• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  4 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 31.9°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.4°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  4 BF
  32%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 27.6°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 24.0°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 29.1°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.1°C
  3 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  39%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.5°C
  2 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 29.0°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 28.8°C
  2 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 29.5°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.5°C
  1 BF
  31%

Η οροσειρά της Ζήρειας δεσπόζει πάνω από το χωριό Ψάρι Κορινθίας

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Σπέρνουν» αιολικά στις κορυφές της Ζήρειας Κορινθίας

 • A-
 • A+
Η άδεια για την εγκατάσταση 21 ανεμογεννητριών σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα και μάλιστα σε προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura απειλεί με ολέθριες συνέπειες το οικοσύστημα και βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλήρη αντίθεση δήμων και επαγγελματικών φορέων της Πελοποννήσου

Σε ακόμη έναν πυρήνα μιας προστατευόμενης περιοχής, στις αναλλοίωτες στον χρόνο από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση κορυφές του βουνού Μικρή Ζήρεια στον νομό Κορινθίας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) χορήγησε άδεια για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού αποτελούμενου από 21 ανεμογεννήτριες, με διάμετρο δρομέα 82 μέτρα και συνολικό ύψος μεγαλύτερο των 100 μέτρων.

Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να τοποθετηθούν από την εταιρεία «Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος» στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας σε υψόμετρο 2.000 έως 2.120 που έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας και Ειδική Ζώνη Διατήρησης και αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura, αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού. Για ακόμη μία φορά, η έκδοση της συγκεκριμένης άδειας από τη ΡΑΕ πραγματοποιήθηκε εν αγνοία της τοπικής κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εν προκειμένω των Δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Σικυωνίων.

Η ισοπέδωση της κορυφογραμμής της Μικρής Ζήρειας που απαιτείται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και των συνοδών έργων και η ανεπανόρθωτη αλλοίωση του βουνού αναμένεται να επιφέρουν βαρύ πλήγμα για την ορεινή Κορινθία με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Διάνοιξη δρόμων

Για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών θα χρειαστεί διάνοιξη δρόμων πλέον των 10 χιλιομέτρων, πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων, ώστε τα εξαρτήματά τους να μεταφερθούν στην κορυφογραμμή του βουνού. Η υψομετρική διαφορά που θα πρέπει να καλυφθεί είναι μεγαλύτερη από 1.100 μέτρα. Η κατασκευή του δρόμου, ιδιαίτερα σε υψόμετρο πάνω από τα 1.500, θα απαιτήσει μεγάλες εκσκαφές των πρανών, καθώς η μέση κλίση του εδάφους είναι 15%.

Ολέθρια θα είναι και τα έργα για το απαιτούμενο δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η μεγάλη παρέμβαση προβλέπεται να γίνει στην κορυφογραμμή του βουνού και συγκεκριμένα στις βραχώδεις κορυφές Χιόνι, Ντουσκιά και Τσούμα. Για την εγκατάσταση κάθε ανεμογεννήτριας προβλέπεται η ισοπέδωση έκτασης ενός στρέμματος και η θεμελίωση με οπλισμένο σκυρόδεμα της τάξης των 500 κυβικών μέτρων.

Η μη επανορθώσιμη αλλοίωση της μορφολογίας του εδάφους θέτει εν κινδύνω την υδρολογική ισορροπία των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, ενώ υπάρχουν φόβοι για σημαντικές επιπτώσεις στην επιφανειακή απορροή των υδάτων και τον υδρολογικό κύκλο της περιοχής.

Στον περιορισμένο χώρο αυτών των βουνοκορφών αναπτύσσονται οικότοποι και σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας που προστατεύονται από την κοινοτική οδηγία για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων. Οι κορυφές της Ζήρειας κατατάσσονται στη 2η θέση, μετά τον Ταΰγετο, στις «Περισσότερο Σημαντικές Περιοχές Χλωρίδας για την Ελλάδα», σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Ελληνικού Κέντρου Βιότοπων-Υγρότοπων.

Εξάλλου, οι ορεινές περιοχές της Στυμφαλίας, του Φενεού και των Τρικάλων Κορινθίας, που περικλείουν το όρος Ζήρεια, έχουν καταστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες πόλος ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, με την περιοχή των Τρικάλων να θεωρείται ο κορυφαίος ορεινός τουριστικός προορισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στο επίκεντρο αυτής της ανάπτυξης, που βασίζεται στη στενή σχέση του επισκέπτη με τη φύση, βρίσκεται το φυσικό περιβάλλον της Ζήρειας, λόγος για τον οποίο οι δημοτικές αρχές και πολλοί ντόπιοι έχουν επενδύσει στον αειφόρο τουρισμό.

Βιομηχανική ζώνη

Μάλιστα, στην Πελοπόννησο είναι υπό εξέλιξη η δημιουργία δικτύου μονοπατιών μήκους 1.500 χιλιομέτρων, το οποίο θα διασχίζει και τον νομό Κορινθίας περνώντας από το όρος Ζήρεια, σε απόσταση αναπνοής από τη σχεδιαζόμενη βιομηχανική αιολική εγκατάσταση.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η αδειοδότηση του αιολικού πάρκου των 21 ανεμογεννητριών στη Μικρή Ζήρεια δεν θα είναι παρά η απαρχή της μετατροπής της ορεινής Κορινθίας σε ακόμη μία εκτεταμένη βιομηχανική ζώνη αιολικών. Οπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της ΡΑΕ, στους Δήμους Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Σικυωνίων δύναται να δοθούν άδειες για έως 339 ανεμογεννήτριες, ενώ στο σύνολο του νομού Κορινθίας δύναται να δοθούν άδειες για επιπλέον 425 ανεμογεννήτριες, στους Δήμους Λουτρακίου-Περαχώρας και Κορινθίων.

Την πλήρη αντίθεσή τους στην αδειοδότηση του αιολικού πάρκου στη Μικρή Ζήρεια εκφράζουν με ομόφωνες αποφάσεις τους τα δημοτικά συμβούλιο των Δήμων Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης και Σικυωνίων, που θα συνεργαστούν για την αποτροπή της εγκατάστασης των αιολικών στη Ζήρεια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου τάσσεται στο πλευρό των τοπικών φορέων και πολιτών που αγωνίζονται για την αποτροπή της απειλούμενης οικολογικής καταστροφής και δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να επιτευχθεί αυτό. Αντίθετη «με την άστοχη χωροθέτηση της εγκατάστασης αυτής σε περιοχή η οποία είναι χαρακτηρισμένη Natura 2000» δηλώνει και η Ενωση Ξενοδόχων του νομού Κορινθίας.

Κοινό αγαθό

«Η χωροθέτηση ανεμογεννητριών πρέπει να γίνεται με αυστηρά επιστημονικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά κριτήρια και όχι σε περιοχές μεγάλης οικολογικής, οικονομικής, τουριστικής και αισθητικής σημασίας. Η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη Ζήρεια δεν πληροί κανένα τέτοιο κριτήριο. Η Ζήρεια δεν είναι προς πώληση ή εκμετάλλευση από λίγους. Είναι φυσικό μνημείο κάλλους και βιοποικιλότητας, μια φυσική πηγή πλούτου και κοινό αγαθό που πρέπει να προστατευθεί», τονίζει το Δίκτυο Προστασίας της Ζήρειας που συστάθηκε με αφορμή την αδειοδότηση του αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή της Μικρής Ζήρειας από πολίτες και φορείς της Κορινθίας.

■ Σε δράση για την προστασία της Ζήρειας καλούν την ερχόμενη Κυριακή (7/6) στις 8 π.μ. ο Ορειβατικός Σύλλογος Κορίνθου και το Δίκτυο Προστασίας Ζήρειας με κύριο σύνθημα «Ναι στην προστασία της φύσης, όχι στις ανεμογεννήτριες στη Ζήρεια». Η δράση θα περιλαμβάνει καθαρισμό και συντήρηση του μονοπατιού Κεφαλάρι-Μικρή Ζήρεια, ακτιβιστική δράση διαμαρτυρίας στο οροπέδιο «Ισιώματα» και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.

«Στοπ» σε εγκατάσταση στο Πάνειο όρος Αττικής

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Παγώνει επί του παρόντος η απόπειρα για την εγκατάσταση της πρώτης ανεμογεννήτριας στο Πάνειο όρος, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κερατέα και στα Καλύβια Θορικού, αφού το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε τη δίμηνη αναστολή των εργασιών. Είχε προηγηθεί αίτηση αναστολής και ακύρωσης της οικοδομικής άδειας που είχε εκδοθεί από την ΥΔΟΜ Μαρκοπούλου στην εταιρεία «ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.» που είχε καταθέσει στις 27 Μαΐου ο Δήμος Σαρωνικού στο πλαίσιο του κοινού αγώνα των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος.

Η αίτηση ακύρωσης καταδείκνυε παραβάσεις που αφορούν τη μη κατάθεση όλων των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την παράβαση των διοικητικών ορίων των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, με την άδεια να έχει εκδοθεί στον Δήμο Λαυρεωτικής, ενώ η ανεμογεννήτρια είναι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Σαρωνικού.

«Θεωρούμε ότι η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον αγώνα μας εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πανί, δεν θα πρέπει όμως να εφησυχάσουμε ούτε στιγμή αλλά να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να συμμετέχουμε σε ό,τι προγραμματίζει η διαπαραταξιακή επιτροπή για την προστασία και την ανάδειξη του Πάνειου όρους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Σαρωνικού.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μοτοκρός σε... οικοσυστήματα
Καταγγελίες από περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις για τον αγώνα μοτοσικλετών «Olympia Rally» που διεξάγεται σε ευαίσθητες περιοχές «Φυσικού Κάλλους» και NATURA στην Πελοπόννησο.
Μοτοκρός σε... οικοσυστήματα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ευρεία κινητοποίηση για την προστασία της Οίτης
Ημέρα αγώνα η αυριανή για την αποτροπή της καταστροφής της Οίτης από τους πέντε αιολικούς σταθμούς που ετοιμάζουν οι επενδυτές ● Το βουνό περιλαμβάνει Εθνικό Δρυμό, περιοχή NATURA, καταφύγιο πουλιών, σπάνια...
Ευρεία κινητοποίηση για την προστασία της Οίτης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
Το φαραωνικό έργο εγκατάστασης αιολικών με όνομα «Aigaio Project» απειλεί περιοχές Natura και θέτει σε κίνδυνο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων.
Περιβαλλοντικό έγκλημα στα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κόκκινο» σε νέα αιολικά από την Περιφέρεια Στερεάς
Το αίτημα για τη μη αδειοδότηση και εγκατάσταση νέων βιομηχανικών αιολικών σε επτά περιοχές υιοθετήθηκε σε ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από σχετικά αιτήματα.
«Κόκκινο» σε νέα αιολικά από την Περιφέρεια Στερεάς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια πρώτη νίκη κατά των αιολικών στις Κυκλάδες
Μια πρώτη νίκη καταγράφηκε στον αγώνα των κατοίκων και των φορέων της Τήνου κατά της εγκατάστασης αιολικών στο νησί τους, έπειτα από την ακύρωση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών.
Μια πρώτη νίκη κατά των αιολικών στις Κυκλάδες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας