Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δολοφόνος η ατμοσφαιρική ρύπανση
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δολοφόνος η ατμοσφαιρική ρύπανση

  • A-
  • A+

Στη φονική ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αφιερωμένη η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αφού οι επιπτώσεις των διαφόρων πηγών ρύπανσης στην ατμόσφαιρα προκαλούν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως από καρδιαγγειακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.

Τα στοιχεία για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά και για τη χώρα μας, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, παρόλο που οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν εξαιτίας των διαφορετικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των συμπερασμάτων.

Στην Ελλάδα, 8.327 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό συμπεραίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και τα αποτελέσματα ειδικής εφαρμογής που μετρά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και συγκεκριμένα τη συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων.

Οπως προκύπτει από τη μελέτη του ΠΟΥ, στην Αθήνα η μέση συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 φτάνει τα 23 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ποσότητα 2,3 φορές πάνω από το διεθνές όριο ασφαλείας. Αντίστοιχη συγκέντρωση αναφέρεται στην Πάτρα.

Στον Πειραιά, καταγράφονται συγκεντρώσεις διπλάσιες από το όριο ασφαλείας, στην Ελευσίνα σημειώνεται υπέρβαση κατά 50%, στη Λυκόβρυση 60% και στη Θεσσαλονίκη 20%. Τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια έχουν απειροελάχιστη διάμετρο και εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας δυνητικά σοβαρές βλάβες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το όριο που έχει θέσει η Ε.Ε. είναι 25 μικρογραμμάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, στην ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλονται πάνω από 13.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στη χώρα μας. Με περίοδο αναφοράς το 2012, στην Ελλάδα πέθαναν πρόωρα 11.100 άνθρωποι λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων, 780 εξαιτίας του όζοντος και 1.300 λόγω του διοξειδίου του αζώτου.

Σε νεότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος που αφορά τους ρύπους και τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου, η Αθήνα με 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ξεπερνά κατά πολύ το ευρωπαϊκό όριο ασφαλείας, που ανέρχεται σε 40 μικρογραμμάρια.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση σε ό,τι αφορά το όζον, καθώς η Αθήνα ξεπερνά τα όρια με περισσότερα από 140 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό όριο ανέρχεται στα 119 μικρογραμμάρια. Εξάλλου, παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον έδειξε ότι 2.600 παιδιά τον χρόνο στην Ελλάδα εκδηλώνουν άσθμα εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η βιομηχανική δραστηριότητα είναι ένας επιπλέον παράγοντας που επιβαρύνει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που επικαλείται το WWF Ελλάς, οι καμινάδες Ι και ΙΙ του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ Καρδιάς εκπέμπουν 17 και 19 φορές παραπάνω σωματίδια από το επιτρεπτό όριο εκπομπών.

Οσον αφορά το διοξείδιο του θείου, όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ευρωπαϊκό όριο εκπομπών (εκτός του «Μελίτη Ι»), με τον ΑΗΣ Αμυνταίου να εκπέμπει 8,4 φορές πάνω από το ευρωπαϊκό όριο. Αντιμέτωπος με την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ- Lafarge βρίσκεται και ο Βόλος.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να λάβει μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τον καθαρό αέρα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα δεν εξασφάλισε τη συμμόρφωσή της με την ετήσια οριακή τιμή για το διοξείδιο του αζώτου στην Αθήνα για την περίοδο 2010-2014, ούτε κατήρτισε σχέδιο για την ποιότητα του αέρα. Επιπλέον, δεν δημιούργησε κατάλληλα σημεία δειγματοληψίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης για να εξασφαλίσει την ορθή παρακολούθηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του αζώτου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σταματήστε το λόμπι του άνθρακα»
Υστατη έκκληση στην κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθούν τα όρια ρύπανσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ως προς τις ανώτερες τιμές τους και να μην εθελοτυφλεί στις μεθοδεύσεις του λόμπι άνθρακα, που βάζουν σε...
«Σταματήστε το λόμπι του άνθρακα»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
Πυρ ομαδόν από τέσσερις μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέρ της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων ● Μόνη λύση η στροφή στην κυκλική οικονομία.
Καύση σκουπιδιών: επιβλαβής, ακριβή και εκτός στόχων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορθώνοντας το λάθος με νέα λάθη
Μπορεί να είναι πια κοινός τόπος ότι για την προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη η μείωση της χρήσης του πλαστικού, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις εναλλακτικές λύσεις που συχνά είναι εξίσου...
Διορθώνοντας το λάθος με νέα λάθη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διπλή δράση της Greenpeace στα ΕΛΠΕ
Τα σχέδια του ομίλου για βιομηχανικής κλίμακας εξορύξεις υδρογονανθράκων τροφοδοτούν την κλιματική κρίση και απειλούν ευθέως τον φυσικό πλούτο και τις τοπικές οικονομίες της χώρας μας, προειδοποιεί η...
Διπλή δράση της Greenpeace στα ΕΛΠΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος
Nα φιμώσει τα στόματα όσων μιλούν και αντιδρούν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ Ηρακλής στον Βόλο, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της πόλης, επιχειρεί η τσιμεντοβιομηχανία της...
Πολυεθνική με απύθμενο θράσος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας