• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.1°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.6°C / 2.4°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 4.4°C
  4 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 0.5°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.3°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.2°C / -0.7°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.4°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.7°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 5.6°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 5.3°C
  6 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 0.0°C
  2 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.5°C / 2.7°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  3 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -2.7°C / 2.1°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.3°C / 0.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  1 BF
  58%

Χωματουργικές εργασίες για την εγκατάσταση του πρώτου βιομηχανικού αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή της Νιάλας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πραξικοπηματική» διευκόλυνση για τα αιολικά στα Αγραφα

 • A-
 • A+
Ποια κυβερνητικά... παράκεντρα και με τι σκεπτικό παρακάμπτουν τον «σκόπελο» της προαπαιτούμενης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης ανοίγοντας τον δρόμο στις δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες. ● Η προσφυγή πάνω από 500 ιδιωτών και 26 φορέων με αίτημα την ακύρωση των έργων απορρίφθηκε από το ΣτΕ, αλλά η σχετική απόφαση αναφέρει ρητά ότι δεν είναι δυνατή η έναρξη κανενός είδους εργασιών για την κατασκευή ενός εκ των δύο αιολικών πάρκων εάν δεν κατατεθεί η προαπαιτούμενη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ), η οποία θα πρέπει να εκτιμηθεί από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή.

Απ’ ό,τι φαίνεται, όταν για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση των δύο αιολικών πάρκων στα Αγραφα ανακύπτουν εμπόδια, όπως τα ελλείμματα στις περιβαλλοντικές μελέτες που εκπόνησαν οι κατασκευάστριες εταιρείες, ένας όρος-αγκάθι που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και συνολικότερα από το κίνημα που έχει αναπτυχθεί ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών στα Αγραφα, τότε τον δρόμο για να ξεκινήσουν οι εργασίες εγκατάστασης μπορούν να ανοίξουν η ίδια η πολιτεία και τα όργανά της με σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία.

Η υπόθεση αφορά την εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων στα Αγραφα, που εντάσσονται στην προστατευόμενη περιοχή «Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων» του δικτύου NATURA 2000. Στα σχέδια της εγκατάστασής τους αντιτάχθηκαν προσφεύγοντας στο ΣτΕ και καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης των έργων περισσότεροι από 500 πολίτες και 26 φορείς.

Η προσφυγή τους απορρίφθηκε, αλλά στη σχετική απόφαση το ΣτΕ αναφέρει ρητά ότι δεν είναι δυνατή η έναρξη κανενός είδους εργασιών για την κατασκευή ενός εκ των δύο αιολικών πάρκων εάν δεν κατατεθεί η προαπαιτούμενη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ), η οποία θα πρέπει να εκτιμηθεί από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή. Το ΣτΕ, δηλαδή, διαπίστωσε μια σοβαρή έλλειψη και παρατυπία κατά τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Αν και η Αδεια Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου της εταιρείας ΑΝΕΜΟ∆ΟΜΙΚΗ ΑΕΕ, που εκδόθηκε τον Μάιο του 2012 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έθετε ως υποχρέωση της εταιρείας την κατάθεση ΕΟΑ μέσα σε έξι μήνες, τελικά οι εταιρείες των δύο αιολικών πάρκων υπέβαλαν τις ΕΟΑ τον Ιούνιο του 2019 και συμπληρωματικά στοιχεία τον Οκτώβριο του 2019, κατά τέσσερα ολόκληρα χρόνια αργότερα απ’ ό,τι όφειλαν.

Ωστόσο, καθώς οι ΕΟΑ εκπονήθηκαν με ελλιπέστατα στοιχεία και οδηγούνται σε εσφαλμένα συμπεράσματα, δεν ήταν δυνατό να εγκριθούν από τους αρμόδιους επιστήμονες του υπουργείου Περιβάλλοντος, λόγος για τον οποίο δεν έχουν λάβει ακόμα έγκριση έως και σήμερα, παρά τα εξώδικα που απέστειλαν οι εταιρείες στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ.

Μεθοδεύσεις

Ισως επειδή οι επενδύσεις σε αυτή τη χώρα και αυτή την περίοδο πρέπει να υλοποιούνται πάση θυσία, τα νομικά εμπόδια για την εγκατάσταση των αιολικών στα Αγραφα ανέλαβαν να παρακάμψουν αυθαίρετα με μεθοδεύσεις τους η ίδια η πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της, ενάντια σε κάθε πλαίσιο χρηστής διοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα:

● Το Δασαρχείο Καρπενησίου στις 22/8/2019, χωρίς την έγκριση των ΕΟΑ από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, εκδίδει Πρωτόκολλο Εγκατάστασης στη μία εταιρεία, αψηφώντας τον σχετικό όρο που έθετε το ΣτΕ, δίνοντάς της έτσι το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις εργασίες που, τελικά, σταμάτησαν έπειτα από τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων. Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το ίδιο Δασαρχείο 6 μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 19/2/2019 απαντώντας σε αίτημα των εταιρειών ανέφερε ότι «χωρίς την έγκριση ΕΟΑ από την αρμόδια Διεύθυνση Βιοποικιλότητας του Υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), δεν μπορεί να προχωρήσει καμία εργασία εγκατάστασης είτε του κυρίως έργου είτε των συνοδών έργων (οδοποιία κ.λπ.)». Την δε αναγκαιότητα της έγκρισης της ΕΟΑ επιβεβαιώνει σε έγγραφό της στις 10/10/2019 και η Διεύθυνση Συντονισμού και Διαχείρισης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, η οποία προειδοποιεί ότι τυχόν έναρξη εργασιών πριν από την έγκριση-αξιολόγηση των ΕΟΑ αποτελεί παράβαση των ΑΕΠΟ και, ως εκ τούτου, συνεπάγεται την ανάκληση τόσο των αδειών όσο και των εγκρίσεων επέμβασης και των πρωτοκόλλων εγκατάστασης που έχουν λάβει οι εταιρείες.

● Την παράνομη επί της ουσίας έκδοση Πρωτοκόλλου Εγκατάστασης από τον δασάρχη Καρπενησίου ακολουθεί η παρέμβαση του ίδιου του υπουργού Ανάπτυξης, Αδώνιδος Γεωργιάδη, που σε τηλεοπτική εκπομπή στις 30/9/2019 και επιδεικνύοντας πλήρη άγνοια –αν όχι μονομερή ενημέρωση για το θέμα– δεν δίστασε, παρά την καθ’ ύλη αναρμοδιότητά του, να στηλιτεύσει την απόλυτα σύννομη στάση του Δασαρχείου Καρδίτσας που αρνήθηκε να εκδώσει Πρωτόκολλο Εγκατάστασης στη δεύτερη εταιρεία που εποφθαλμιά τις κορφές των Αγράφων, αλλά και να στοχοποιήσει τον αγώνα που εκδηλώνεται ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών. Ηταν η στιγμή που ο Αδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της θεοποίησης των επενδύσεων βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος θεωρηθεί ότι καθυστερεί μια επένδυση θα διώκεται πειθαρχικά (βλ. «Αυτά που λέει ο Αδωνις είναι... από τα άγραφα!» - «Εφ.Συν.» 11/10/2019).

●Αποκορύφωμα της συνεχιζόμενης και προς όφελος των ενδιαφερόμενων εταιρειών αυθαιρεσίας των κρατικών λειτουργών αποτελεί έγγραφο (20/11/2019) του ίδιου του γενικού διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής ΥΠΕΝ, Κώστα Δημόπουλου, ο οποίος εντελώς αυθαίρετα και πραξικοπηματικά και παρακάμπτοντας άλλους αρμόδιους για το θέμα φορείς του ίδιου υπουργείου, αποφαίνεται ότι με βάση τις υποβληθείσες ΕΟΑ από τις εταιρείες, για τα εν λόγω αιολικά, δεν απαιτείται τροποποίηση των περιβαλλοντικών αδειών (ΑΕΠΟ), όπως ορίζει ο νόμος και παρ’ όλο που δεν έχουν εγκριθεί αρμοδίως οι οικολογικές αξιολογήσεις που υπέβαλαν οι εταιρείες.

Πρεμούρα

Μόλις 21 μέρες πριν από την έκδοση του προαναφερόμενου εγγράφου (31/10/2019), ο κ. Δημόπουλος είχε ζητήσει από το Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ίδιου υπουργείου να επισπεύσει την έκδοση γνωμοδότησης για τις ΕΟΑ των δύο αιολικών πάρκων ισχυριζόμενος ότι «...δεν προκύπτει ανάγκη τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων» για την κατασκευή και λειτουργία των δύο αιολικών πάρκων. Στην απάντησή του το Τμήμα Προστατευόμενων Περιοχών απορρίπτει τον ισχυρισμό του κ. Δημόπουλου χαρακτηρίζοντάς τον «αυθαίρετη παραδοχή».

Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό του κ. Δημόπουλου, ότι οι ΕΟΑ που υποβλήθηκαν τελικά από τις εταιρείες «δεν παρουσιάζουν ουσιώδεις μεταβολές σε σχέση με τα συμπεράσματα της Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης», το ίδιο Τμήμα απαντά «ότι, αποτελεί μια γενικόλογη και ατεκμηρίωτη παραδοχή, η οποία δεν συνάδει με τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν για την περιοχή».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση του Τμήματος Προστατευόμενων Περιοχών, την επίσπευση της οποίας απαιτούσε ο κ. Δημόπουλος, αναφέρει ότι την έχει υποβάλει, αλλά δεν έχει υπογραφεί αρμοδίως, προφανώς επειδή ήταν αρνητική.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Κ. Δημόπουλος, εκδίδει μια απόφαση –μη αναφερόμενος καν σε κάποια νομική διάταξη– κατά την οποία αναφέρει ότι δεν απαιτείται η τροποποίηση των ΑΕΠΟ των έργων, παρ’ όλο που αυτές δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Βιοποικιλότητας και παρ’ όλο που δεν έχει εγκριθεί η γνωμοδότησή της. Και, βέβαια, δίχως να λαμβάνει υπόψη του τις στοιχειοθετημένες και επιστημονικά ορθές ενστάσεις επί των ΕΟΑ που έχουν καταθέσει περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστήμονες και πολίτες οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτό το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.

«Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ και το Δασαρχείο Καρπενησίου λειτουργούν όχι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντός της, αλλά προς το συμφέρον ιδιωτικών εταιρειών που φιλοδοξούν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του περιβάλλοντος και της εθνικής οικονομίας παρακάμπτοντας τις σύννομες διαδικασίες», καταγγέλλει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

Για την ιστορία και τις αντιφάσεις των αδειοδοτήσεων που δίνονται αφειδώς για τη δημιουργία αιολικών πάρκων –ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές– στις κορυφές των βουνών απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι άδειες εγκατάστασης των δύο βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων στα Αγραφα δόθηκαν από το ΥΠΕΝ δύο μήνες αφότου οι περιοχές όπου επιδιώκεται να εγκατασταθούν εντάχθηκαν με νόμο στην προστατευόμενη περιοχή του «Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων»!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή (7/8) ώστε να καταδείξουν την αντίθεσή τους στην επιχείρηση μετατροπής των Αγράφων σε ζώνη βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων.
Δυναμική κινητοποίηση στην Καζάρμα των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύλο και χημικά στην κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων
Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις 6/6 κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στον «Τύμπανο» Αργιθέας με τη συμμετοχή κατοίκων της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών και συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές...
Ξύλο και χημικά στην κινητοποίηση ενάντια στην καταστροφή των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διήμερος αγώνας για την προστασία των Αγράφων
Μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στη μετατροπή των Αγράφων και της Πίνδου σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων διοργανώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Διήμερος αγώνας για την προστασία των Αγράφων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεσηκωμός ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
Το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για την εγκατάσταση τεσσάρων αιολικών πάρκων με 51 ανεμογεν­νήτριες ύψους 150 μέτρων σε τέσσερα βουνά ● Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 13.00 στην παραλία της Χαλκίδας.
Ξεσηκωμός ενάντια στα αιολικά σε Εύβοια και Σκύρο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη η διαμαρτυρία για τα αιολικά στη Βουλγάρα
Aψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, συγκεντρώθηκαν στη Βρύση Ζαχαράκη για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση αιολικών στη Βουλγάρα και στο βουνό Κερασιά
Με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη η διαμαρτυρία για τα αιολικά στη Βουλγάρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας