• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  3 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.5°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 8.8°C
  4 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.1°C / 1.6°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.9°C / 4.9°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.6°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 10.6°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.0°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 7.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 8.0°C
  2 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 3.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
ΕUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ρέματα δεν αντέχουν άλλη καταστροφή

 • A-
 • A+

Συναγερμό για τα ρέματα της Αττικής χτυπούν η περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Συμμαχία» και οι συλλογικότητες «Ροή» και «Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», προτείνοντας ως απαραίτητες ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των ρεμάτων.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα τελευταία χρόνια από τις διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής ο καθαρισμός και η διευθέτηση των ρεμάτων ισοδυναμεί με την καταστροφή τους.

«Τα ρέματα αντιμετωπίζονται ως απλοί αγωγοί ομβρίων υδάτων και όχι ως οικοσυστήματα, ως ζωτικά κομμάτια της πόλης», περιέγραψε το μέλος της «Ροής», βιολόγος-περιβαλλοντολόγος Μαρτίνος Γκαίτλιχ, εξηγώντας ότι από πλευράς περιφερειακών διοικήσεων «οι όροι διευθέτηση και καθαρισμός έχουν κακοποιηθεί. Απομακρύνονται βλάστηση και φερτά υλικά, αλλά δεν καθαρίζονται τα ρέματα από λύματα και σκουπίδια.

Σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει αποκατάσταση και ανάδειξη ρεμάτων. Αυτό που συμβαίνει από τις περιφερειακές αρχές της Αττικής δεν είναι παρά εγκιβωτισμός και τσιμεντοποίηση».

Οπως περιέγραψε πιο γλαφυρά η Ευαγγελία Δημητρίου από την «Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», με τα έργα που έχουν εγκριθεί ή είναι υπό έγκριση για καθαρισμό ή διευθέτηση ρεμάτων:

■ Ο καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων γίνεται με μπουλντόζες, χωρίς καμιά επίβλεψη, κανένα πρωτόκολλο και οδηγίες για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Οι συμβάσεις που υπογράφονται με εργολάβους πληρώνονται ανάλογα με τον όγκο των φερτών υλικών και του χώματος που απομακρύνεται. «Καταλαβαίνετε τι συμφέρει τον εργολάβο», σχολίασε.

■ Συνήθως κόβεται αδιάκριτα η βλάστηση και έτσι καταστρέφονται χλωρίδα και ενδιαιτήματα πανίδας.

■ Αποψιλώνονται κοίτη, πρανή και όχθες για την τοποθέτηση συρματοκιβωτίων σχεδόν σε όλο το μήκος του ρέματος.

■ Τοποθετούνται πασσαλότοιχοι και γίνονται έργα με μπετόν, προκειμένου να προστατευθούν αυθαίρετες ή λάθος κατασκευές (από ακίνητα έως αυθαίρετοι τοίχοι που μπλοκάρουν τη ροή του ρέματος και δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, όπως περιγράφηκε), αντί να απομακρυνθούν ή να διορθωθούν.

Τα αποτελέσματα, όπως ειπώθηκε, δεν είναι άλλα από το να στενεύονται (οι ήδη στενεμένες) κοίτες των ρεμάτων, οδηγώντας σε πλημμυρικά φαινόμενα, να καταστρέφονται χλωρίδα και πράσινο ρεμάτων με δυσάρεστες επιπτώσεις στο μικροκλίμα, να μειώνονται οι χώροι πρασίνου, να προκαλείται άνοδος της θερμοκρασίας, εν ολίγοις να μεθοδεύεται και να προκαλείται η κλιματική αλλαγή.

«Ακριβά έργα, έργα αχρείαστα. Πρόκειται για έργα εντάσεως κεφαλαίου, ενώ θα μπορούσαν με τις προτάσεις μας να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας», σχολίασε ο Β. Σπινθάκης από την «Οικολογική Συμμαχία».

Λύσεις, σύμφωνα με τον Γ. Δημητρίου από την ίδια παράταξη, μπορούν να υπάρξουν μέσω της Φυσικής Μηχανικής: ήπιες τεχνικές με εκτεταμένη χρήση αδρανών υλικών και βλάστησης, που προσφέρουν δυνατότητα σταθεροποίησης των πρανών, βελτίωσης της ποιότητας των υδάτων, του ατμοσφαιρικού αέρα, όπως και του μικροκλίματος.

«Το κόστος των έργων φυσικής μηχανικής είναι κατά τι ακριβότερο τα πρώτα 2-3 χρόνια. Μετά είναι μηδαμινό. Το κέρδος όμως είναι η επαναφυσικοποίηση του τοπίου. Δηλαδή, κέρδος απεριόριστο», περιέγραψε ο κ. Δημητρίου.

Περαιτέρω, οι ομιλητές της χθεσινής συνέντευξης Τύπου πρότειναν:

● Επίλυση ή πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων μόνο στα σημεία που αυτά δημιουργούνται ή πιθανολογείται ότι θα εμφανιστούν και όχι αδιακρίτως σε όλο το μήκος των ρεμάτων, είτε υπάρχει πλημμυρικός κίνδυνος είτε όχι.

● Απομάκρυνση ή διόρθωση των κατασκευών που παίρνουν ζωτικό χώρο από το νερό.

● Εφαρμογή από την πολιτεία όσων επιτάσσουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και το εθνικό θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής τους.

● Περαιτέρω αλλαγές στο εθνικό πλαίσιο και εναρμόνισή του με ευρωπαϊκές οδηγίες.

● Επανεξέταση πλαισίου απαλλοτριώσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανθοφορία... χρηματοδότησης στο Πάρκο Τρίτση
Η εικόνα παρακμής που παρουσίαζε ο «πνεύμονας» πρασίνου αρχίζει να αντιστρέφεται με την κοινή υπουργική απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη και συναρμόδιων υπουργών, που εξασφαλίζει μηνιαία πρόσοδο ύψους 58.000 ευρώ...
Ανθοφορία... χρηματοδότησης στο Πάρκο Τρίτση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του ρέματος επισημαίνουν ότι θα τον γκρεμίσουν μόνοι τους την Κυριακή, σε περίπτωση που δεν κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας Αττικής επικαλείται ψευδεπίγραφα τον όρο «ανάπλαση», ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει την περαιτέρω τσιμεντοποίηση ενός από τους τελευταίους πνεύμονες...
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΧΥΤΑ Φυλής, η μεγάλη πληγή της Αττικής
Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν κάτοικοι Δυτικής Αθήνας και Αττικής για τη ρυπασμένη χωματερή της Φυλής, όπου εξακολουθεί να θάβεται σχεδόν το σύνολο του όγκου απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου ● Η περιφερειάρχης Ρένα...
ΧΥΤΑ Φυλής, η μεγάλη πληγή της Αττικής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τσιμέντο να γίνει και το ρέμα της Πικροδάφνης
Ακάθεκτη η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην τμηματική τσιμεντοποίηση των τελευταίων ρεμάτων της Αττικής με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να τηρεί τις ασφαλιστικές δικλίδες της σχετικής νομοθεσίας. Για άλλη...
Τσιμέντο να γίνει και το ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ
​Μία ημέρα μετά την ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία και προειδοποίηση 37 κατοίκων του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου προς την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και τον υπουργό Εθν. Αμυνας Π. Καμένο για τις...
Λήξη των εργασιών στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας