Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα βιομηχανικά αιολικά σκαρφαλώνουν στην Οίτη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα βιομηχανικά αιολικά σκαρφαλώνουν στην Οίτη

  • A-
  • A+
Οπως προκύπτει από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μία αίτηση που αφορά τη θέση «Τούρλα - Βλιτοτσούμαρο» έλαβε έγκριση άδειας παραγωγής για αιολικό σταθμό 15 ανεμογεννητριών, ύψους 121 μέτρων, σε μια έκταση 1.412 στρ. Για το έργο αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου έχει επανειλημμένα γνωμοδοτήσει αρνητικά

Σε απόσταση αναπνοής από τα όρια του Εθνικού Δρυμού Οίτης, που έχει θεσμοθετηθεί ως προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από το 1966 με σκοπό τη διατήρηση και την προστασία της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας καθώς και των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών του βουνού, και εντός «Σημαντικής Περιοχής για τα πουλιά» επιχειρείται η εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων στην Οίτη σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μέτρα.

Οπως προκύπτει από τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η μία αίτηση που αφορά τη θέση «Τούρλα - Βλιτοτσούμαρο» έχει λάβει την έγκριση άδειας παραγωγής για έναν αιολικό σταθμό παραγωγής ενέργειας 15 ανεμογεννητριών, ύψους 121 μέτρων, σε μια έκταση 1.412 στρεμμάτων.

Για το συγκεκριμένο έργο ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου έχει επανειλημμένα γνωμοδοτήσει αρνητικά, λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμα λάβει άδεια εγκατάστασης. Την τελευταία φορά (Ιούλιος 2017) η αρνητική γνωμοδότηση αφορούσε την τελική Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) που υπέβαλε η κατασκευάστρια εταιρεία, καθώς, μεταξύ άλλων, «το εν λόγω αιολικό πάρκο χωροθετείται στην προτεινόμενη Ζώνη Β - Περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Οίτης, στην οποία δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους δραστηριότητες».

Οι άλλες τέσσερις αιτήσεις για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων, που αφορούν τις θέσεις Πύργος (8 ανεμογεννήτριες), Πυργάκι (6 ανεμογεννήτριες), Ξηροβούνι (8 ανεμογεννήτριες) και Μακρυράχη (5 ανεμογεννήτριες), ύψους 151 μέτρων, βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης των αιτήσεων παραγωγής και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της διαβούλευσης.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης και εκπροσώπων φορέων της περιοχής, για να συζητηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών στην Οίτη και η οργάνωση του πλαισίου δράσης της Κίνησης για την ακύρωση αυτών των σχεδίων.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, των παραγωγικών φορέων και των κατοίκων των 22 παραοίτειων κοινοτήτων, αλλά και η κατάθεση της εναντίωσης στα αιολικά στην Οίτη προς όλους τους θεσμικούς φορείς.

«Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και των αιολικών σταθμών, με όρους και προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατόν όμως να μην αντιδράσουμε όταν στη διαδικασία κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κ.λπ.) το αποτέλεσμα είναι εν τέλει λιγότερο “πράσινο” από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης “καθαρής ενέργειας” (…) στην Οίτη, που οι άνθρωποί της σήμερα έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μια ήπια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη» αναφέρει η Κίνηση, η οποία απαιτεί την ακύρωση των σχεδίων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο βουνό.

Η Οίτη αποτελεί ένα από τα ομορφότερα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, που υψώνεται πάνω από τον κάμπο της Λαμίας και την κοιλάδα του Σπερχειού. Στις πλαγιές της σχηματίζονται πολλά υδάτινα ρεύματα. Εξαιτίας της πλούσιας χλωρίδας της είναι γνωστή και ως «το βουνό των λουλουδιών». Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.153 είδη φυτών.

Το οικοσύστημα

Στα δάση της ζουν μεγάλη ποικιλία θηλαστικών, όπως ο λύκος, το ζαρκάδι και το αγριόγιδο, καθώς και άλλα μικρότερα είδη θηλαστικών. Φιλοξενεί χαρακτηριστικά πουλιά των ορεινών οικοσυστημάτων, όπως η πετροπέρδικα, ο χρυσαετός και άλλα αρπακτικά πουλιά, μικροπούλια και δρυοκολάπτες.

Ο Εθνικός Δρυμός Οίτης είναι ο τρίτος σε έκταση της χώρας μας με 70.000 στρέμματα που αντιστοιχούν περίπου στο ένα τέταρτο του ορεινού όγκου της Οίτης. Από αυτά τα 33.700 αποτελούν τον πυρήνα και τα υπόλοιπα την περιφερειακή ζώνη.

Κι όμως, ενώ τα φαραωνικά αιολικά βρίσκονται στο πρόθυρα της επέλασης στην Οίτη απειλώντας και την πλούσια βιοποικιλότητα που φιλοξενεί το βουνό, κάποιοι εξακολουθούν να ρίχνουν στάχτη στα μάτια και να δεσμεύονται δήθεν για την προστασία της. Με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, που έπειτα από πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή (19/11/2019) είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«Στη Φθιώτιδα σήμερα, στον φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης. Ακόμα ένα στολίδι του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας που πρέπει διαρκώς να προστατεύουμε. Μίλησα με το συμβούλιο και τους εργαζόμενους του φορέα που με περιορισμένα μέσα και μεγαλύτερη περιοχή ευθύνης (Σπερχειός, Μαλιακός) προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι δέσμευσή μας να δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή την προστασία της βιοποικιλότητας στην πατρίδα μας».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τα Δερβενοχώρια
Τα Δερβενοχώρια μετατρέπονται από μια όαση πρασίνου, που προσέλκυε τουρίστες και επισκέπτες για αποδράσεις περιπάτου και φαγητού κοντά στην πόλη, σε μια βιομηχανική περιοχή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τα Δερβενοχώρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πεζοπορικοί μαραθώνιοι για τη σωτηρία των βουνών από τα αιολικά
Ενας πεζοπορικός άθλος βρίσκεται σε εξέλιξη από δύο ορειβάτες που αποφάσισαν να διασχίσουν την ορεινή Ελλάδα για τη σωτηρία των ελληνικών βουνών από την αιολική καταστροφή, μεταφέροντας το μήνυμα «Ελεύθερα...
Πεζοπορικοί μαραθώνιοι για τη σωτηρία των βουνών από τα αιολικά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πορεία διαμαρτυρίας για τα αιολικά στην Οίτη
Κινήσεις Πολιτών και ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν πορεία αλληλεγγύης για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο πανέμορφο βουνό.
Πορεία διαμαρτυρίας για τα αιολικά στην Οίτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυναμική πορεία (και υπό βροχή) ενάντια στη λεηλασία της φύσης
Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα ενάντια στη λεηλασία της φύσης ήταν ξεχωριστή, όχι μόνο γιατί πορεύθηκε εν μέσω καταρρακτώδους βροχής, αλλά και γιατί συγκέντρωσε περισσότερους από 1.500...
Δυναμική πορεία (και υπό βροχή) ενάντια στη λεηλασία της φύσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κοινό μέτωπο δημάρχων των Αγράφων κατά των αιολικών
Πέντε νεοεκλεγέντες δήμαρχοι ζητούν την ανάκληση της αδειοδότησης δύο βιομηχανικής κλίμακας αιολικών πάρκων με 40 ανεμογεννήτριες καθώς και τη σύνταξη νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Κοινό μέτωπο δημάρχων των Αγράφων κατά των αιολικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας