα όπου γίνεται ανακύκλωση

Μεταφορά των κάδων συλλογής αποβλήτων στον εσωτερικό χώρο των οικοδομών, χωριστή συλλογή για υλικά όπως πλαστικό, χαρτί, μέταλλο και γυαλί, ακριβότερα δημοτικά τέλη όπου οι δήμοι συνεχίζουν να θάβουν σκουπίδια και φθηνότερα όπου γίνεται ανακύκλωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Βάσει της παρουσίασης που έκαναν ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μ. Γραφάκος, προβλέπονται:

● Υψηλότερα τέλη από 1/1/2021 για τους δήμους που συνεχίζουν να θάβουν. Το κόστος θα ανεβεί τότε κατά 15 ευρώ και αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα αυξηθεί κατά 30%, οπότε θα μετακυλιστεί στους δημότες.

● Τα πρόστιμα των 4,8 εκατ. ετησίως, που έχουν επιβληθεί για λειτουργία παράνομων χωματερών, θα μεταφερθούν από τον Ιούλιο του 2022 από τον κρατικό προϋπολογισμό στους δήμους, όπως και εκείνα των 7,5 εκατομμυρίων για επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα σε όσους τα παράγουν.

● Με σκοπό τη μείωση των κάδων στον δρόμο, όλες οι νέες οικοδομές θα πρέπει να εξασφαλίζουν κατάλληλο χώρο για τη χωριστή συλλογή μετάλλου, χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού.

● Ολα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο του 2021 θα πρέπει να διαθέτουν κάδους για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, συσκευασιών και αποβλήτων τροφίμων.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παράθυρα και... πόρτες για δόμηση εκτός σχεδίου
Δεκτές από τον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Χατζηδάκη έγιναν ρυθμίσεις στο χωροταξικό νομοσχέδιο που επιτρέπουν την ανέγερση κτιρίων σε μη άρτια οικόπεδα.
Παράθυρα και... πόρτες για δόμηση εκτός σχεδίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ανακύκλωση των αντιφάσεων
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση χθες το νομοσχέδιο για την προώθηση της ανακύκλωσης με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.
Η ανακύκλωση των αντιφάσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πλαστικά: απόσυρση και εκπτώσεις
Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος βάζει τέλος στην παραγωγή σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021, ενώ θεσπίζονται κίνητρα για τους καταναλωτές και τους πελάτες της εστίασης.
Πλαστικά: απόσυρση και εκπτώσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νόμος-σκούπα για τα σκουπίδια
Ολα τα... ρεκόρ «καλής νομοθέτησης» σπάει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ενώ ένα τμήμα του, αυτό που αφορά θέματα αποβλήτων, έχει κατατεθεί δύο φορές σε δημόσια διαβούλευση από τον...
Νόμος-σκούπα για τα σκουπίδια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας