Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μισές αλήθειες για τη «γαλλική συνταγή» που προκρίνει ο Κ. Χατζηδάκης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μισές αλήθειες για τη «γαλλική συνταγή» που προκρίνει ο Κ. Χατζηδάκης

  • A-
  • A+

Το γαλλικό μοντέλο θεοποιεί ο Κωστής Χατζηδάκης προκρίνοντας την καύση των απορριμμάτων στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, κάτι που είχε υπερθεματίσει με δηλώσεις του τον περασμένο Ιανουάριο κατά την παρουσίαση του σχεδίου της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μιλώντας για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γαλλία και την ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών μέσω της καύσης που πραγματοποιείται εκεί, δήλωσε: «Κουβεντιάζουμε εδώ και χρόνια για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και υπάρχει “ιδεολογική συζήτηση”. Στη Γαλλία υπάρχουν 140 τέτοιες μονάδες! Τι κουβεντιάζουμε; Ή θα γίνουμε Ευρώπη ή δεν θα γίνουμε».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νίκο Χαραλαμπίδη, γενικό διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, ο κ. Χατζηδάκης σε αυτή του τη φράση είπε μισές αλήθειες. Και, όπως τεκμηριώνει, το παράδειγμα της Γαλλίας αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και απέχει πολύ από την όποια εφαρμογή της καύσης σκουπιδιών στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η Γαλλία:

● Σύμφωνα με στοιχεία του 2018, παρουσιάζει ποσοστά ανακύκλωσης απορριμμάτων της τάξης του 25% και κομποστοποίησης της τάξης του 19% (σύνολο 44%), ναι μεν πολύ καλύτερα από τα δικά μας, που είναι της τάξης του 20% (σύνολο ανακύκλωσης-κομποστοποίησης), αλλά κάτω από τους δεσμευτικούς ευρωπαϊκούς στόχους του 55% - 65% μέχρι το 2025 - 2035, αντίστοιχα. Επίσης, θάβει το περίπου 21% των απορριμμάτων της, όταν η Ελλάδα θάβει το 77%.

● Παρουσιάζει ποσοστό καύσης 35,1% (από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών), σχεδόν μόνο με παραγωγή ενέργειας. Εν ολίγοις, η Γαλλία καίει πολύ σκουπίδι, από το οποίο παράγει και ενέργεια σχεδόν σε όλες σχεδόν τις μονάδες καύσης, ενώ σε όλες παράγονται και τοξικά απόβλητα, τα οποία και καταλήγουν σε ειδικούς χώρους επικίνδυνων αποβλήτων. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι.

● Καλύπτει εξαιρετικά μικρό μέρος των ενεργειακών της αναγκών από την «ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων», ενώ ο κύριος όγκος της ενέργειας εξακολουθεί να παράγεται από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας. Είναι σαφές ότι η καύση απορριμμάτων δεν σκοπεύει στην παραγωγή ενέργειας, αλλά στοχεύει στη διάθεση των απορριμμάτων.

● Είναι δεδομένο ότι πλέον για να επιτύχει το 65% ανακύκλωση-κομποστοποίηση μέχρι το 2035 δεν μπορεί να αυξήσει την καύση του 35% που έχει, η οποία γι’ αυτό τον λόγο αποτελεί πλέον εμπόδιο, και προφανώς προσανατολίζεται στην εξαγωγή της πανάκριβης τεχνογνωσίας σε χώρες με χαμηλότερη ανακύκλωση-κομποστοποίηση, όπως η Ελλάδα, αποσκοπώντας σε σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Προφανώς αυτά τα στοιχεία δεν έχουν συνυπολογιστεί από τον Κωστή Χατζηδάκη. Οπως ανάλογα παραβλέφθηκαν οι προειδοποιήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF Ελλάς που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η επιλογή της καύσης των απορριμμάτων είναι ασύμβατη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Οπως επισήμαναν οι οργανώσεις, η καύση εμποδίζει την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει και για τους οποίους έχει δεσμευτεί η Ελλάδα για ενίσχυση της ανακύκλωσης και συρρίκνωση του ποσοστού ταφής.

Επιπλέον, η καύση απορριμμάτων είναι πανάκριβη υπόθεση και για να είναι αποδοτική, αποφέροντας κέρδη στους επιχειρηματίες που θα διαχειρίζονται τις μονάδες καύσης, θα πρέπει να συναφθούν εξοντωτικά συμβόλαια και ρήτρες εις βάρος των Ελλήνων πολιτών για διάστημα τουλάχιστον 20-30 ετών. Κι ακόμη, δεδομένου ότι η καύση σκουπιδιών εκλύει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ακυρώνεται η επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως αν και η καύση των αποβλήτων περιγράφεται ως μία μέθοδος που εξαφανίζει το πρόβλημα των απορριμμάτων, στην πράξη αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία λόγω της εκπομπής διοξινών και άλλων τοξικών αέριων και της δημιουργίας υγρών και στερεών τοξικών αποβλήτων. Λόγος για τον οποίο, σε περιοχές που υπάρχουν βιομηχανίες και χρησιμοποιούν ως καύσιμο σκουπίδια, παρατηρείται μεγαλύτερη θνησιμότητα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων καίει την ανακύκλωση
Από χθες σε διαβούλευση το νέο μοντέλο που αποδεικνύεται εξίσου αντιπεριβαλλοντικό και δαπανηρό με το προηγούμενο της ταφής ● Ο χάρτης με τις Μονάδες Ενεργειακής Αξιοποίησης, Επεξεργασίας Απορριμμάτων και...
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων καίει την ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προσαγωγές ακτιβιστών της Greenpeace (video)
Σε προσαγωγές τεσσάρων ακτιβιστών της Greenpeace προχώρησε η αστυνομία το πρωί, όταν επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό στο υπουργείο Περιβάλλοντος ενάντια στον νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη
Προσαγωγές ακτιβιστών της Greenpeace (video)
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
Πυρ ομαδόν από τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων ● Μόνη λύση η στροφή στην κυκλική οικονομία.
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ανακύκλωση των αντιφάσεων
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση χθες το νομοσχέδιο για την προώθηση της ανακύκλωσης με πολλά ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα.
Η ανακύκλωση των αντιφάσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Η καύση απορριμμάτων, δώρο στα συμφέροντα»
Η απόφαση για καύση απορριμμάτων-υπολειμμάτων δεν είναι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη επιλογή, αλλά μια πολιτική επιλογή που απλώς θα ωφελήσει κάποια ελάχιστα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Η καύση απορριμμάτων, δώρο στα συμφέροντα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Άλλη μια εξαγγελία για κλείσιμο χωματερών από Χατζηδάκη
Την ώρα που οι ανεξέλεγκτες χωματερές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους υπό την ανοχή της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δεν δίστασε να υποσχεθεί πως το φαινόμενο...
Άλλη μια εξαγγελία για κλείσιμο χωματερών από Χατζηδάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας