Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σπέρνουν ανοργανωσιά, θα θερίσουν κοσμοσυρροή;
ΑΠΕ-MΠE / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπέρνουν ανοργανωσιά, θα θερίσουν κοσμοσυρροή;

  • A-
  • A+

Φόβους για καταστάσεις χάους μέσα και έξω από τα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη, αλλά και στα υπόλοιπα γραφεία της ενδοχώρας και των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών δημιουργεί η επαναλειτουργία της υπηρεσίας το πρωί της Δευτέρας.

Παρ' όλο που οι εγκαταστάσεις έμειναν κλειστές για το κοινό για περίπου δύο μήνες, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έκανε καμία έγκαιρη προετοιμασία, αλλά περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να εκδώσει γενικόλογες οδηγίες μόλις προχτές, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την επαναλειτουργία της υπηρεσίας.

Η εγκύκλιος που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Πάτροκλος Γεωργιάδης δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα παρά ασφάλεια στους εργαζομένους και τους χιλιάδες ανθρώπους που περιμένουν να εξυπηρετηθούν μαζί με τους δικηγόρους τους.

Καμία έγκαιρη προετοιμασία δεν υπήρξε για να εξυπηρετηθούν σταδιακά οι χιλιάδες υποθέσεις ούτε ενημέρωση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί το υπουργείο για να απευθυνθεί σε όσους ζητούν άσυλο, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ. Πόσοι από τους χιλιάδες των οποίων έχει λήξει το δελτίο αίτησης ασύλου θα προλάβουν να ενημερωθούν ότι δεν θα γίνεται ανανέωση στα γραφεία στην ενδοχώρα;

Είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν συνωστισμός και τεράστιες ουρές έξω από τις κατά τόπους εγκαταστάσεις, ενώ δημιουργείται έντονη ανησυχία για πιθανές εντάσεις και επεισόδια, στην προσπάθεια των ανθρώπων να προλάβουν να εξυπηρετηθούν για εκκρεμότητες κρίσιμες για τη ζωή τους.

Στην πραγματικότητα, τις επιπτώσεις της έλλειψης προετοιμασίας θα κληθεί να τις διαχειριστεί η αστυνομία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για φαινόμενα καταστολής, αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, για την ανασφάλεια των τοπικών κοινωνιών όπως και για την επικοινωνιακή στοχοποίηση των προσφύγων και μεταναστών. Διαπρέπουν άλλωστε σ' αυτό η κυβερνητική ρητορική και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Αλλά η ανησυχία επεκτείνεται και μέσα στις εγκαταστάσεις. Η εγκύκλιος προβλέπει ότι η υπηρεσία θα λειτουργεί με το μισό προσωπικό και τους μισούς διερμηνείς. Παραμένει όμως αμφίβολο ότι λύνεται έτσι το πρόβλημα του συνωστισμού, λόγω της συχνά περιορισμένης έκτασης και της διευθέτησης των γραφείων.

Μέχρι χτες το βράδυ δεν υπήρξε καμία προετοιμασία των εγκαταστάσεων για να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα προστασίας, δεν είχαν τοποθετηθεί ούτε διανεμηθεί πλεξιγκλάς, ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η τελική διάθεση μασκών, γαντιών και αντισηπτικών.

Ανακύπτουν μάλιστα ιδιαίτερα ζητήματα που δεν έχουν αντιμετωπιστεί: εγκαταστάσεις που μοιράζονται την πύλη εισόδου με άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ανάγκη αφαίρεσης διαχωριστικών, πολύ μικρά δωμάτια συνεντεύξεων, έλλειψη κατάλληλων υπολογιστών και αδυναμία των υπαρχόντων δικτύων για την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων για συνεντεύξεις που προβλέπονται πιλοτικά τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ενώ δεν έχουν διοριστεί οι διοικητές των δομών, στους οποίους πρέπει να επιδοθούν ταχυδρομικά αποφάσεις. Εξ ου και η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για τα μέτρα προστασίας και τη σταδιακή εξυπηρέτηση του κοινού στους προϊσταμένους της υπηρεσίας, χωρίς να παίρνει υπόψη τις ιδιάζουσες συνθήκες διαβίωσης πολλών εξυπηρετούμενων, την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης, την έλλειψη συγκεκριμένων οδηγιών.

Είναι αμφίβολο ότι σε λίγα εικοσιτετράωρα μπορούν οι προϊστάμενοι «να προγραμματίσουν τη διεκπεραίωση ενεργειών, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό, σε κλιμακωτά χρονικά διαστήματα, με σκοπό τη σταδιακή προσέλευση των επωφελούμενων», όταν κάθε γραφείο καλείται να εξυπηρετήσει αρκετές εκατοντάδες διαφορετικές υποθέσεις.

Ενώ ακούγεται παράδοξο να καλούνται οι εργαζόμενοι σε αυτές τις συνθήκες και ελλείψεις «να εργάζονται τηρώντας πλήρως όλες τις συστάσεις σχετικά με τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας». Ούτε ακούγεται καθησυχαστική η υπογράμμιση ότι η προσέλευση «προϋποθέτει την εκ μέρους των επωφελούμενων χρήση ατομικών μέτρων προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας».

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απειροι μετακλητοί σε θέσεις-κλειδιά του προσφυγικού
Το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε τα ονόματα των διοικητών και υποδιοικητών των υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Ασύλου, χωρίς να έχει βγάλει ΦΕΚ διορισμού ● «Εκλεκτός» του Αδωνη Γεωργιάδη ο...
Απειροι μετακλητοί σε θέσεις-κλειδιά του προσφυγικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
Την αναθεώρηση του προγράμματος στέγασης και ένταξης προσφύγων «Ηλιος» και την καλύτερη διασύνδεση των προσφύγων με τον ΟΠΕΚΑ και τον ΟΑΕΔ αποφάσισε διευρυμένη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου...
Πρώτα οι εξώσεις, μετά... λύσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
Κώστας Μπακογιάννης και Νότης Μηταράκης συναντήθηκαν την Τρίτη, ενόψει της προγραμματισμένης έξωσης 300 αναγνωρισμένων προσφύγων, από τη δομή του Ελαιώνα και περίπου 2.500 από διαμερίσματα του προγράμματος...
Συνάντηση Μηταράκη - Μπακογιάννη ενόψει της έξωσης χιλιάδων προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τη Λέσβο ξεκίνησε το «πείραμα» Μηταράκη για 11.000 απελάσεις προσφύγων
«Καθεστώς εξαίρεσης» εγκαθιστά η Υπηρεσία Ασύλου στη Λέσβο για τους αιτούντες διεθνή προστασία, με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες άνθρωποι να έχουν ήδη εισπράξει αρνητική απάντηση στα αιτήματα ασύλου, ενώ και...
Από τη Λέσβο ξεκίνησε το «πείραμα» Μηταράκη για 11.000 απελάσεις προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χωρίς σχέδιο και οργάνωση η επανέναρξη της υπηρεσίας Ασύλου
Με αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής επιχειρείται η επαναλειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου τη Δευτέρα για το κοινό, χωρίς τα προβλεπόμενα...
Χωρίς σχέδιο και οργάνωση η επανέναρξη της υπηρεσίας Ασύλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις από τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου 
Το ΣΕΣΥΑ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία για τις 18 Μαΐου, την ημέρα επαναλειτουργίας της υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και στάση εργασίας και διαμαρτυρία την ημέρα συνάντησης με τον υπουργό Ν. Μηταράκη.
Νέες κινητοποιήσεις από τους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας