• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.5°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 16.8°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.0°C / 9.8°C
  0 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 4.5°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.4°C
  6 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.9°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 6.5°C / 13.7°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.8°C / 10.6°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  87%
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλαγή... περιβάλλοντος

 • A-
 • A+

Τη θέσπιση εισιτηρίου για επισκέπτες, crowdfunding και εισπράξεις από άδειες κυνηγιού περιλαμβάνει το... ευρωπαϊκό μοντέλο για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας που εισηγείται το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος στο σχέδιο νόμου, το οποίο τελικά αναρτήθηκε χθες στο opengov και θα παραμείνει σε διαβούλευση ώς τις 18 Μαρτίου.

Με τις προωθούμενες διατάξεις δημιουργείται κεντρικός φορέας για το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών και με τη συγκρότηση της νέας διοίκησης καταργούνται αυτόματα οι 32 Φορείς που υπάρχουν σήμερα, έχουν συγκροτηθεί από μη αμειβόμενα μέλη και προταθεί από τοπικούς φορείς και οικολογικές οργανώσεις.

Στην ουσία δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας για το σύνολο των 349 εργαζομένων, που βρίσκονται σε ομηρία πάνω μια δεκαετία και παραμένουν απλήρωτοι από τις αρχές της χρονιάς. Οι ήδη εργαζόμενοι προβλέπεται να επαναξιολογηθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και να τοποθετηθούν σε μόνιμες θέσεις, ενώ προβλέπονται και άμεσες προσλήψεις, με διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν μέσα σε ένα μήνα (!) για την κάλυψη των κενών.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου δεν εφάρμοσε την πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2020, με την οποία είχε εξασφαλιστεί η μισθοδοσία όλων των εργαζομένων από δημόσιους πόρους, Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν οι υπό εκπόνηση μελέτες που καλύπτουν το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών και θα μπορούσαν να στηρίξουν την ήπια ανάπτυξη σε ευαίσθητα οικολογικά συστήματα.

Το ειδικό τέλος

Η δημοσιοποίηση των θέσεων του υπουργείου πυροδότησε τον πόλεμο της πλαστικής σακούλας. Με την ισχύουσα Κοινοτική Οδηγία επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος 7 λεπτών, που εισπράττεται χωριστά και αποδίδεται στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), με αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις του πλαστικού.

Ο διαχωρισμός σε λεπτές και χοντρές σακούλες οδήγησε στην εκτόξευση της χρήσης της δεύτερης κατηγορίας που δεν επιβαρύνεται με το ειδικό τέλος. Η γενίκευση του μέτρου της πληρωμής τέλους, που προτείνει το υπουργείο, πλήττει τα περίπτερα και τις λαϊκές αγορές που είχαν εξαιρεθεί. Η σχετική διάταξη είναι η πρώτη για την οποία υποβλήθηκαν χθες αντιρρήσεις, ενώ προτείνεται η πλήρης κατάργηση της χρήσης πλαστικής σακούλας με παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης από τον ΕΟΑΝ.

Οι «οικιστικές πυκνώσεις» φαίνεται πως ήρθαν για να μείνουν, καθώς δεν έγινε αναφορά στον συγκεκριμένο όρο κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα από τον Κωστή Χατζηδάκη, αλλά περιλαμβάνεται στις σχετικές διατάξεις.

Είναι το πιο αμφιλεγόμενο κομμάτι των νομοθετικών ρυθμίσεων, με πολλά αδιευκρίνιστα σημεία ακόμα και από το υπουργείο που χθες έσπευσε να αποσύρει τις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων, με τη διευκρίνιση ότι θα καθοριστούν με χωριστή διαδικασία.

Ιδιαίτερα αισιόδοξη φαίνεται η πρόβλεψη ότι μέσα σε ένα δίμηνο από την ψήφισή του θα προχωρήσει η ανάρτηση ολόκληρων των δασικών χαρτών μαζί με τις περιοχές διαμορφωμένων αυθαιρέτων που έχουν εξαιρεθεί, αλλά η διαδικασία κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ.

Οι μελέτες

Οι ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν βρίσκονται σε ρέματα ή προστατευόμενες περιοχές πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις για να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση και την καταβολή ήδη βεβαιωθέντων προστίμων. Για να προχωρήσει όμως η επόμενη φάση της διατήρησης του κτίσματος για 30 χρόνια πρέπει:

● Να εκπονηθούν οικονομοτεχνικές μελέτες, από τις οποίες θα προκύπτει ότι δεν είναι συμφέρουσα η κατεδάφισή τους και θα προτείνονται δράσεις αποκατάστασης του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

● Να εγκριθεί από το ΣτΕ σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο θα καθορίζονται τα κριτήρια εξαίρεσης ενός αυθαιρέτου από την κατεδάφιση και τη διατήρηση ενός διαμορφωμένου οικισμού. Με δεδομένη την πάγια θέση του ακυρωτικού δικαστηρίου στο θέμα των «οικιστικών πυκνώσεων δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για την κατάληξη του επίμαχου διατάγματος.

Με τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών λαμβάνονται μέτρα για την επίσπευση των εγκρίσεων για εκκρεμείς πολεοδομικές μελέτες, που αφορούν κυρίως περιοχές υπό ένταξη στο σχέδιο, κύριας ή παραθεριστικής κατοικίας.

Οι διατάξεις αφορούν τη στελέχωση των τοπικών Συμβουλίων Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥΠΟΘΑ) με την κάλυψη των κενών σε νομικούς και αρχιτέκτονες, καθώς και την ενοποίησή τους σε νησιά όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησή τους με όλες τις προβλεπόμενες ειδικότητες.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
Για πρώτη φορά θα επιτραπεί να υποβάλουν δήλωση οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν κατασκευαστεί σε καμένες ή εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στη συνέχεια να τα διατηρήσουν για 30 χρόνια, αλλά υπό...
Τακτοποίηση αυθαιρέτων σε καμένα δάση για 30 χρόνια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι κατευθύνσεις για το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων
Με πολεοδομικά «εργαλεία» που ισχύουν για τους παραδοσιακούς οικισμούς θα αντιμετωπιστούν οι οικισμοί αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ● Τι δείχνουν οι δασικοί χάρτες...
Οι κατευθύνσεις για το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρή παράταση στη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αφήνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων λήγει στις 8 Νοεμβρίου και υπάρχει σκέψη να παραταθεί.
Προς παράταση για τα αυθαίρετα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν την απελευθέρωση της παράκτιας ζώνης, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της, προβλέπονται κάθετοι πεζόδρομοι και βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
Ενας πρότυπος οικισμός, έκτασης περίπου 7.900 στρεμμάτων, με σύγχρονες υποδομές και ελεύθερους χώρους, θα ζωντανέψει μέσα από τις στάχτες που αφάνισαν το περασμένο καλοκαίρι το Μάτι.
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι περίοικοι σταμάτησαν την κοπή δέντρων
Ενα περιβαλλοντικό «έγκλημα» απετράπη καθώς ο επιχειρηματίας που μίσθωσε το αναψυκτήριο «Ya» στο στρατόπεδο Βαρύτη προχωρούσε σε αυθαίρετες εργασίες οι οποίες δεν δικαιολογούνταν από την άδεια για παρεμβάσεις
Οι περίοικοι σταμάτησαν την κοπή δέντρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας