• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 6.8°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.9°C / 4.1°C
  0 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / 0.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 3.4°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.0°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.5°C / -0.7°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C -2.5°C / 6.2°C
  1 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.0°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.4°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C -1.2°C / 4.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.3°C / 4.2°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  55%
EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολική ανάπλαση στο Μάτι

 • A-
 • A+

Ζώνες παραθεριστικής αλλά και μόνιμης κατοικίας, προστασία της ακτής και του ρέματος Παπά, ελεύθερους χώρους και θύλακες με αγροτική γη περιλαμβάνει το σχέδιο ανάπλασης της πυρόπληκτης Ανατολικής Αττικής, από το Μάτι ώς το Κόκκινο Λιμανάκι, που θεσμοθέτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα υλοποιηθεί με διαδικασίες fast track, μέσα σε ένα χρόνο, όπως ορίζει ο νόμος 4447/2016.

Η χθεσινή απόφαση καλύπτει έκταση 7.900 στρεμμάτων, που οριοθετείται στα ανατολικά από την ακτογραμμή, στα νότια από τον οδικό άξονα Π. Μελά - Δημοκρατίας - Φλέμινγκ - Κ. Παλαμά, στα δυτικά από τη λεωφόρο Μαραθώνος ώς τα όρια του οικισμού στον Νέο Βουτζά, ενώ στα βόρεια από τις οδούς Μιλτιάδου - Αεροπορίας - Ευκαλύπτων - Καποδιστρίου - Ποσειδώνος, (σ.σ. όπως διακρίνεται στον χάρτη επάνω).

Δύο είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις, οι οποίες θα εξειδικευτούν από τις αναλυτικές μελέτες που θα εκπονηθούν.

Η πρώτη προβλέπει την απελευθέρωση της παράκτιας ζώνης, με δυτικό όριο τον άξονα Δημοκρατίας - Ποσειδώνος, από τα Σκουφέικα Ραφήνας ώς την Αμπελούπολη Νέας Μάκρης, όπου απαγορεύεται η περίφραξη, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της και προβλέπονται κάθετοι πεζόδρομοι που θα καταλήγουν στην παραλία.

Η δεύτερη περιλαμβάνει τη βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και τη σύνδεση του νέου οικισμού με τις γειτονικές περιοχές Νέο Βουτζά και Ζούμπερι, σε συνδυασμό με τη δημιουργία δικτύου ποδηλατόδρομων.

Βασική αρχή του σχεδιασμού είναι ο χαμηλός συντελεστής δόμησης που ορίζεται στο 0,3 και μπορεί να αυξηθεί στο 0,4, αλλά μόνο σε ενότητες που θα χαρακτηριστούν ζώνες μόνιμης κατοικίας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάδειξη του ρέματος Παπά, με την κατεδάφιση των έργων που έχουν γίνει παράνομα στην κοίτη του, ώστε να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία των γύρω ιδιοκτησιών. Προβλέπεται επίσης να φυτευτεί για να αποτελέσει στοιχείο σύνδεσης με τους ορεινούς όγκους της Πεντέλης.

Η πυρόπληκτη περιοχή χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες, με βάση και τα θεσμοθετημένα διοικητικά όρια των Δήμων Ραφήνας και Μαραθώνα.

Η πρώτη περιλαμβάνει το Μάτι, όπου θα κυριαρχούν οι ζώνες παραθεριστικής κατοικίας. Προβλέπεται μια μικρή έκταση γύρω από τον ναό της αγίας Μαρίνας στη λεωφόρο Μαραθώνος, όπου μπορεί να αναπτυχθούν υποδομές για την εξυπηρέτηση του οικισμού.

Θεσμοθετούνται οι κατασκηνώσεις στον Αγιο Ανδρέα και χαρακτηρίζονται ελεύθεροι χώροι οι δασικές εκτάσεις, όλα τα ρέματα και η παράκτια ζώνη, στους οποίους δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Στα διοικητικά όρια του Δήμου Ραφήνας προβλέπονται ζώνες κύριας κατοικίας γύρω από τη λεωφόρο Φλέμινγκ, στις οποίες περιλαμβάνονται τα Σκουφέικα.

Η ζώνη παραθεριστικής κατοικίας αφορά το Κόκκινο Λιμανάκι, ενώ ανατολικά της λεωφόρου Μαραθώνος οριοθετείται αγροτική ζώνη όπου μπορούν να κατασκευαστούν μόνον υποδομές που είναι απαραίτητες για τις καλλιέργειες.

«Είναι ένα σχέδιο που διαφυλάσσει τον χαρακτήρα της περιοχής και αντιμετωπίζει ανάγκες που προέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018», επισημαίνει η Ρένα Κλαμπατσέα, γενική γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
Ενας πρότυπος οικισμός, έκτασης περίπου 7.900 στρεμμάτων, με σύγχρονες υποδομές και ελεύθερους χώρους, θα ζωντανέψει μέσα από τις στάχτες που αφάνισαν το περασμένο καλοκαίρι το Μάτι.
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι περιλαμβάνει (και τι όχι) το νομοσχέδιο για το Μάτι
Ως τον Ιούλιο του 2020 και με ευθύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου προβλέπεται να εκπονηθεί το πολεοδομικό σχέδιο για τα περίπου 7.900 στρέμματα στα όρια των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα-Νέας Μάκρης.
Τι περιλαμβάνει (και τι όχι) το νομοσχέδιο για το Μάτι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μετά τη φωτιά, η ζωή στον κλοιό της γραφειοκρατίας και της ασάφειας
Μάτι δύο χρόνια μετά: Ο βουβός θρήνος, οι δικαστικές εξελίξεις και τα νέα ζητήματα που ανοίγει το σχέδιο ανασυγκρότησης.
Μετά τη φωτιά, η ζωή στον κλοιό της γραφειοκρατίας και της ασάφειας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
Με αναλυτικά στοιχεία για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών και με την υπόμνηση ότι το Μάτι θα ζωντανέψει αλλά «χωρίς εκπτώσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό» απαντά η κυβέρνηση στη Συντονιστική Επιτροπή...
Πολεοδομικός σχεδιασμός χωρίς «εκπτώσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «πονεμένη» ιστορία των δασικών χαρτών
Το 2008 ανατέθηκαν οι πρώτοι δασικοί χάρτες της Αν. Αττικής, παραδόθηκαν 2 χρόνια αργότερα, πληρώθηκαν το 2011, έγινε μερική ανάρτηση την περίοδο 2011-2013 και τα δύσκολα μπήκαν στα... συρτάρια! Η μικρή...
Η «πονεμένη» ιστορία των δασικών χαρτών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας